- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

Scris de: Vitalie Cojocari la data Iulie 18, 2013 @ 10:43 in Opinii & Editoriale | No Comments

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară uriaşă, de mărimea Federaţiei Ruse are nevoie de un cap de pod, de un teritoriu cu care poate speria Uniunea Europeană, Statele Unite. Deşi ruşii nu trebuie neglijaţi, trebuie să facem afaceri cu ei, sunt megaimportanţi, totuşi, ne-ar folosit în scopuri extrem de ipocrite şi cinice.

Cu România este altceva. Încă ne mai zvâcneşte în inimi câte un fior patriotic. Încă ne mai atinge coarda unei frăţii parcă stinse. Iar asta înseamnă altceva decât nişte calcule militare, reci. În fine. Colegii mei de la Ziarul Financiar ne pun în faţa unor cifre în caz că dispare graniţa de pe Prut. Deci, România ar avea 24 de milioane de locuitori, faţă de aproape 20 cât are acum. România ar avea un PIB cu 5,5 miliarde de euro mai mare. Şi, evident, teritoriul României ar creşte considerabil. Din păcate, însă, din cauza sărăciei lucii în care se scaldă Moldova, PIB-ul per capita are scădea. Acest indicator este de 4 ori mai mic în cazul Moldovei. Cu alte cuvinte, Moldova este de patru ori mai săracă decât România.

Aşa că, dragi aşa-numiţi statalişti, cei care vă închipuiţi că Republica Moldova este centrul lumii, Moldova are mai multă nevoie de România decât România de Moldova. Da, România nu este o ţară bogată. România nu este o ţară îndestulată. Are multe probleme. Da, mai are până să ajungă la nivelul ţărilor din vestul Europei. Dar când o compari cu Republica Moldova ai impresia că România este un stat super-bogat, iar Moldova este din Africa. În România sunt drumuri mult mai bune, investiţii. Aici se fabrică maşini, utilaje de tot felul, agricultura este în creştere masivă. Nu mai pomesc faptul că în România politicienii au început să prindă frică de justiţie. În România, un fost premier a stat la închisoare, pe când în Moldova, un actual deputat, deşi este condamnat de o instanţă românească, se plimbă liber pe străzile Chişinăului. Iar, că să le închid definitiv gura tuturor celor care habar nu au despre ce vorbesc când încearcă să compare Moldova cu România, vă dau doar o singură cifră. PIB-ul Moldovei a fost în 2012, 24 miliarde RONI, pe când PIB-ul judeţului Cluj a fost de, ATENŢIE, 26 miliarde lei. Aşadar, dacă Moldova s-ar uni cu România, România ar mai avea un judeţ, unul sărac, vai de steaua lui!

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/07/18/economia-moldovei-sarace-cat-a-unui-judet-din-romania/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.