BlogPost.Timpul.md

Cât putem supravieţui fără a dormi

getty_rm_photo_of_boy_asleep

Mai multe întrebări legate de cât de mult putem supravieţui fără a dormi s-au născut în urma declaraţiei unui doctor din Los Angeles, potrivit căreia artistul Michael Jackson ar fi murit de fapt din cauză că nu a dormit „cum trebuie” timp de 60 de zile, notează Live Science.

Dr. Charles Czeisler, cercetător pe probleme de somn de la Harvard, a susţinut în mărturia sa din cadrul procesului intentat împotriva promotorului concertelor lui Michael Jackson, că anestezicul administrat timp de două luni pentru tratarea insomniilor starului, propofol, îi oferea acestuia un somn superficial, chiar dacă îi dădea senzaţia că este odihnit. Medicul notează că dacă nu supradoza de sedative i-a adus moartea starului, privarea desomnul REM (rapid eye movement) ar putea fi motivul decesului acestuia.

Privarea de somn ar putea conduce la dezvoltarea obezităţii şi a bolilor cronice, precum diabetul sau cancerul de sân. „Nu există nicio dovadă că lipsa somnului REM va ucide pe oricine” , a declarat pentru Live Science, dr. Jerome Siegel, profesor de psihiatrie la UCLA.

Faza REM a somnului este etapa în care visele ating cea mai mare intensitate, iar activitatea creierului este sporită. Despre aceasta se crede că este generată în regiunea creierului denumită punte, iar de multe ori, avarierea acestei zone poate conduce la moarte. Dr. Siegel susţine însă că există persoane care au supravieţuit, cu toate că au suferit o deteriorare în această regiune şi care, în afară de faptul că nu mai pot atinge faza REM a somnului, duc o viaţă normală.

Recordul pentru cele mai multe ore nedormite este deţinut de Randy Gardner, care a stat treaz în jur de 264 de ore, însumând 11 zile, pe când avea 17 ani (în 1965) şi lucra la un proiect pentru un târg de ştiinţă pentru şcoală.

Cu toate acestea, un tânăr chinez de 26 de ani a murit după ce a încercat să rămână treaz timp de 11 zile, pentru a urmări toate meciurile din Cupa Europeană de fotbal. Cu toate acestea, stabilirea dacă privarea de somn a fost cauza principală a morţii sale este dificilă, întrucât tânărul a consumat alcool şi ţigări în această perioadă în care nu a dormit.

De asemenea, testele pe şoarecii de laborator realizate de cercetătorii de la Universitatea din Chicago au arătat că animalele au murit după două săptămâni în care au fost practic trezite din somn prin şocuri, de fiecare dată când acestea aţipeau. Dr. Siegel este însă de părere că motivul morţii cobailor a fost creşterea nivelului de cortizol (hormonul stresului) şi a tensiunii arteriale, în momentul trezirilor repetate.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog