BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau.

Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest an. Îi judec dur şi consider că noi, cei din generaţia mea, eram un soi de sfinţi. Doar învăţam, învăţam şi învăţam. Dar de unde?! Învăţăturile bunelului Lenin nu ne preocupau foarte mult. Ca şi elevii din generaţia anului 2014 aveam în cap numai fete/băieţi. Ne interesa mai mult cu ce să ne îmbrăcăm. Voiam ca viaţa să fie o distracţie veşnică, iar învăţătura era doar o corvoadă pe care trebuie să o suportăm.

Totuşi eu am avut noroc. Am făcut un liceu foarte bun. Un liceu în care se învăţa pe bune. Asta m-a ajutat în viaţă. În plus, am avut noroc de nişte părinţi exigenţi şi deştepţi. Au ştiut să-mi bage exigenţa lor în cap, astfel încât, atunci când nu mă mai puteau controla, nu mai aveau cum să-mi monitorizeze timpul pe care îl petreceam cu prietenii, la televizor sau aiurea prin oraş, am ştiut cum să mă mobilizez chiar eu. Am avut voinţă să stau cu cărţile în faţă şi să învăt. Probabil că am avut mare noroc de mine. Îi şi mulţumesc sorţii, Bunului Dumnezeu că mi-a dat o scânteie de gândire care nu m-a purtat pe unele căi ispititoare, ci m-a dus pe o poteca cu spini, dar virtuoasă. Îmi mulţumesc şi astăzi că am învăţat, că nu am tras chiulul, că am avut note bune şi la BAC, şi la liceu. Repet, eu am avut noroc de o confluenţă a unor factori, care nu mi-au permis să mă stric ca un măr. Din păcate, unii dintre colegii mei nu au fost la fel de prevăzători. Da, în acele momente erau prinţi şi prinţese în liceu, în universităte. Trag, însă, cortina peste prezentul lor mai puţin nobil. Îmi pare rău pentru ei, dar trebuie să ştie că fiecare faptă are şi o răsplată. Chestia că eu am avut noroc.

Actuala generaţie de tineri moldoveni este mult prea ostracizată. Prea multă presiune se pune pe ei. În schimb, se comunică puţin cu sărmanii fete şi băieţi. Sunt conştient, tinerii moldoveni de astăzi au parte de mult mai multe tentaţii decât cei de ieri, chiar cei din generaţia mea. Totuşi, tinerii moldoveni de astăzi trebuie făcuţi să înţeleagă. Poate dacă li s-ar spune cât de rău vor ajunge mâine în caz că nu vor munci astăzi, pe băncile liceului/facultăţii, ar înţelege. Trebuie să li se explice că scara lor de valori este distorsionată. Numai că trebuie să li se explice şi pre limba lor: Paţani voi credeţi că nu ai nevoie de studii ca să ai capustă. Vouă vi se pare că trebuie să fii krutoi ca să ajungi cineva în viaţă. Greşiţi. Radaşii nu o să vă poată ţine în spate toată viaţa. Ei vă dau acum, dar în curând va trebui să vă părăsiţi hata. Ce se va întâmpla atunci? Nu ştiţi, dar vă zic eu. O să fiţi nişte dalbaiobi ce nu o să ştie să scrie, să citească. O să fiţi şestiorci pe la alţii. Da, sunt foarte mulţi cu diplome care vând în Piaţa Centrală. Şi aveţi dreptate, nu diplomele contează cu adevărat. Cu adevărat contează câtă carte stă în capul celui care ţine o diplomă în mână. Astăzi vi se pare că sunteţikrutâie pentru că aţi băut până foarte târziu şi că aţi fumat travkă. Să ştiţi, însă, că acest lucru nu vă aduce prea aproape de visul vostru de a trăi fericiţi, bogaţi, într-un spaţiu sigur. Până la urmă ce vreţi de la viaţă? Să ajungeţi să aveţi un loc de muncălevâi? Să ajungeţi ca radaşii să dea şpagă pentru a vă angaja undeva? Să fiţi plătiţi prost? Să nu vă puteţi permite nimic. Să staţi cu radaşii? Ori tot ei vă vor cumpăra o casă? Dar dacă nu vor putea? Viitorul este tare întunecat în ceea ce vă priveşte. Ori ajungeţi nişte alcoolizaţi, cunosc mai multe cazuri, ori dacă plecaţi la zarabotcă şi nu ştiţi o limbă străină, o meserie foarte bine o să spălaţi toalete şi cururi. Asta vreţi? De ce nu puneţi mâna atunci pe carte? De ce nu refuzaţi să vă tusuiţi zi şi noapte? Sunt sigur că vă spuneţi, viaţa e scurtă şi trebuie trăită. Nu fiţi laşari! Ha, nici nu vă închipuiţi cât de scurtă şi neînsemnată o să vă fie viaţa dacă nu munciţi acum, aici! Bazariu!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

cojocari.ro18.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog