BlogPost.Timpul.md

Concluziile şi “secretele” săptămânii în care s-au stopat transmisiunile online de la Guvern

Urmează o poziţie civică expusă mai amplu, iar pentru cei care vor să vadă care este poziţia consiliilor pentru care lucrez – CNP şi Consiliul ONG – cu referinţă la sistarea transmisiunilor online a şedinţelor de Guvern recomand acest link.

De curând mi s-a furat telefonul mobil, cel mai valoros obiect pe care l-am avut vreodată, şi pentru care am să mai plătesc lunar datorii până în 2015. Sunt plină de ranchiună pe Poliţie (mai revenim :D) care tolerează reţelele de contrabandă cu telefoane scumpe. În pofida emoţiilor personale am avut o presimţire interesantă când Premierul Leancă a început ultima şedinţă de Guvern prin exprimarea îngrijorării că se fură telefoane mobile performante.Clar că era nevoie de o temă care să sustragă atenţia de la faptul că R. Moldova nu face, în continuare, faţă ploilor şi Guvernul nu şi-a învăţat lecţia din inundaţiile precedente. Totuşi, s-a vorbit despre faptul că s-au înteţit furturile de telefoane performante, tehnologii care doar mâncare nu fac, în rest îndeplinesc toate aşteptările mass media, new media şi celor care creează opinia în ţară. Agricultorii care au suferit de inundaţii nu folosesc telefoane pe care să urmărească şedinţe de Guvern. Deci, faptul că respectiva şedinţă de Guvern s-a încheiat cu anunţul că este ultima transmisă online, a făcut link şi cu grija Premierului faţă de furtul telefoanelor mobile.

Ministrul Efrim a folosit un instrument care de obicei este utilizat împotriva …Ministerului de Justiţie şi al Guvernului în general – iniţiativa legislativă a Parlamentului. Cică câţiva deputaţi au cerut modificări la „Legea nr. 64-XII din 31 mai 1900 cu privire la Guvern”  pentru ca media să nu mai aibă acces la şedinţele de Guvern. Iniţiativele deputaţilor pot ajunge pe ordinea de zi a Guvernului fără a trece, obligatoriu, prin procedura de transparenţă decizională, acesta era asul din mâneca AIE. Numai că subiectul a fost discutat la sfârşitul şedinţei de Guvern, fără a fi inclus pe ordinea de zi. Aceasta ar fi un exemplu când Guvernul Leancă ia “măsuri suplimentare de securitate”  ca părţile interesate să nu aibă habar ce se va discuta în şedinţa Guvernului. Tot în contextul credibilităţii Guvernului Leancă şi a bunelor-intenţii ale Ministrului Efrim, dar şi ai altor miniştri, putem vedea o tehnică simplă de promovare a intereselor. Un exemplu simplu – subiectul 2 din agenda respectivă a Guvernului este formulat astfel: Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislativeClar, succint şi transparent, dar mai ales – convingător că decizia de a sista transmiterea online a şedinţelor de Guvern “va contribui la eficentizarea procesului decizional, aşa cum a argumentat Ministrul Efrim necesitatea sistării transmisiunilor online.

Astea au fost doar nişte reflecţii care mă ajută pe mine să nu las garda jos. Pentru că mie, dar probabil şi altor altor lideri de opinie, ne era mai simplu să monitorizăm Guvernul Filat. Eu ştiam că trebuie să fiu soldat când discutam cu Premierul Filat, pentru că „adversarul” era arogant, dur şi abil. Personal mi-am dezvoltat multe calităţi specifice bărbaţilor, numai pentru că a trebuit să apăr anumite poziţii pe când era Vlad Filat Prim-ministru …prima oară (pariez că mai revine).

Precum au observat şi „experţii”, Vlad Filat este “un maniac mediatic“, a fost mai bine-zis, acum i-a mai trecut. Respectiv, când a venit Vlad Filat cu ideea să fie sistată transmisiunea în direct a şedinţelor de Guvern – am mizatpe sprijinul media ca să mai avem o jumătate de an posibilitatea să privim în direct ce decide Cabinetul de Miniştri.

Pentru Iurie Leancă şi consilierii săi, „Bau-Bau” ar veni în chipul unei alianţe dintre societatea civilă (mai mult sau mai puţin imparţială/activă) şi reprezentanţii opoziţiei politice. Premierul Leancă e finuţ şi cântărit în tot ce face, aşa că a avut grijă să testeze personal terenul, să roage consilierii să discute cu „opozanţii”, să-şi ia consilieri dintre „opozanţi” (a se citi „din societatea civilă”). Biroul CNP a ştiut cu câteva săptămâni în urmă că Guvernul Leancă vrea o …E-guvernare moderată, când este vorba de activitatea Cabinetului de Miniştri. Cu atat mai mult, s-a discutat şi s-au luat măsuri de siguranţă ca „unităţile proprii de mass media” să nu aibă nici o reacţie faţă de stoparea transmisiunilor de la Guvern.

Am fost printre cei care am aşteptat de la Premierul Leancă asigurări că sistarea şedinţelor online nu va afecta transparenţa Guvernului. În esenţă, cei care susţin că şedinţele de Guvern/Parlament nu trebuie transmise integral pentru publicul larg (nu) pornesc de la premiza că guvernaţii sunt de bună-credinţă şi nu fac miş-maşuri. Eu sunt printre cei care au rezerve că este suficientă transparenţa care se va asigura „prin plasarea pe pagina web oficială – a proiectelor de acte normative care urmează a fi examinate în cadrul şedinţelor Guvernului, şi a proceselor-verbale ale şedinţelor respective, cât şi prin informarea publică, de către membrii Guvernului sau prin intermediul comunicatelor de presă, despre chestiunile examinate şi deciziile adoptate în cadrul acestor şedinţe” (citat de la Oleg Efrim). Iurie Leancă este diplomat şi el ştie că nu poţi negocia fără să oferi un minim de garanţii, iar societatea civilă ar trebui să ţină cont că politicienii ştiu şi să mimeze garanţia.

Pur omeneşte îl simpatizez pe Premierul Leancă şi pe foarte mulţi dintre miniştri şi ministre. Pe Premierul Leancă îl simpatizează şi cei care îi sunt colegi de Guvern, fără să-i fie neapărat şi colegi de partid. Iurie Leancă moderează şedinţe în care miniştrii nu se ridică strună pentru a raporta succint şi fără drept de replică, precum pe timpul predecesorului său. Numai că eu am percepţia că oamenii care fac lucruri de care să fie mândri nu ar trebui să le facă departe de ochii lumii (or în primul rând politicienii vor să se vadă, obligatoriu, tot ce fac ei bun). Într-un fel şedinţele de Guvern ar putea fi mai eficiente – pentru că miniştrii nu vor mai trebui să piardă timp pentru întâlniri prealabile, în cazul şedinţelor cu uşile închise toate înţelegerile pot fi făcute „pe loc”. Situaţia respectivă este delicată pentru „povestea de succes a Moldovei”, care în esenţă lasă loc de multe înţelegeri situaţionale, iar respectarea legii devine o excepţie mai ales în perioadele (pre)electorale.

Prim-ministrul Leancă şi echipa sa au revenit la practica Guvernului Greaceanâi, de a trimite partenerilor agenda şedinţei de Guvern cu câteva zile înainte (în Guvernul Filat agenda era distribuită în ajun). Personal acţiunea respectivă nu m-a convins că Guvernul vrea să fie mai transparent, dar cred că acest Guvern merită credit de încredere. Câteva săptămâni în urmă, când Iurie Leancă se pregătea să fie Prim-ministru şi împreună cu consilierii Dumnealui tatonau terenul pentru a renunţa la şedinţele online, am analizat opţiunile de lobby şi advocacy. În advocacy/lobby – mai mult decât în orişicare situaţie, nu există loc de „ai noştri” şi „duşmani”; toţi actorii sunt potenţiali parteneri, şi potenţiali oponenţi, în anumite circumstanţe. De data aceasta miza puternică pentru a putea să mai obţinem câteva luni de şedinţe online putea fi opoziţia politică, deorece Premierii Tarlev şi Greceanâi au fost „mama şi tata transparenţei online la Guvern”. În opoziţia politică sunt doar câteva cazuri de persoane extrem de bolnave, ceilalţi sunt politicieni cu care se poate şi trebuie de comunicat pe anumite segmente. Totuşi, Guvernul actual şi-a dorit să facă şedinţe cu uşile închise exact în momentul când transmisiunile „lucrau” pentru cabinetul de miniştri şi toată lumea îi admira ce bine comunică şi se implică fiecare. De notat că suspendarea transmisiunilor online era dorită de oameni cu posturi în UE – „povestea de succes a Moldovei” nu presupune scenarii cu interese politice ce pot fi surprinse în şedinţe de Guvern transmise pe net.

Dar vin curând alegerile şi se poate întâmpla ca transparenţa limitată de Coaliţia pentru Guvernare Pro Europeană să le aducă mai puţine voturi anume partidelor din Guvernul actual. Iar ulterior putem avea şi un Guvern Socialist care să nu mai aibă obligaţia de a guverna online, aşa cum s-a decis în această săptămână. Este un scenariu la fel de neverosimil ca şi situaţia în care un an în urmă am fi afirmat că Marian Lupu, Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc vor rămâne fără funcţii publice.

În concluzie, echipa guvernamentală ar trebui să conştientizeze că a renunţa la şedinţele online a fost cel mai simplu lucru, complicaţiile deciziei vor veni în timp. Noi, „opozanţii”, am ştiut întotdeauna că este dreptul Guvernului să aleagă cum îşi face şedinţele şi nu am avut decât instrumente de scurtă durată care să întârzie decizia dorită de Cabinetul de Miniştri. Pe o planetă unde Parlamentele lumii sunt exhibiţioniste, iar dintre Guverne doar Moldova s-a trezit că este înaintea globului cu şedinţele online şi nu mai vrea …putem doar să protestăm şi să mergem la vot în electorale.

Ap’ dară despre vot să grăim, dragi miniştri şi ministre! Pentru a mai rămâne la putere Guvernul Leancă ar fi înţelept să ţină cont că:

–         Pe cetăţeni îi doare în c.. de „poveşti de succes” şi reforme în PowerPoint, oamenii vor să vadă că legea funcţionează şi statul le oferă o viaţă mai bună, pentru care cetăţenii plătesc impozite;

–         A plasa pe net o agendă de Guvern în care subiectele sunt de genul – “Modificări la Legea nr. X din Y mai 1989”  sau „Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislative” este un fel al Guvernului de a mima transparenţa. Agenda Cabinetului de Miniştri ar trebui să conţină un mic rezumat în care să de vadă în două rânduri la ce se referă proiectele de legi/acte normative puse pe ordinea de zi;

–         A face publică agenda de Guvern “vineri, după masa”, mai exact după ora 19:00 înseamnă de fapt a face publice documentele luni dimineaţă. Aceasta pentru că partenerii de dezvoltare şi societate civilă lucrează în fiecare zi, vineri inclusiv, până la ora 18:00. Iar mesajele de la Guvern ar fi normal să vină până la ora 17:00, adică în orele oficiale de lucru ale Administraţiei Publice. Guvernul ar trebui sa fie un exemplu în respectarea legislaţiei – Codul Muncii de ex. – şi să nu încurajeze angajaţii să lucreze peste program, ci să promoveze munca eficientă în orele de lucru;

–         Majoritatea subiectelor de pe agenda următoarei şedinţe a Guvernului trebuie anunţate la finele şedinţei în curs. Acestea ar fi proiectele care aşteaptă de luni şi ani pe rafturile ministerelor şi nu au „apărut urgente”, iar vineri pot fi incluse pe agendă şi subiectele care nu au putut fi prevăzute. Pentru ca oamenii să aibă încredere în Guvern ar trebui de evitat includerea de subiecte pe agenda Guvernului în zilele de miercuri, exact când are loc şedinţa cabinetului de miniştri;

–         Apropo, Miniştrii ar trebui să primească personal doar documentele care fac obiectul secretului de stat, restul documentelor ar trebui să fie accesibile în link-uri active chiar în cadrul agendei şedinţei de Guvern, plasate cu o săptămână înainte pe www.gov.md

sursa: senin.ladyclub.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog