BlogPost.Timpul.md

Oblico morale

turism_turism_Moldova01
Imagine:ecology.md
 

Un avantaj indubitabil pe care îl au georgienii este turismul. Volumul vânzărilor a ajuns să constituie 8% din PIB și este în creștere. Preponderent vin iranienii ca să benchetuiască și să respire un pic de democrație (la ei vezi bine, multe „bunuri” ale civilizației occidentale, cum ar fi alcoolul și jocurile de noroc, sunt tabu). Inscripții în arabă și (presupun) persană nu mai sunt o raritate. Prietenii americani se supără că, deh, ce fel de prietenie mai e și asta, dar mie mi se pare ok – prezența lor e cea mai bună garanție împotriva vreunui atac inopinat de-a teroriștilor islamici.

În tot cazul, faptul e că georgienii au ce arăta lumii, iar turiști nemți, italieni și spanioli sunt cu prisosință.

Noi în continuare inventăm bicicleta. Desigur, nu e o idee rea să vină turiștii ca să aibă o ocupație și baba Vera în timpul liber de la muncile agricole. La Orheiul Vechi chiar nu e rău. Și totuși când se vorbește de o strategie de dezvoltare a turismului în Moldova te simți luat peste picior.

Ce conținut putem să oferim noi turiștilor? Chioșcurile din termopan? Putem să înjghebăm oare un cartier din plastic ca să-i lăsăm pe toți cu buza umflată? Mă îndoiesc.

Pentru început ar fi o idee să încetăm demolarea edificiilor care reprezintă o valoare (fie ea și minusculă) istorică. Să nu mai mutăm monumentele dintr-un loc în altul. Astfel, peste vreo cinci sute de ani, se vor prinde turiștii că Moldova are un trecut.

Personalitățile din domeniul culturii și a politicii au și ele valoare de conținut. În Tbilisi numărul de busturi, sculpturi și plăci comemorative sunt nenumărate. În Chișinău majoritatea busturilor s-au concentrat pe Aleea Clasicilor. Majoritatea sunt oameni de litere. Și cu pictorii ce facem? Nu sunt ei suficient de clasici? Și cu membrii primului Parlamentu moldovenesc – Sfatul Țării? Unde-i bustul lui Pan Halippa bunăoară? Restul cartierelor din capitală sunt culture-free. Oamenii de artă se plâng de salarii joase, dar, în principiu, statul nu ar trebui să-și facă grijă de lefile lor, ci pur și simplu să le facă comenzi.

Mai prin gropi, mai prin arătură, dar să mergem mai departe… Produsele artizanale reprezintă un interes (shopping!) însă covoare moldovenești nu găsești de vânzare, iar unicul olar din sat este plecat în vacanță. Păcat. Rămâne pe data viitoare. Peste 500 de ani când aceste ocupații tradiționale vor fi deja dispărute. Urmând aceeași linie, există două fenomene naturale cu potențial turistic pe care le-am putea valorifica cu puțin efort. Unul ține de înflorirea macilor (pe care, în mod întâmplător, l-am nimerit) și altul – de înflorirea levănțicăi (pe care, din păcate, am scăpat-o). Niște culori senzaționale, parol!, iar dacă respectivele fenomene ar fi legate de vreo zi din calendar (genul cireșilor în floare la japonezi) multă lume ar descoperi Moldova altfel.

Că doar ne este drag de ea, nu-i așa, domnilor patrioți?

sursa: madrizen.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog