BlogPost.Timpul.md

Redobândirea cetăţeniei române: a fost simplificat procesul de transcriere a actelor de stare civilă

Pasaport-romanesc
 

Cetățenii Republicii Moldova și ai Ucrainei care și-au redobândit cetățenia română vor putea să-și transcrie actele nu numai la București, la Direcția Publică de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă Sector 1, ci și la toate Birourile Teritoriale ale Autorității Naționale pentru Cetățenie – Iași, Galați, Cluj Napoca, Suceava și Timișoara.

În Monitorul Oficial Nr. 397, din 2 iulie 2013, a fost publicată Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.

Astfel, conform noilor modificări, art. 41, aliniat 5.1 (b) cei care au depus actele de cetățenie la birourile teritoriale (din România ) ale Autorității Naționale pentru Cetățenie, vor putea depune actele de stare civilă pentru transcriere în aceeași localitate, cu aprobarea primarilor municipiilor reședință de județ și cu avizul prealabil al serviciilor publice județene de evidență a persoanelor. Iar conform art. 41, aliniat 5.1 (c), chiar dacă noii cetățeni români au depus jurământul de credință față de România la care au la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României acreditate în străinătate, însă au depus cererea de redobândire a cetățeniei române la birourile teritoriale ale Autorității Naționale pentru Cetățenie, la fel vor putea depune actele de stare civilă pentru transcriere în aceeași localitate.

IMPORTANT: a se reține următorul element – transcrierea poate fi făcută la Suceava, de exemplu, doar de persoane care tot acolo au depus dosarul de redobândire a cetățeniei române. Deci, dacă eu, Constantin Codreanu, am depus dosarul de redobândire a cetățeniei române la Cluj sau la Iași, nu pot merge să depun dosarul de transcriere a actelor de stare civilă la Suceava sau Galați.

Redobândirea cetățeniei române presupune transcrierea actelor de stare civilă: certificatul de naștere și, după caz, certificatul de căsătorie/de divorț și certificatul de naștere a copilului minor. Acest proces a fost dintotdeauna anevoios, dar a devenit de-a dreptul insuportabil în august 2010 atunci când, ca urmare a măsurilor anti-criză impuse de Fondul Monetar Internațional și adoptate de către Guvernul României, printre entitățile afectate s-a numărat și Primăria Sector 1 București, adică exact acolo unde a avut loc transcrierea actelor de stare civilă până în prezent. Povestea pe larg este aici – Redobândirea cetăţeniei române. 1. Adoptarea măsurilor anticriză impuse de FMI face ca obţinerea unui paşaport românesc să dureze 18 luni 2. Basarabia Pământ Românofob –  pe scurt însă, din 33 au rămas 12 angajați, acesta a fost rezultatul disponibilizării în cazul angajaţilor Direcţiei Generale Publice de Evidenţă a Persoanelor și Stare Civilă Sector 1. Situație care a făcut ca eu, și mulți alții ca mine, aflați în acea perioadă în plin proces de transcriere a actelor de stare civilă, să aștepte nu mai puțin de 6, da, 6 luni până să am în mână certificatul de naștere transcris. În 2013 lucrurile au luat-o razna cu totul. În aprilie deja era rezervat luna septembrie 2013 nu pentru eliberarea actelor, ci pentru depunerea dosarelor. Halucinant!

În toată această poveste tristă, care făcea ca redobândirea cetățeniei române să devină un adevărat calvar pentru cei care nu au renunțat niciodată la aceasta și pentru urmașii lor, era evident necesară apariția unui Făt Frumos și a unui paloș izbăvitor de rele. :) Astfel, Camera Deputaților a adoptat pe 11 iunie 2013 proiectul de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 80 din 28 septembrie 2011 pentru modificarea și completarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă. Proiectul de lege inițiat în martie 2012 de către domnul senator Viorel Badea, PDL, a fost adoptat cu 287 voturi pentru, 1 împotrivă şi 24 de abţineri.

Inițiativa domnului senator Viorel Badea a vizat facilitarea procesului de transcriere a actelor de stare civilă pentru cetățenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, prin posibilitatea transcrierii documentelor de stare civilă în cadrul tuturor birourilor teritoriale ale ANC (Iași, Suceava, Galați, Cluj-Napoca și Timișoara). Totodată, forma propusă de domnul senator Badea și adoptata de Senat, viza înjumătățirea termenului legal de soluționare a cererilor de transcriere a documentelor de stare civilă de la 60 de zile la 30 de zile, însă, printr-un amendament propus de către Comisia juridică, de disciplină şi imunități şi Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic de la Camera Deputaților, s-a stabilit rămânerea termenului la 60 de zile.

Dincolo de aplauzele nelipsite la adresa domnului senator, sunt curios dacă se va respecta termenul de 2 luni. Ar fi cu adevărat minunat.

Adresele şi datele de contact ale birourilor teritoriale:

  • IAŞI – str. Anastasie Panu nr.60, parter; cod poştal: 700075; telefon: 0232 421 785 sau 0232 235 400 interior 29033 sau 0735 020 849 (în sediul Prefecturii Iaşi);
  • TIMIŞOARA – str. Paris nr. 2A, etaj 1, camera 17; cod poştal: 300003; telefon: 0256 220 835 sau 0256 220 863 interior 122 sau 0735 020 852; (în sediul ORC de pe lângă Tribunalul Timişoara);
  • GALAŢI – str. Portului nr. 20, parter; cod poştal: 800025; telefon:0735 020 850 (în sediul ORC de pe lângă Tribunalul Galaţi);
  • SUCEAVA – str. Ştefan cel Mare nr. 36, parter, camera 12; cod poştal: 720026; telefon: 0230 524 344 sau 0735 020 848 (în sediul Prefecturii Suceava);
  • CLUJ-NAPOCA – Piaţa Ştefan cel Mare nr. 4, parter, cam. 2S; cod poştal 400192, (în sediul Inspectoratului Judeţean Cluj).

sursa: inconstantin.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
un user

Informaţie parţial corectă. Verificaţi înainte de publicare. Birourile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie nu transcriu acte de stare civilă. De transcrieri se ocupa Serviciile de Stare Civilă.

Iulie 4, 2013 at 13:53 Răspunde
 
POPESCU

Buna ziua. Nu mai duceti lumea in eroare. Actele pentru transcriere se pot depune si la primariile oraselor in care au sediul Birourile Teritoriale. Si uitati-va pe site (cetatenie.just.ro) ca la Cluj este inchis din 2011. Mai informati-va si apoi postati, ca puneti lumea sa mearga unde nu trebuie. Numai bine !

Iulie 5, 2013 at 08:41 Răspunde
 
Tatiana

Programarile la iasi nu se fac Mai repede de 11.09, de ce stie cineva, ca doar abia s au deschis birourile noi, pentru cine sunt rezervate locurile de pin a in septembrie,sau asteptam septembrie din cause proeuropene…..

Iulie 11, 2013 at 01:14 Răspunde
 
Gheorghe

Totul se face pe dos ca la noi ca la romani. La Iasi programarea se face la data de 2207.2013 pe luna februarie 2014. La Bucuresti programarea e pe luna mai 2021. La Suceava , Galati, Cluj primesc actele la transcriere numai pe cei care fac dovada ca au depus dosarul la redobindire anume la of. din aceste localitati. Dar cine a depus dosarul la Chsinau, Balti sau Cahul transcriu cu 130 euro taxa consulara pe certificat?

Iulie 22, 2013 at 14:50 Răspunde
 
Buza Aliona

Am depus actele pentru redobàndirea cetatenie romàna din 2011, si nu am nici un rasouns

Decembrie 9, 2013 at 10:09 Răspunde
 
gheorghiev

Daca tot capatam cetatenia romana de ce in Italia preferam sa ne legitimam ca cetateni moldoveni? Cred ca ar trebui sa o ceara dor cei care simtim romaneste si nu ne e rusine cu asta, si atunci nu cred ca vom mai fi asa de multi

Ianuarie 17, 2014 at 00:47 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog