BlogPost.Timpul.md

Urmează “masificarea” studiilor doctorale?

68215099_640
Imagine:vimeo.com
 

La sfârşitul lunii iunie 2013 a fost aprobată o Hotărâre de Guvern, prin care se propune modificarea şi completarea Legii învăţământului din 1995. Aceasta prevede, printre altele, legiferarea doctoratului ca al 3-lea ciclu al învăţământului superior (lucru necesar pentru a se adapta cerinţelor procesului de la Bologna), dar şi eliberarea diplomei de doctor în ştiinţe de către instituţiile care organizează procesul de studii la doctorat. În aşa fel, dacă aceste amendamente se aprobă de către parlament, doctoratul devine parte integrantă a învăţământului superior şi la organizarea acestuia se aplică aceleaşi mecanisme ca şi pentru celelalte două cicluri. Putem presupune că, odată cu aceasta, doctoratul va avea mai multe lucruri în comun cu studiile de licenţă şi masterat.

Una din tendinţele învăţământului superior din Republica Moldova este „masificarea” studiilor. Motive sunt mai multe, iar universităţile au ales să valorifice acest fenomen pentru acoperirea costurilor de funcţionare şi dezvoltare, prin atragerea unui număr tot mai mare de studenţi cu taxă. Dependenţa de aceşti studenţi a dus la faptul că aceştia sunt promovaţi din an în an indiferent de gradul de însuşire a materiei, iar cei care au probleme în acest proces sunt profesorii oneşti şi principiali care evaluează cunoştinţele acestora cu notă „insuficientă”. Din această cauză, numărul studenţilor exmatriculaţi pentru nereuşită la învăţătură este mic, iar calitatea învăţământului universitar s-a redus. Intră acum şi doctoratul în această „horă”? Este greu de presupus că nu va exista o astfel de tentaţie, mai ales că odată cu acordarea unei mai mari autonomii financiare universităţilor, finanţarea acestora de la bugetul de stat se va reduce. De cealaltă parte, experienţa din ultimii ani arată că există suficienţi potenţiali candidaţi care ar dori să-şi pună în cartea de vizită prefixul „Dr” la numele său şi o diplomă de doctor pe perete, fie că e în oficiul unei companii, într-un birou de avocaţi, într-un cabinet medical sau într-un lăcaş mitropolitan. Cu atât mai tentant va deveni acest lucru cu cât rata de absolvire a studiilor doctorale (şi conferirea gradului de doctor) se va apropia de cele înregistrate la studiile de licenţă şi masterat.

În acelaşi timp cu aprobarea Hotărârii de Guvern menţionate a fost aprobat, de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, proiectul Planului de admitere la studii prin doctorat şi postdoctorat pentru anul de studii 2014-2015. El prevede creşterea numărului de locuri la doctorat finanţate prin contract în Republica Moldova de aproape două ori în comparaţie cu Planul de admitere pe anul precedent, inclusiv o creştere de 4,6 ori la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, de 2,8 ori – la Universitatea Pedagogică de Stat „I.Creangă”, de 2,4 ori – la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport şi de 1,5-2 ori – la majoritatea universităţilor.

Întrebarea mea esteexistă o corelaţie (sau, dacă să utilizăm o sintagmă populară în ultima vreme, acţiuni concertate) între cele două proiecte de documente aprobate?

sursa: cuciureanul.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog