BlogPost.Timpul.md

Prăjiturile gustoase și drumurile proaste din Bălți

Chiar dacă până la Bălți sunt vreo două ore de mers cu microbuzul, orașul rămânea pentru noi toți o enigmă.  Aveam o părere nu prea pozitivă și ne așteptam să găsim o localitate sovietică ordinară. Unii amici care fuseseră aici, nu ne alimentau optimismul. De aceea, nu aveam așteptări prea mari.

Partea I. Călătoria spre Bălți a fost una destul de agreabilă. Bunul start a fost dat de șoferul microbuzului care a demonstrat  bun-simț și ne-a pus muzică de calitate la volum rezonabil.

Ziua era senină, dar rece. Înainte să ne plimbăm prin oraș, ne-am oprit să ne încălzim într-o pizzerie în care am fost deserviți amabil, în limba română. Aparatele foto erau pregătite și nu am întârziat prea mult la o ceașcă de cafea. La Bălți, cele mai importante obiective sunt concentrate în jurul Pieței Vasile Alecsandri, locul cel mai aglomerat din oraș. Aici am găsit teatrul, pinacoteca, aleea clasicilor, un parc, iar puțin mai departe universitatea și catedrala. După o zi de plimbare prin Bălți putem să remarcăm:

PLUSURI: biserici frumoase (din păcate, nu am reușit să le vedem pe toate), prăjituri gustoase (patiseria „Cuptorul Fermecat”), pizzerii accesibile.

MINUSURI: drumuri proaste, foarte multă publicitate (ca în Chișinău de altfel),  microbuzul Bălți-Chișinău (vezi mai jos de ce).

 

Partea II. Sunt două categorii de microbuze pe ruta Bălți-Chișinău: cele care pleacă de la autogară și cele private care staționează pe o parcare la vreo 100 m de gară. Diferența este că ultimele nu au orar și pleacă atunci când toate locurile sunt ocupate. Noi am ales a doua categorie și am provocat un scandal, pentru că printre pasageri era un cuplu de bețivi care s-a apucat să mănânce cârnați în microbuz, să bea bere și să ne insulte ca reacție la privirile noastre nemulțumite. Am refuzat să mergem cu acel microbuz și ne-am pornit spre gară, ceea ce a bulversat pe toți șoferii din parcare, pentru că pierdeau patru clienți. Până la urmă, ne-am urcat în alt microbuz, dar a trebuit să așteptăm o oră până să ne pornim.

Câteva obiective turistice

Catedrala Sfântul Nicolae cu clopotniță (vezi sus)– este cea mai veche construcție din oraș, fiind ridicată în anii 1791-1795 după modelul bisericilor romano-catolice.  Arhitect: Anton Weissmann. Clopotnița a existat din 1888 până în 1965, când a fost distrusă de comuniști. Abia în 1994, un om de afaceri din Bălți a reconstruit-o conform schițelor din perioada interbelică.

Catedrala Episcopală Sfinții Împărați Constantin și Elena – a fost construită în anii 1924-1934 pentru a fi reședința episcopului de Hotin, Visarion Puiu. Arhitect: Adrian Gabrilescu. În interiorul catedralei pot asista la slujbe peste o mie de credincioși. E o minune că a supraviețuit în perioada sovietică. După al doilea război mondial a fost transformată în depozit, apoi în muzeul municipal.

24.1

Biserica Sfântul Grigore (Biserica Armenească) – a fost construită în anii 1919-1914. Deși în prezent nu funcționează, pot fi admirate formele ei specifice arhitecturii din Armenia medievală.

14

Universitatea de Stat „Alecu Russo” – cuprinde mai multe clădiri construite în perioada interbelică în stil modernist. Se deosebește în special blocul administrativ construit în 1936 după proiectul arhitectei Etti Roza Spirer.

19

Observații

Microbuzul Chișinău – Bălți pleacă de la Piața Centrală și de la Gara de Nord. Noi recomandăm piața, pentru că e mai accesibilă. La întoarcere însă e bine să luați microbuzul de la gara auto din Bălți (vezi mai sus de ce). Biletul costă 50 lei (3 euro).

De la stația unde oprește microbuzul în Bălți puteți să luați autobuzul 25 sau orice troleibuz (1,2,3) ca să ajungeți în centru. Distanța dintre autogară și Piața „Vasile Alecsandri” nu e mare. Poate fi parcursă și pe jos. Pe drum veți întâlni sediul primăriei, monumentul lui Ștefan cel Mare și Catedrala „Sf. Nicolae”.

sursa: 1daytrip.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog