BlogPost.Timpul.md

58% promovabilitate la bacalaureat – dramă sau progres?

Site-Ministerul-Educatiei-Republica-Moldova-versiune-noua-edu2

Nu-mi permit să ignor un subiect atât de delicat ca cel al examenului de bacalaureat din Republica Moldova. Cred că fac acest lucru după ce am aflat că anul acesta au fost implicate camere de luat vederi şi că în sfârşit s-a văzut o oarecare realitate a sistemului de învăţământ şi a cunoştinţelor reale pe care le posedă elevii.

Sinceră să fiu, mă aşteptam ca numărul celor care au eşuat să fie mai mare, dar încă sunt multe de rezolvat înainte ca numărul să reflecte cu adevărat realitatea. Când am citit iniţial despre aşa-zisa situaţie “tristă” am simţit că, în sfârşit, Moldovioara evoluează şi primul pas către schimbarea necesară a fost făcut prin investigarea pieţii (în cazul nostru sistemul de învăţământ). Cu toate acestea, mi-am zis că nu am timp să discut pe blog despre “săracii” elevi. Asta până azi, când în rutina mea zilnică de a-mi clăti ochii pe site-urile de socializare am văzut următoarea imagine:

blog

 

Iniţial nu mi-am dat seama de ce Ministrul Educaţiei din Republica Moldova a devenit peste noapte atât de populară şi mai ales chestionarul cu referire la părerea ce o au “muritorii” în legătură cu funcţia pe care o deţine. Bineînţeles că s-au conectat neuronii şi, tam-tam, răspunsul este că din cauza nesimţeniei ei de a introduce camere de luat vederi atâţia copchii buni nu au reuşit să promoveze examenul de absolvire a liceului. Ce nu înţelege toată societatea este că nu toţi copchii buni sunt pregătiţi să fie onoraţi cu o diplomă. Asta nu înseamnă că ei nu sunt de treabă, maturi şi cu potenţial în cu totul alte direcţii decât materiile evaluate în cadrul examenului de bacalaureat. Cu alte cuvinte, ei pot fi excelenţi mecanici, bucătari, croitori sau orice altă meserie care nu necesită o diplomă de bacalaureat.

După cum vedeţi din poză majoritatea oamenilor ar prefera ca doamna Sandu să fie înlocuită sau după cum este formulată întrebarea să fie concediată. Întrebarea mea pentru toţi cei care au răspuns DA este cum explică ei că cei peste 40 la sută din elevi care nu au promovat examenul sunt rezultatul vreunei greşeli a actualului Ministru al Educaţiei? Să nu fie oare de vină corupţia prezentă de ani de zile în învăţământ şi incompetenţa unor profesori? Părerea mea este că nici profesorii care “încurajează” copiii prin acordarea notelor mari pentru orice alt motiv decât merit nu ajută prea mult. Aşa că, dragi părinţi, nu vă mai plângeţi că necunoaşterea odraslelor voastre este vina unui ministru care abia şi-a început activitea. Vina vine de la rădăcini şi de la procesul de studiu prin care au trecut copiii până au ajuns la examen. În acelaşi timp, odraslele s-au obişnuit să nu înveţe prea mult pentru că mami sau tati o să aibă grijă să vorbească cu cine trebu’ pentru ca băieţelul sau fetiţa să primească note bune la final. Ce-ar fi să îi încurajaţi să înveţe şi să nu daţi vina pe primul ministru care arată cu degetul că sistemul de învăţământ din Moldova nu o duce prea bine?

Continui cu declaraţia doamnei ministru: “Diferența de rezultate obținute se datorează și copiatului din anii trecuți. Aceste rezultate dezvăluie problemele grave din sistem: calitatea profesorilor, curriculum, dacă avem peste tot profesori la toate disciplinele. Acestea ne vor ajuta să cunoaștem situația reală și să elaborăm politici menite să rezolve aceste probleme”.

Eu o să aştept noile politici şi sper cu adevărat să fie bune încât să promoveze doar acei elevi care merită cu adevărat. La cât mai mulţi ani cu examene care să includă nu doar camere de filmat, ci şi sisteme de bruiaj pentru telefoane mobile. Astfel încât cei care se ştiu cu musca pe căciulă să nu mai fie nici măcar încurajaţi să participe la examen.

sursa: rodica.plamadeala.eu

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog