BlogPost.Timpul.md

Matcovschi

 
Bloggeri / autori
 

Marele caractere nu pot fi mari poeți. Vorba e directă, tranșantă. Ancorarea în realitate e mai aproape de mesajul tribunului decât de metafora poetului. Viciile publice și viciile ascunse ar fi o șansă pentru un mare caracter să devină un mare poet sau scriitor. (Curajosul Hemingway era un mare lăudăros și un alcoolic notoriu).

În 1969 era dat la topit volumul de versuri Descântece în alb și negru. Dumitru Matcovschi avea 30 de ani. Era în fața unei cariere compromise. A reușit să reziste. Să-și mențină verticalitatea.

Înaintea Descântecelor văzuse tiparul volumele Sunt verb de Liviu Damian,  Numele tău de Grigore Vieru, Piatra de citire de Anatol Codru.  Săgețile lui Cărare aveau să fie interzise peste trei ani.

Dumitru Matcovschi a fost un mare caracter. Dumitru Matcovschi n-a avut vicii (fumatul e un viciu public). Familia a respectat doleanța poetului de a fi înmormântat în satul natal.

Dumitru Matcovschi a fost un om drept. Și spunea că Aleea clasicilor trebuia să se oprească la Lucian Blaga. Să așteptăm, cel puțin, 50 de ani. Să vedem pe cine mai punem pe Alee. Ca să fie Aleea clasicilor.

Nu putem pune busturi în regim stahanovist. Aleea clasicilor nu este a primarilor și guvernanților. Este nedrept. Pentru memoria unui om drept. Vă puteți bate joc de poeți. Dar lăsați în pace marele caractere. Altfel, cu ce rămânem?

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Lectură pentru stataliști

 

Această carte a apărut în 1980. În engleză. Și de atunci tot a fost reeditată. În 1990 a mai apărut o prefață cu realitățile de după 1989.  În 2007 a mai apărut o prefață. Cu noile realități ale UE. În 2000 a apărut în română. La Cartier. De azi găsiți în librăriile bune ediția a... (2 Lectură pentru stataliști )

Bunul barbar

 

Au trecut aproape șapte ani. Istoria cochetă despre bunul barbar, cumanul catolic și civilizator de români, a intrat în adevărurile incontestabile ale civilizației maneliste românești. Neagu Djuvara, cu aer de aristocrat al istoriei și al scriiturii, a reușit să facă istoria pasională, ca un roman de dragoste pentru casnice. Istoricii nu prea au atras atenția... (1 Bunul barbar )

100 de ani de la Pacea de la București

 

E caniculă. Bucureștii sunt goi. E momentul potrivit ca orașul să ofere spațiu și timp Simpozionulului  “Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913. Consecinţe asupra destinului armânilor.” Asociaţia Comunitatea Armână din România şi Societatea Culturală Aromână organizează împreună Simpozionul cultural cu tematică istorică, având titlul“Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913 – Consecinţe asupra destinului armânilor”. Simpozionul se... (0 100 de ani de la Pacea de la București )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog