BlogPost.Timpul.md

Observații legate de muzica pe vinil în anul 2013

Acum ceva vreme la serviciu am luat o decizie să nu folosim servicii gen Spotify sau iTunes pentru muzică, ci în schimb să cumpărăm viniluri și un sistem audio pe măsură. Părerile se împart în două tabere: oamenii care cred că am înnebunit sau suntem hipsteri și cei cărora li se pare genial faptul că ținem o mică economie pentru discuri pe picioare.

Până acum părerile au fost mai mult pozitive, în principiu din cauză că toată lumea își aduce aminte de faptul că undeva prin debara acasă la părinți încă mai există o colecție (asta dacă nu le-au aruncat fără să întrebe și le duc dorul).

Pentru noi experiența a fost interesantă, tranziționând de la întrebarea „de ce ai vrea să faci asta când nimeni sub 30 de ani nu știe cum să pună acul pe disc?” până la „hai că e plăcut să vezi colecția crescând sub ochii tăi”.

Nu vreau să le zic probleme, așa că o să le zic constatări proprii apropo de discuri:

– Tot ce se poate cumpăra nou e relativ scump; oamenii care își cumpără acum discuri au sisteme audio foarte scumpe (cel puțin 100 de lire fără amplificator și boxe) și probabil nu au o problemă cu asta.

– Uneori, tot ce e nou e de fapt muzică veche dar re-editată și republicată.

– Tot ce e vechi e scump dacă e de colecție sau ieftin dacă nimeni nu-l mai vrea (cu o excepție – când vânzătorul nu știe ce comoară are de fapt)

– Tot ce e vechi, că e scump sau valoros, nu se poate găsi online pe eBay și Amazon Marketplace sau alte site-uri de genul. Trebuie timp și răbdare să mergi prin magazine second-hand de caritate (unde oamenii care au făcut curat le-au aruncat) sau magazine de profil.

– Chiar și când ai o colecție uriașă, tot ai senzația că nu ai nimic de ascultat. Faptul că ai sute de viniluri scumpe și nimic de ascultat devine o problemă și mai mare a lumii dezvoltate.

– Nu poți să călătorești cu ele, ceea ce devine o problemă când călătoritul e o mare parte din viața unei companii, dar cred că aici ar trebui să zic ceva despre muzica de care ți se face dor atunci când nu asculți nimic.

– Cineva tot trebuie să ridice să schimbe muzica din când în când, iar uneori de fapt nu se ridică nimeni pentru că nu avem timp sau chef (problemele lumii dezvoltate). Atunci când ne ridicăm e din cauză că nu avem voie să stăm cu căști în urechi și nu vrem să auzim conversația cuiva de alături.

– Mă întreb dacă unul din motivele pentru care ascultăm MP3-uri acum e faptul că albumele, în general, nu sunt chiar atât de grozave în totalitate. Poate erau acum ceva vreme, dar chiar și cu albume grozave ajung să ascult cam 3-4 cântece și restul doar dacă adorm și las albumul pe repeat. De vreun an de zile încerc să post-raționalizez ca toată lumea că „te obișnuiești și începe să-ți placă sau descoperi o piesă și o interpretezi într-un mod inedit fără să îți dai seama” dar nu s-a întâmplat. Meat Loaf – Bat out of Hell e o melodie la fel de enervantă acum ca prima oară când am auzit-o.

– Am descoperit că îmi plac mai mult compilații bazate pe stări induse, gen o melodie de la Bon Iver aici, una de la Tindersticks după, una de la Leonard Cohen, ș.a.m.d., dar evident că nu poți să faci asta cu viniluri. Poate când o să putem printa viniluri cu imprimante 3D și o să ne facem propriile compilații, dar de fapt descoperim că se repetă istoria cu piratat casete. Unde am mai auzit-o pe asta…ah da, pirateria e de fapt lege care n-a ținut pasul cu tehnologia.

– Nimeni nu a revitalizat casetele VHS, dar bănuiesc că nimeni nu se grăbește să zică „se vede mai bine pe VHS”…

Dar na, plăcut altfel să ai luxul de a colecționa viniluri. Poate cândva o să valoreze o avere.

sursa: supermagnet.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog