- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Castravetele purificator

Scris de: 3blogpost la data Iulie 24, 2013 @ 09:39 in Culinărie | No Comments

Patria castravetelui este zona umedă, tropicală a Indiei unde şi pînă acum se întîlneşte una dintre speciile lui sălbatice. Cultura acestei plante numără mai bine de şase milenii. În Europa a fost adusă din Rusia, după secolul al XVI-lea. În zilele noastre este una dintre cele mai răspîndite plante. La noi este întrebuinţat în alimentaţie mai ales vara, cînd este perioada lui de creştere.

Insuficienţa sau lipsa elementelor nutritive din sol duce la gustul amar al cojii fructelor, pe care probabil mulţi l-au simţit mîncînd castraveţi proaspeţi de casă. Acest gust amar face bine ficatului, aşa că nu-l evitaţi.

Castraveţii deţin recordul prin cantitatea de apă pe care o conţin – cca 96,8%. Ei nu constitue surse esenţiale de vitamine (doar în cantităţi mici vitamina B şi PP). Valoarea alimentară a castraveţilor tineri se datorează faptului că ei conţin săruri minerale alcaline (iod, argint, fosfor, potasiu) foarte necesare pentru organism (cord, ficat şi rinichi), deoarece ele neutralizează compuşii acizi introduşi cu carnea, grăsimile, ouăle şi pastele făinoase. Acest proces de neutralizare contribue la asimilarea completă a proteinelor prin stimularea intensă a secreţiei de suc gastric. De aici vine şi rolul purificator al castraveţilor, care practic dizolvă toate grăsimile şi toxinele din organism cu care se luptă ficatul. Desigur doar castraveţii naturali fără conservanţi vor putea îndeplini această funcţie.

Principala valoare a castravetelui este aroma sa plăcută şi gustul specific, răcoritor, datorită căruia este stimulată pofta de mîncare şi acţiunea fermenţilor, prin urmare şi asimilarea proteinelor, zaharurilor, grăsimilor şi sărurilor minerale. Are şi un efect laxativ.

Castraveţii se consumă proaspeţi, marinaţi sau muraţi. Pentru murat şi marinat sînt mai buni castraveţii mai mici, care nu sînt netezi. Cei proaspeţi sunt de neînlocuit la numeroase salate. Se combină excelent cu diverse legume, carne, lactate şi chiar cu unele fructe.

Profitaţi de moment şi consumaţi cît mai des castraveţi proaspeţi, dar nu în cantităţi mari pentru a nu solicita prea mult rinichii.
Sănătate!

sursa: bucataresele.md [1]

blogpostt [2]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [3] pe TWITTER [4]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/07/24/castravetele-purificator/

URLs in this post:

[1] bucataresele.md: http://bucataresele.md/article/castravetele-purificator

[2] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[3] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[4] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.