BlogPost.Timpul.md

IPOTEZĂ: MOLDOVA – RĂDĂCINI GERMANO-SLAVE?

Mulţumită bunei prietene Irinei Mudricenko, am dat azi de o informaţie destul de interesantă, care ar putea da naştere unor ipoteze interesante pentru istoria românilor. Este vorba de figura zeului Radegast, căruia se închinau triburilor slavo-germanice ale brodicilor, pe cursul superior al râului Elba. Iată că figura Radegastului apare cu o scut pe care e reprezentat capul de bour(foto), asemănător cu stema Moldovei medievale, iar rădăcinile numelui Moldova pot fi întâlnite în Cehia de astăzi – râul Moldau (afluentul râului Elba), râul Modla, râul Moldavsky potok şi satul Moldava (districtul Teplice, în Nord-Vestul Cehiei), denumirile cărora sunt de origine germanică.

radegast

În mod suprinzător, numele tribul brodicilor mă duce cu gândul la misterioasele triburi ale brodnicilor, populaţia de origine necunoscută, care locuia în zona de sud a Moldovei, fiind angajată alături de cumani în războaiele duse de Imperiul Valaho-Bulgar. Fiind cunoscuţi ca buni luptători, este foarte probabil că aceştia să fi fost chemaţi şi aşezaţi la sudul Moldovei de către Asăneşti, mai ales că până în anul 1230, Muntenia şi partea de sud a Moldovei s-au aflat sub dominaţia Imperiului Valaho-Bulgar.

Nu trebuie să ne mire acest fapt. În acelaşi fel a procedat, în anul 1211, regele Ungariei, când a aşezat în Ţara Bârsei cavaleri teutoni (de origine germană şi ei), spre a se apăra de pericolul cuman.

După invazia tătarilor, e foarte probabil ca aceştia să fi migrat spre nord, unde rămăşiţele lor ar fi pus începuturile unui organizaţii statale, de la care ulterior a evoluat Ţara Moldovei, stema acestuia devenind simbolul Radegastului – capul de bour.

Pe de altă parte, trebuie să amintesc că în regiunea Moldovei locuia şi o altă populaţie cu origini neclare (slavi turcizaţi, turanicii slavizaţi, iranici etc.) – tiverţii. Care se închinau zeului Veles-Volos-Voloh-Moldoh – simbolizat de chipul bourului.  Din câte se cunoaşte, în secolul 13 aceştia au migrat spre nord, unde au fost asimilaţi de valahi, care au constituit nucleul viitorului stat Moldova. Asemănarea dintre cultul lui Veles şi Radegast (ambii sunt zei agrari ai fecundităţii şi fertilităţii), ar fi constituit un mijloc de apropiere dintre cele două popoare.

În acest context, legenda descălecatului (uciderea de către Dragoş a bourului), poate fi interpretată drept cucerirea de către nobilul valah din Maramureş a formaţiunii statale (sau formaţiunilor statale) de pe râul Moldova.

sursa: octavianracu.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog