BlogPost.Timpul.md

Un banal necrolog al clasei politice romanesti. Prima parte.

1.Riscul economic al politicului sau trei ipoteze ce converg către o teorie a clasei politice antidemocratice, opuse interesului general

Cred şi eu ca şi dumneavoastră şi sper totodată că mai fac parte din ceea ce, politicienii ultimilor 22 de ani, cu un spirit gregar de proprietate absenteistă asupra lui, îl numesc poporul român, pe care ori de câte ori ei îl invocă, simt o stare de greaţă fără putinţă de a fi tratată. Fiind statistician de profesie, am o gândire deformată de asocieri şi corelaţii, testări şi validări sau invalidări continui şi cu ea încerc să formulez studenţilor concluzii calitative din informaţii cantitative prezente în asimetrica piaţă informaţională de la noi, la o tânără universitate de provincie. Anul acesta mica universitate din Piteşti împlineşte cu oarecare bucurie doar 50 de ani, dar ce pot oare să însemne 50 de ani, pe lângă vârsta apropiată de 1000 de ani ai unei universităţi cum este aceea din Bologna ? Nu am înţeles niciodată, la cei peste 55 de ani ai mei cum a fost posibil să se distrugă aproape tot învăţământul românesc… Nu mă refer numai la dezastrul primilor ani de după cel de al doilea război mondial, când puţin a mai rămas din lumina dascălilor de neam în România, după ce Sighetu Marmaţiei şi celelalte puşcării au reformat învăţământul românesc prin teroare şi asasinat, deoarece moartea profesorilor nu a însemnat mare lucru, studenţi rămânând în viaţă totuşi, ci mă gândesc îngrozit la ultimii 22 de ani de rătăcire educaţională prin deşertul tranziţiei, aderării şi post aderării.

Un economist american recunoscut remarca undeva că o societate perfectă se preocupă de educaţia, sănătatea şi cultura membrilor ei, toate celelalte, de la politică la economie, fiind subordonate acestor trei aspecte: oameni mai educaţi, mai sănătoşi şi mai cultivaţi. Aşa cred că s-a dezvoltat America, iar dacă greşesc vă rog să mă iertaţi… Dacă nu sunteţi de acord, acceptaţi atunci măcar că riscul dispariţiei unei societăţi este indirect corelat cu aceste trei evoluţii. Iată de ce am tot sperat că această societate românească imperfectă – nimic nefiind perfect, cu excepţia lui Dumnezeu – dar cu instinct de supravieţuire, va încerca prin bunăstare economică obţinută prin decizii politice să îmbunătăţească an de an cei trei indicatori esenţiali. Permanent am trăit însă o senzaţie a depărtării de malurile democraţiei şi bunăstării generale, a rătăcirii prin deşerturi partinice, a tentativelor de dictatură ale unor cioburi sparte din chipul mitului Ceauşescu, despre care refuz să cred că a fost altceva decât produsul comunismului, unul de sorginte sovietică, la români…

Aşa cum nu putea să le treacă prin cap bunilor şi părinţilor noştri să – şi omoare sau batjocorească cei mai harnici şi mai deştepţi dintre copiii lor (intelectualii proprietari de idei şi întreprinzătorii, proprietari de resurse pentru punerea în aplicare a ideilor), tot astfel eu voi continua să cred (deşi am fost membru al partidului comunist aproape opt ani şi am putut constata originalitatea noastră şi în acest domeniu), că noi românii nu am avut decât cel mult curiozităţi conceptuale referitoare la comunism, într-o perioadă interbelică atât de respectuoasă, chiar şi la noi, faţă de tendinţele diverse ale lumii. Est drept însă că ulterior am şi încercat să-l înţelegem ca pe un soi de sistem de organizare a unor triburi quasiafricane, ce ne-au invadat în mod inexplicabil, deşi pe câţiva dintre intelectualii de neam şi, mai ales, pe o mare parte dintre cei needucaţi, lipsiţi de sănătate şi de cultură, i-au cam fascinat aceşti quasiafricani şi promisiunile lor civilizatoare, care s-au dovedit pentru toţi cei liberi mai curând asemănătoare cu lagărele de concentrare, decât cu armonia. Am înţeles cam târziu asta, şi probabil că nu aş fi perceput aceste aspecte nici acum, dacă nu aş fi devenit profesor şi dacă alţii nu ar fi publicat o mulţime de adevăruri istorice şi nu aş fi avut pasiunea de a citi, atât cât o  mai are astăzi orice dascăl. Tot aşa nu pot să înţeleg cum dormim atât de liniştiţi când fraţi de sânge, trăiesc în Moldova şi Ucraina, iar noi nu facem eforturi să ii ajutăm să intre în Uniunea Europeană, pentru a-i putea ulterior sprijini să capete acces măcar la educaţie şi cultură în limba română. Şi asta la Chişinău ori Cernăuţi, de mă întreb dacă Eminescu ne va ierta vreodată… Am trăit aşadar 33 de ani de decădere din drepturile libertăţii în comunism, urmaţi de 22 de ani de incertitudine, cu riscuri greu de definit, dintre care cel mai grav a fost riscul economic al politicului, cel care ne-a lipsit de resursele de a deveni mai educaţi, mai sănătoşi şi mai aproape de cultură, în general, şi de cultura europeană în particular.

Acest risc economic al politicului a fost unul foarte ridicat în România ultimului secol aproape. Formularea care sintetizează conceptual şi în cea mai mare măsură tranziţia actuală la nivelul clasei politice şi a managementului său macroeconomic, drept unul decizional cu specific românesc, este aceea de clasă politică antidemocratică şi „osificată economic” prin apariţia unei elite antreprenoriale vebleniene sau prădalnice, rezultată din relaţii privilegiate cu statul, având ca sursă de formare tehnostructura vechiului sistem abandonat. Originile teoretice economice generale ale acestui concept sunt simultan vebleniene, schumpeteriene şi galbraithiene.

Prima ipoteză teoretică sau similitudinea primordială este legată de începutul secolului al XX-lea în economia S.U.A. şi de abordarea vebleniană sau instinctual prădalnică a antreprenorilor, antreprenori în permanenţă imitaţi de clasa neproductivă (Thorstein Veblen – „Teoria clasei neproductive. Teoria întreprinderii capitaliste” şi „Inginerii şi sistemul preţurilor şi proprietatea absenteistă şi proprietatea privată”). În mare parte, clasa politică din România, după 1990, este asemeni moroilor în termeni populari, un soi de reuniune a strigoilor comunismului, în contextul în care aceştia prosperă economic şi în plină recesiune, la fel ca şi în plin avânt economic, baza acestei bunăstări de clasă fiind relaţiile monopoliste instituite acolo unde şi-au plasat afacerile şi nu o concurenţă reală, specifică economiei de piaţă dezvoltate şi reglementate.

A doua ipoteză sau similitudinea secundă este aceea a abordării schumpeteriene specifice unui secol al XX-lea matur din punct de vedere al evoluţiei capitaliste sau a elitei antreprenoriale ca rezultat al apariţiei minorităţii talentului şi, mai ales, a voinţei unui antreprenoriat parvenit, lipsit însă de tradiţie sau atitudine culturală, care doreşte să întemeieze un imperiu personal sau o dinastie cel puţin seculară de întreprinzători, în relaţia exclusivă cu statul (Joseph Schumpeter – „Teoria dezvoltării economice” şi „Capitalism socialism şi democraţie”).

A treia ipoteză sau similitudinea recentă, în raport cu provenienţa clasei politice româneşti, este constituită din abordarea prin conceptul de tehnostructură, de tip Galbraith, tehnostructură privită ca un grup de decizie care a acţionat în funcţie de o logică proprie reînnoită numai prin cooptare,iniţiativă individuală fără eficienţă în grupul ce cooptează, nefiind practic posibilă decât evadarea temporară şi captivitatea în clasa politică prin migraţii succesive de la un partid la altul, în defavoarea dezvoltării generale a unei economii şi bunăstării unei populaţii aproape complet polarizată … (J K. Galbraith – „Teoria sărăciei de masă” )

tehnostructură comunistă, devenită elită antreprenorială vebleniană sau instinctual prădalnică se constituie în partea osificată a clasei politice în tranziţia românească, în procesul de pre şi post aderare la Uniunea Europeană, şi explică astfel cum s-a născut şi cum s-a dezvoltat această clasă politică antidemocratică românească, care pare separată în partide, dar prin migraţie îşi recompune, caracteristica dominant frauduloasă şi antidemocratică ori de câte ori este nevoie, păstrând locul şi nepermiţând de 22 de ani, nici măcar apariţia unor elemente minore de reală democraţie parlamentară, manipulând populaţia, valorificând un management oscilant şi o decizie conjunctural defavorabilă României, dar mereu favorabilă sieşi….

Nota: Acest articol este impartit in patru parti.  Partea a doua “Melanjul politic românesc şi tranziţia ca stare de spirit” va aparea joi seara.

sursa: contributors.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog