- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Despre gândirea de contabil a domnişoarei ministru Maia Sandu

Scris de: Vitalie Cojocari la data Iulie 16, 2013 @ 08:34 in Opinii & Editoriale | 4 Comments

După mulţi ani de furtişaguri şi bătaie de joc, în sfârşit putem spune că în acest an BAC-ul din Moldova s-a dat pe bune. Sunt de acord cu camerele de supraveghere, cu măsurile draconice anti-furt, dar am o întrebare: câţi învăţători din Moldova ar fi în stare să ia BAC-ul? Să mă aventurez să spun că, la fel ca discipolii lor, învăţătorii, în proporţie de vreo 40-50 la sută, nu ar fi în stare să treacă examenul? Dacă dascălii nu ştiu, ce să le ceri elevilor, mult stimată domnişoară ministru Maia Sandu?

Domnişoara ministru poate crede că a făcut un lucru extraordinar: a oprit hoţia de la BAC, dar greşeşte. Reforma aceasta este doar 0,1 la sută din adevărata reformă a educaţiei. Am observat cu multă atenţie cum gestionează acest minister şi nu pot să nu remarc o gândire de contabil în ceea ce face. Domnişoara ministru stabileşte o măsură, trage o linie şi obţine un rezultat. Curat contabiliceşte. Greşit, domnişoară. În spatele unor cifre sunt vieţi de oameni, sorţile unor copii. E bine că i-aţi prins furând şi i-aţi pedepsit exemplar. Dar de ce nu le-aţi oferit soluţii pentru a nu fura? Căci lumea are impresia că elevii moldoveni sunt proşti. Nu-i aşa. Probabil că moldoveanul este lenos la învăţătură, cum spunea înca Dimitrie Cantemir, dar nicidecum prost. Ce au învăţat copiii moldovenilor timp de 12 ani ca să poată susţine un examen bazându-se pe gărgăunii din cap, nicidecum pe casca din urechi?

Ce aţi făcut, domnişoara ministru, pentru ca elevii să poată învăţa ceva? Cum se predă în şcolile din Moldova? Vă gândiţi cumva să creşteţi nivelul de studii? Elevii fură nu pentru că vor să fure, fură pentru că nu ştiu. Iar unii dintre ei, săracii, nici nu au de unde să înveţe. Şi asta pentru că, repet, nu au de la cine. Domnişoara ministru, profesorii au nişte salarii mizere, trăiesc de azi pe mâine, liceele sunt pline de pensionari care au pierdut contactul cu educaţia. Numeri pe degetele de la o mână şcolile de la sate unde se mai face un pic de carte. Şi nu uitaţi, de acolo vine grosul “studenţiei”. Ştiu, sunt elevi care nu vor să înveţe, ei se bazează pe euroii trimişi de mami şi tati, ei cred că în viaţă totul se cumpără, iar derivatele pe care le studiază la matematică nu le sunt de folos. Dar există şi elevi silitori. Cu ei cum rămâne? Ei trebuie sacrificaţi? Domnişoara ministru, anul viitor vom avea din nou o promovabilitate de groază? Anul viitor nu veţi putea acuza comuniştii că nivelul studiilor este jos din vina lor. Aveţi un an la dispoziţie până la BAC-ul 2014 şi nu am auzit să puneţi camere în clasele liceelor din Republica Moldova să vedeţi adevăratul dezastru.

Tot timpul am crezut cu tărie: singura şansă a Moldovioarei mele dragi este educaţia. Nimic nu ne poate scăpa de sărăcie, de mizeria în care se scaldă de ani buni ţărişoara. Ce facem cu salvarea noastră? O călcăm în picioare. Ne batem joc de ea. Educaţia este cel mai prost finanţat şi cel mai prost administrat domeniu din Moldovioară. BAC-ul din acest ne arata asta cu vârf și îndesat, iar dezastru este cuvântul care descrie perfect starea de fapt. Gândirea de contabil este bună pentru Banca Mondială, dar nicidecum prielnică sistemului educaţional din Moldova. Doar cu camerele de filmat și cu pedepse strașnice nu faci educație. E nevoie de mai mult, de mult mai mult!

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/07/16/despre-gandirea-de-contabil-a-domnisoarei-ministru-maia-sandu/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.