BlogPost.Timpul.md

Nicolae Dabija

 
Bloggeri / autori
 

Aveam vreo 12-13 ani. Am fost convocat la o întâlnire cu scriitorii la Tânărul leninist. Victor Pânzaru era marele animator al acelor întâlniri. Tot el se chinuia citind toate mâzgălelile noastre poetice.  Și eram mulți. Și eram orgolioși. Și el era singur. Și era prea cuminte ca să ajungă un mare poet.

Era iarnă. Venisem cu autobuzul din nordul republicii. Întâlnirea era la etajul 4 sau 5 din Casa Presei. Cei doi scriitori erau Mihai Cimpoi și Nicolae Dabija.

Mihai Cimpoi era cu o căciulă de iepure. Neagră. Și obosită. Era în perioada când se trezea la 5 dimineața și lucra la Narcis și Hyperion.

Nicolae Dabija era poetul. Cel din imaginea canonică. Cu părul lung. Cu metafore în ochi. Îi apăruse de sub tipar Apă neîncepută. Dacă Victor Pânzaru nu mă lua într-o parte ca să-mi împrumute cu mare precauție un Lucian Blaga din seria Lyceum șiHanul Ancuței de Mihail Sadoveanu, atunci Apă neîncepută avea să-mi pară cea mai frumoasă poezie pe care am citit-o. Până atunci. Mai târziu am citit Ochiul al treilea, cartea de debut. Era volumul care anunța noua generație în poezia basarabeană. Și era o poezie proaspătă. Și o generație care promitea ieșirea din realismul socialist.

Generația „Ochiului al treilea” l-a pierdut într-o polemică pe criticul Eugen Lungu. Care a fost repede adoptat de „optzeciști”. Acel polemist era Nicolae Dabija.

A fost generația care și-a sacrificat talentul literar. Și a intrat în politică în 89. Atunci am pierdut scriitorii.

Au mai fost niște bătălii literare cu Aureliu Busuioc și niște tăceri cu Dumitru Matcovschi.

Nicolae Dabija a împlinit 65 de ani. Este omagiatul care desparte scriitorii în două tabere. Scriitorii Academiei și scriitorii Uniunii. E un război inutil al Ghindei și al Rozei.

Florile se usucă, ghinda putrezește, anii trec. Doar textele rămân. „Doru-mi-i de dumneavoastră ca unui zid de o fereastră”.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Lectură pentru stataliști

 

Această carte a apărut în 1980. În engleză. Și de atunci tot a fost reeditată. În 1990 a mai apărut o prefață cu realitățile de după 1989.  În 2007 a mai apărut o prefață. Cu noile realități ale UE. În 2000 a apărut în română. La Cartier. De azi găsiți în librăriile bune ediția a... (2 Lectură pentru stataliști )

Bunul barbar

 

Au trecut aproape șapte ani. Istoria cochetă despre bunul barbar, cumanul catolic și civilizator de români, a intrat în adevărurile incontestabile ale civilizației maneliste românești. Neagu Djuvara, cu aer de aristocrat al istoriei și al scriiturii, a reușit să facă istoria pasională, ca un roman de dragoste pentru casnice. Istoricii nu prea au atras atenția... (1 Bunul barbar )

100 de ani de la Pacea de la București

 

E caniculă. Bucureștii sunt goi. E momentul potrivit ca orașul să ofere spațiu și timp Simpozionulului  “Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913. Consecinţe asupra destinului armânilor.” Asociaţia Comunitatea Armână din România şi Societatea Culturală Aromână organizează împreună Simpozionul cultural cu tematică istorică, având titlul“Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913 – Consecinţe asupra destinului armânilor”. Simpozionul se... (0 100 de ani de la Pacea de la București )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog