BlogPost.Timpul.md

Moldova cu ochi oblici

Dacă ar fi declarat la Roma sau la Paris că cetățenii Republicii Moldova sunt latini și prin urmare locul lor este în Uniunea Europeană, Traian Băsescu ar fi fost poate considerat un tip straniu de modă veche.

Căci demult au apus vremurile când te puteai lăuda cu noblețea stirpei latine care a cucerit și civilizat lumea. Și apoi Europa unită i-a îmbrățișat cu mare dragoste și pe barbarii de altă dată, pe germani, pe anglo-saxoni, pe slavi, nu este un club select al gintei latine. Dacă însă Băsescu ar fi spus că moldovenii nu trebuie să adere la Uniunea Euroasiatică pentru că nu au ochii oblici, efectul cred că ar fi fost asemănător cu acela pe care îl fac glumele rasiste ale lui Roberto Calderoli: o condamnare generală. A exalta ginta latină și rasa ariană în detrimentul barbarilor și posesorilor de ochi oblici nu e un lucru corect. Și apoi cine a zis că locul ochilor oblici e numaidecât în Uniunea Euroasiatică? Și Uniunea Europeană e plină de ochi oblici. Din fericire, povestea cu ginta latină și ochii oblici Traian Băsescu a spus-o la Chișinău, unde acest soi de literatură încă se mai bucură de succes. Deci, președintele român a fost aclamat și aplaudat, cu atât mai mult că el a exprimat nedezmințita susținere a României pentru cursul european al Republicii Moldova. Și nu numai. Posibila conectare a Moldovei la conductele de gaze românești, în care vor începe să curgă din abundență gazele din Marea Neagră și cele de șist, va slăbi cu mult dependența de Moscova și șantajurile rusești. Apoi construcția unor poduri și a unor linii de înaltă tensiune. Toate aceste și alte frumoase oportunități care vin dinspre România e normal să fie salutate cu bucurie de moldoveni.

Dar eu vreau să mă întorc la ochii oblici. Pentru că mie îmi plac ochii oblici. O consăteancă de a mea are ochii oblici. Am avut un coleg de universitate cu porecla Japonezul. Apoi un elev cu porecla Uzbecul. Basarabia este în genere pământul unor încrucișări genetice extraordinare. Suntem amestecați cu ruși, ucrainieni, armeni, evrei, turci, germani. A vorbi de popor latin este posibil, cu pomenirea obligatorie a excepțiilor, doar când ne referim la limbă. Vreau să ajung cu această istorie a ochilor oblici la simpla concluzie că ereditatea noastră genetică, dacă e sănătoasă, nu contează în aspectul nostru de ființe sociale. Și din contra, contează enorm educația pe care am primit-o, societatea în care trăim. Iar societățile moderne în care interacțiunea socială a ajuns nivele de intensitate mai înainte nemaivăzute, cu cărțile, televiziunile, școlile și internetul lor, creează ca la conveier identități naționale și socio-culturale. Și lucrul acesta e un bine! Din contra, e rău când anumite grupuri de persoane evită să se încadreze în identitățile comune.

Și aici vorbesc de țigani, de unguri, de ruși. Tare nu le mai place românilor când compatrioții lor țigani comit furturi, violențe și când profesează o cerșetorie obraznică. Tare nu le mai place ca țiganii din România să fie identificați cu românii. Păi nu-s români, îs țigani. Ba îs români. Pentru că s-au născut în România, statul român urma să-i integreze, să-i școlarizeze, să-i educe aducându-i la un standard social acceptabil, făcându-i să-și uite un pic etnia și să le dea și lor senzația că au „sânge latin” (că numele latin lui Romulus Mailat nu-i lipsea). România, cred, trebuie să-și asume toți cetățenii ei, iar cuvântul român trebuie să-i înglobeze în mod egal pe românii etnici și pe toți cei care au buletin românesc fără să fie români etnici. Chiar și pe cei cu ochii oblici. Maimarii românilor ar trebui să mai înceteze a produce vorbărie goală pe tema latinilor și a dacilor. Iar maimarii moldovenilor să-și dea seama că, neoferind populațiilor slave și găgăuze din Moldova stimulente și instrumente puternice de integrare lingvistică și socială, creăm baza unor viitoare catastrofe. Examenele de bacalaureat din anul acesta au descoperit că mulți tineri ruși din Chișinău nu-s în stare să răspundă la întrebări elementare în limba română. Din acești cetățeni neisprăviți vor crește elemente antisociale. Anume ei completează actualmente rândurile nostalgicilor Uniunii Sovietice, visând la timpurile când rușii erau tari și mari. Anume ei se folosesc de drepturile democratice pentru a protesta contra lucrurilor pe care nu le înțeleg. De ce, îmi vine întrebarea, ar trebui să cheltuim sume enorme pentru producerea în școlile noastre a unor străini dușmănoși care nu se vor putea integra la noi și vor emigra în Rusia? Integrarea socială a țiganilor români face parte din procesul de creare a națiunii române. Integrarea socială a rusofonilor moldoveni face parte din procesul de creare a națiunii moldovenești.

Discursul despre ochii oblici pe care l-a făcut Băsescu în Republica Moldova este o greșeală politică. În loc să unească, a divizat. În loc să pună accentul pe faptul că Uniunea Europeană oferă oportunități pentru toți cetățenii moldoveni, indiferent de etnie, domnul Băsescu s-a lansat în divagații pe tema „sângelui”, a latinității, a ochilor oblici. Nu a spus-o explicit, dar s-a subînțeles că Uniunea Europeană e pentru moldovenii latini, iar Uniunea Euroasiatică e pentru cei mai puțin nobili și pentru posesorii ochilor oblici. Eu aș zice că noi, moldovenii, optăm pentru Europa nu pentru că am fi latini – pentru că nu suntem toți latini. Și nu pentru că nu avem ochii oblici – unii din noi chiar au ochi oblici. Optăm pentru Europa în virtutea idealurilor noastre sociale. În rest, îmi exprim tot respectul pentru tot ce face Președintele Băsescu pentru țara mea.

sursa: unmoldoveanlaroma.blogspot.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog