BlogPost.Timpul.md
05.07.2013

“Creşterea” încasărilor la Vamă, sau trufia curcanilor şi… râsul curcilor

 
Bloggeri / autori

Veaceslav Balacci

 
 

Brejnev nu mai e. Să nu plângă însă prea tare nostalgicii după timpurile zastoiului sovietic, pentru că alaltăieri Baliţchi de la Vamă i-a luat locul liderului sovietic. Da, autoritatea vamală fără autoritate din Columna 30, văzând că nimeni n-o laudă, a decis s-o facă ea însăşi, minunându-ne cu datele statistice ale încasărilor vamale vărsate în bugetul de stat în anul 2013. Să vezi şi să nu crezi! Ce nu face omu’ pentru a-şi păstra funcţia, ameninţată de ineficienţă crasă, nihilism şi amatorism.. Lipeşte cu muci o statistică şchioapă? Why not? Un fleac!

Cică plăţile vamale vărsate în buget au crescut în 2013 cu 90% comparativ cu… 2009 (!), constituind 6 miliarde 474 milioane lei.Când am văzut comunicatul Vămii am zis că dacă ultimii patru ani nu s-a reuşit, acum la sigur zburăm în Cosmos! Exact ca celebrul slogan din perioada istoriei URSS, pomenită mai sus: „Să ajungem şi să întrecem America”! Imediat după ce am aflat noutatea, cu inima care era gata să sară din piept (exact ca inimile americanilor după descălecarea lui Armstrong pe Lună) am pus mâna pe telefon şi l-am sunat pe tata, să văd dacă nu cumva i-au dublat pensia, corespunzător creşterii veniturilor vamale în buget. Am fost mirat să aud că nu. Apoi mi-am sunat un cumetru să văd dacă nu cumva fina a început să fie hrănita la grădiniţă cu porţie dublă ca şi consistenţă. Paradoxal, am avut parte de un răspuns la fel de negativ, tot dietă strictă avem în grădiniţe. Deci, UNDE sunt banii aduşi în surplus la buget, misterică Baliţchi? Cine îi ascunde?

Şi dacă Baliţchi şi pitpalacii lui niciodată nu răspund la asemenea întrebări, haideţi să descurcăm noi singuri iţele, nu prea încurcate, ale X-files-urilor moldoveneşti. Vă propun să mergem pestatistica.md, o pagină foarte bună pe care v-o recomand spre utilizare atunci când în MallDova 1+1 fac 3. Găsim repejor pe site-ul oficial al Biroului Naţional de Statistică informaţia numităExporturile, importurile şi balanţa comercială – serie lunară (2005-2013) şi… începem să facem curcile să râdă:

Primul râs de curcă vine atunci când sesizăm perioada de timp pe care a ales-o Serviciul Vamal pentru comparaţie, pentru a se lăuda cu o creştere cosmică a încasărilor în buget – primele 6 luni ale anului… 2009, care se cunoaşte bine că a fost un an de recesiune economică şi care a venit în Moldova cu o diminuare drastică a volumului importurilor, cu 44% comparativ cu anul 2008, respectiv cu diminuarea încasărilor vamale. Bună selectare de perioadă, care urmează să te ajute să te lauzi cu performanţe invizibile, nu?

A doua serie de hohote de curcă nu întârzie să apară atunci când vedem dinamica creşterii importurilor în perioada 2009 – 2013, care depăşeşte 60% şi care în mod firesc urmează să se reflecte într-o creştere proporţională a plăţilor vamale, care vin anume din importuri.

Bieţii curcani! Sărmanele curci! Dacă mai deducem din „creşterea” rămasă, de 30% pentru 4 ani (!!!), majorarea esenţială şi permanentă (pe alocuri chiar dublarea) după 2009 a accizelor la importul benzinei şi motorinei, taxelor vamale aplicate la importul altor tipuri de combustibil, autoturismelor, băuturilor alcoolice, ţigărilor şi altor tipuri de mărfuri de larg consum, importate frecvent, majorări care au adus şi ele creşteri din oficiu a plăţilor în buget, ajungem să… facem curcile să treacă de la simplu râs la… plâns de râs! Asta ca să nu mai amintim de majorarea TVA pentru produsele agricole şi eliminarea de la 1 ianuarie 2013 a facilităţilor la achitarea plăţilor vamale prevăzute la importul mărfurilor introduse în capitalul statutar al întreprinderilor.

Dacă mai luăm în consideraţie şi deprecierea leului moldovenesc, în care sunt calculate plăţile vamale, comparativ cu valutele de referinţă ale importurilor (în principal dolari americani şi euro) înţelegem şi noi dar şi curcile că aşa-numita „creştere” de fapt NU există. Putem chiar constata o descreştere a eficienţei fiscale a autorităţii vamale moldoveneşti. Dacă nu mă credeţi, vedeţi raportul dintre dinamica volumului importurilor şi respectiv al încasărilor administrate în buget de Vamă, în perioada precedentă anului 2009. Iar dacă mai amintim şi de inflaţia din perioada 2009-2013 începem să plângem şi noi, nu doar curcile…

Cam asta e magia cifrelor la brejneviştii moldoveni. Îmi pare rău dacă le-am stricat dansul ritualic unor curcani. Aşa e de când lumea. Curcanii de obicei nu fac ouă (decât de frică), oricât de îngâmfaţi n-ar fi. Curcile însă, după cum am văzut mai sus nu fac ouă, ci râd… în hohote, în timp ce noi aşteptăm cuminţi salariile şi pensiile de 500 euro, promise în electorală şi în loc de fileu cumpărăm smeriţi… câte un pate de curcan, made by ROGOB…

Ura, tovarăşi!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
04.10.2013

Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL!

 

La 16 septembrie, după ce tânărul şi zglobiul general al Vămii moldoveneşti a încercat să-mi închidă gura prin nişte acuzaţii de doi bani, făcute public şi fără prezentarea cărorva probe, cu încălcarea prezumţiei nevinovăţiei şi dreptului la apărare, i-am adresat lui Baliţchi o cerere prealabilă prin care am solicitat DEZMINŢIREA informaţiei calomnioase. Prin acea cerere i-am solicitat de asemenea... (3 Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL! )

20.09.2013

EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON

 

 Continuare. Vezi şi Partea I.  O să recunosc că protagonistul nostru de azi era planificat pentru a fi abordat într-una din părţile de la urmă ale serialului, acesta fiind nici pe departe cea mai grea piesă din banda lui Bandiţchi. Însă, dacă tot celebrăm azi prima anversare de o săptămână de la conferinţa de presă din... (0 EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON )

16.09.2013

Cerere prealabilă lui BALIŢCHI

 

               Adresată public şi depusă pe suport de hârtie în căsuţa poştală a Serviciului Vamal Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 Cerere prealabilă lui BALIŢCHI )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog