BlogPost.Timpul.md

Filipeni 4:8 sau de ce înjură Aureliu Busuioc

 
Bloggeri / autori
 

Va urma un citat lung de pe un post și mai lung al pastorului Filaret sau Filip din Chișinău, profesor, șef pe Biblii și alte regalii care te apropie de Dumnezeu.

BIBLICĂ: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.” (Filipeni 4:8)

PASTORUL FILAT: „Orice roman sau alt fel de carte vrei să citești, trebuie să-l treci prin acest filtru și să vezi dacă nu vine împotriva celor scrise aici.

Fiul nostru mai mic Daniel a primit pentru pentru vară să citească mai multe cărți la literatura română. I-a cumpărat cărțile pentru că făceau parte din programa școlară. Dar, într-o zi, peste mai puțin de o oră după ce a început să citească cartea “Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc a venit și mi-a spus că refuză că citească mai departe cartea și mi-a arătat acolo câteva înjurături scrise de autor. Mă bucur pentru discernământul băiatului nostru și că a înțeles când trebuie să se oprească, pentru că în Cuvântul lui Dumnezeu este scris:

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. ” (Proverbe 4:23)

ÎNJURĂTURILE LUI BUSUIOC. Nu prea țineam minte de aceste înjurături, care i-au rupt apetitul de lectură bietului fiu de pastor.

M-a deranjat și interpretarea citatelor. Orice om care citește o carte până la capăt găsește complet alt sens în Filipeni 4:8 și în Proverbe 4:23.

Într-o oră de lectură un cititor mediu ajunge pe la pagina 50-60 din Hronicul Găinarilor. Am început să caut pagină după pagină de la 50 în sus. Ajung la 100. Dau de cuvântul „beșică”. Poate ăsta l-a deranjat. Dau de expresia „facem căsuța țâță”. Poate ăsta!

Pe naiba! Fiul iubitor de lectură a citit 15 pagini. A găsit soluția chiar la pagina 20: „Curva îi zări, în sfârșit, mădularul, care-o uimise pe muierea de la judecată.”

Așa a scăpat de un chin fiul pastorului. A rămas la 1812. Era abia începutul Hronicului Găinarilor.

E adevărat, peste o pagină, Aureliu Busuioc, într-o Ars poetica, ironizează stilul prozatorilor contemporani cu „Domnișoarele erau dornice de discuții fine și eu mă gândeam că ele poartă sub fuste aceleași… (mă jenez să reproduc denumirea populară – „p…zde” – a organelor!) ca și eroinele lui Turgheniev…”.

„Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.”

Și Hronicul Găinarilor „este adevărat”, „este drept”. Este istoria noastră. A Găinarilor. Și ne „însuflețește”.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Lectură pentru stataliști

 

Această carte a apărut în 1980. În engleză. Și de atunci tot a fost reeditată. În 1990 a mai apărut o prefață cu realitățile de după 1989.  În 2007 a mai apărut o prefață. Cu noile realități ale UE. În 2000 a apărut în română. La Cartier. De azi găsiți în librăriile bune ediția a... (2 Lectură pentru stataliști )

Bunul barbar

 

Au trecut aproape șapte ani. Istoria cochetă despre bunul barbar, cumanul catolic și civilizator de români, a intrat în adevărurile incontestabile ale civilizației maneliste românești. Neagu Djuvara, cu aer de aristocrat al istoriei și al scriiturii, a reușit să facă istoria pasională, ca un roman de dragoste pentru casnice. Istoricii nu prea au atras atenția... (1 Bunul barbar )

100 de ani de la Pacea de la București

 

E caniculă. Bucureștii sunt goi. E momentul potrivit ca orașul să ofere spațiu și timp Simpozionulului  “Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913. Consecinţe asupra destinului armânilor.” Asociaţia Comunitatea Armână din România şi Societatea Culturală Aromână organizează împreună Simpozionul cultural cu tematică istorică, având titlul“Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913 – Consecinţe asupra destinului armânilor”. Simpozionul se... (0 100 de ani de la Pacea de la București )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog