BlogPost.Timpul.md

Entuziasm în Bucătăria Vegetariană

Alimentaţia inteligentă are la bază două principii: calitate excelentă şi cantitate optimă. Ea asigură organismului elementele necesare pentru a promova sănătatea şi a preveni boala. Alimentaţia vegetariană bine planificată oferă toate resursele necesare organismului cu excepţa vitaminei B12, care trebuie suplinită.
Foloseşte cerealele – grâu, ovăz, orz, mei, orez etc, în formă integrală aduc glucide (substanţe dulci) complexe, apoi proteine, vitamine din grupul B, fibre alimentare şi minerale. Folosirea cerealelor în formă rafinată aduce un deserviciu organismului. Hrişca este un pseudo-cereal special prin valoarea sa nutritivă: un aport crescut de Triptofan, vitamina B6 şi Magneziu.
Nucile şi seminţele constituie o grupă aparte în ce priveşte efectul asupra sănătăţii creierului. Ele aduc grăsimi de cea mai mbună calitate, necesare organismului pentru producerea de energie şi diverse sinteze. Avem în vedere structura membranelor celulare, în mod special a celulei nervoase şi cardiace şi nu numai. O porţie optimă între acizii graşi polinesaturaţi de tip omega-3 şi omega-6 este esenţială pentru păstrarea echilibrului dintre factorii inflamatori şi antiinflamatori.
Leguminoasele sunt sursa principală de proteine. Acestea, deşi aduc proteine incomplete, au valoare nutritivă sporită prin combinarea lor cu proteine din grupa cereale, nuci şi seminţe. Aplicând acest principiu al complementarităţii proteinelor vegetale, în cadrul dietei strict vegetariene asigurăm necesarul de aminoacizi esenţiali astfel încât sinteza proteinelor proprii organismului să fie optimă şi sistemul imunitar să nu fie afectat. Aducem organismului compuşi fitochimici (absenţi în alimentele de origine animală), compuşi care au funcţia de „medicament” pentru organism, luptă împotriva stresului oxidativ. În plus, prin fibrele solubile din leguminoase (fasole, linte, mazăre, bob, năut etc) se asigură celulelor mucoasei intestinului substratul nergetic (PREbiotice).
Să-ţi explic…Bacteriile proprii ce colonizează intestinul gros au suportul energetic adecvat şi nu mai este nevoie să aducem „culturi vii de bacterii” din iaurturi şi alte ProBiotice. Dacă avem în vedere faptul că imunitatea mucoasei intestinale este cea care „dirijează” imunitatea celorlalte mucoase ale organismului, înţelegem de ce o alimentaţie vegetariană inteligentă este benefică.
Fructele, proaspete sau uscate, ne asigură calorii valoroase prin substanţe dulci, vitamine, fibre, minerale şi fitochimice. Conservarea tradiţională a fructelor cu zahăr, în gemuri, compoturi şi dulceţuri nu este nenefică organismului. Cea mai bună opţiune o reprezintă fructele uscate.
Vegetalele sunt o grupă de alimente care trebuie reevaluate în perioadele în care ele nu pot fi întotdeauna accesibile în stare proaspătă. (Mâncaţi legume şi fructe doar la sezon). Vegetalele fierte în abur sunt mult superioare ciorbelor, supelor şi borşurilor, care nu au valoare nutritivă semnificativă. Lichidul introdus în stomac crează o falsă senzaţie de saţietate şi ia locul altor alimente, încetineşte digestia şi aduce vegetale care şi-au pierdut calitatea nutritivă prin fierbere.
Pentru iubitorii de urzici, preparaţi-le la abur. Aceeaşi metodă folosiţi-o pentru spanac, stevie şi alte verdeţuri moldoveneşti.
Salatele de vegetale crude cu adausuri sănătoase, sunt valoroase. Ele sunt importante prin vitamine, minerale, fibre şi substanţe fitochimice.
Hidratarea organismului se face cu apă care se foloseşte numai între mese. Dacă beai suficientă apă între mese, nu simţi nevoia de un lichid în timpul mesei.
Amintiţi-vă că fiecare kilogram peste greutatea optimă este un factor de boală şi nefericire. Mai presus de orice, bucuraţi-vă de varietea bunătăţilor vegetale în stare naturală. Prezenţa lor în viaţă combate depresia…în orice anotimp.

Preferinţele alimentare nu sunt înăscute ci sunt educate!

Dr. MargiAnne Isaia, SUA
Medic, Master în Sănătate Publică, Nutriţie
Iniţiatoarea site-ului www.enthusiasticlife.net
Autor „Entuziasm în Bucătăria Vegetariană”, Editura AncaPrint, Buzău

sursa: munteanunatalia.blogspot.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog