BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic.

Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară uriaşă, de mărimea Federaţiei Ruse are nevoie de un cap de pod, de un teritoriu cu care poate speria Uniunea Europeană, Statele Unite. Deşi ruşii nu trebuie neglijaţi, trebuie să facem afaceri cu ei, sunt megaimportanţi, totuşi, ne-ar folosit în scopuri extrem de ipocrite şi cinice.

Cu România este altceva. Încă ne mai zvâcneşte în inimi câte un fior patriotic. Încă ne mai atinge coarda unei frăţii parcă stinse. Iar asta înseamnă altceva decât nişte calcule militare, reci. În fine. Colegii mei de la Ziarul Financiar ne pun în faţa unor cifre în caz că dispare graniţa de pe Prut. Deci, România ar avea 24 de milioane de locuitori, faţă de aproape 20 cât are acum. România ar avea un PIB cu 5,5 miliarde de euro mai mare. Şi, evident, teritoriul României ar creşte considerabil. Din păcate, însă, din cauza sărăciei lucii în care se scaldă Moldova, PIB-ul per capita are scădea. Acest indicator este de 4 ori mai mic în cazul Moldovei. Cu alte cuvinte, Moldova este de patru ori mai săracă decât România.

Aşa că, dragi aşa-numiţi statalişti, cei care vă închipuiţi că Republica Moldova este centrul lumii, Moldova are mai multă nevoie de România decât România de Moldova. Da, România nu este o ţară bogată. România nu este o ţară îndestulată. Are multe probleme. Da, mai are până să ajungă la nivelul ţărilor din vestul Europei. Dar când o compari cu Republica Moldova ai impresia că România este un stat super-bogat, iar Moldova este din Africa. În România sunt drumuri mult mai bune, investiţii. Aici se fabrică maşini, utilaje de tot felul, agricultura este în creştere masivă. Nu mai pomesc faptul că în România politicienii au început să prindă frică de justiţie. În România, un fost premier a stat la închisoare, pe când în Moldova, un actual deputat, deşi este condamnat de o instanţă românească, se plimbă liber pe străzile Chişinăului. Iar, că să le închid definitiv gura tuturor celor care habar nu au despre ce vorbesc când încearcă să compare Moldova cu România, vă dau doar o singură cifră. PIB-ul Moldovei a fost în 2012, 24 miliarde RONI, pe când PIB-ul judeţului Cluj a fost de, ATENŢIE, 26 miliarde lei. Aşadar, dacă Moldova s-ar uni cu România, România ar mai avea un judeţ, unul sărac, vai de steaua lui!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

cojocari.ro18.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog