BlogPost.Timpul.md

Presa online va fi pe bani. Dar nu în România

 
Bloggeri / autori

George Damian

www.george-damian.ro/

Am studiat istoria, am absolvit un curs postuniversitar de jurnalism la FJSC şi un master în istoria relaţiilor internaţionale la Universitatea Bucureşti. Vreme de un an de zile am lucrat pentru Arhivele Naţionale. Apoi am fost reporter la secţia română a postului de radio Deutsche Welle, redactor la departamentul de politică externă al ziarului ZIUA, după care am coordonat suplimentul Dosare Ultrasecrete şi departamentul de politică externă până la închiderea ziarului în ianuarie 2010.

 
 

De la Victor Kapra via Zoso am aflat de un studiu despre viitorul jurnalismului online realizat de Reuters Institute for the Study of Journalism. Ce-mi place la acest studiu: în viitor se va plăti pentru ştirile de pe internet pentru simplu motiv că ştirile gratis sunt de calitate slabă (detalii aici).

Tinerii între 25-34 de ani sunt cei mai dispuşi să plătească pentru ştiri online, bărbaţii sunt mai dispuşi decât femeile la aşa ceva, utilizatorii de tabletă şi smartphone sunt mai înclinaţi să plătească pentru ştiri digitale, oamenii cu mai mulţi bani sunt cei care vor informaţii de calitate contra cost, latinii sunt înclinaţi să plătească pentru articole „la bucată” în vreme ce nordicii plătesc abonamente periodice, în Marea Britanie procentul celor care cumpără ştiri pe internet a crescu de la 4% la 9% într-un singur an, în general majoritatea oamenilor se aşteaptă într-un fel sau altul ca în viitor să plătească pentru ştiri pe internet.

Bineînţeles, studiul este valabil pentru ţările Europei occidentale, România rămâne o junglă din punctul de vedere al mass-media. Noi retrăim începuturile jurnalismului de prin secolul al XIX-lea, doar că fără tipar cu linotip, pe Facebook, bloguri şi platforme de ştiri: re-inventăm limba română, ştirile sunt îngropate în articole de opinie. Şi în general nu se prea poate vorbi de mass-media în România, avem de-a face cu diverse surse de propagandă ale unor grupuri de interese politico-economice. Greu de spus când vom ajunge din urmă tendinţa existentă în Europa occidentală. Cel mai probabil în momentul în care românii vor reveni la convingerea „aţi minţit poporul/ cu televizorul”.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Hitler despre România: trebuie să devină o ţară agricolă

 

Ideea transformării cu orice preţ a României într-o ţară agricolă nu le-a venit prima dată sovieticilor. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 Hitler despre România: trebuie să devină o ţară agricolă )

De ce a avut loc lovitura de stat de la 23 august 1944

 

Pentru că participarea României în al Doilea Război Mondial nu mai avea un obiectiv clar care să poată fi atins şi care să fie folositor ţării. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (8 De ce a avut loc lovitura de stat de la 23 august 1944 )

…maghiarii şi germanii rareori trăiesc paşnic unii cu alţii

 

În prezent domină concepţia că naţiunile au apărut în secolul al XIX-lea, şi că naţiunea este o construcţie artificială. Conform acestei teorii, etnia nu avea aproape nici o importanţă în evul mediu, în această epocă diferenţele erau sociale: nobili, clerici, orăşeni şi ţărani – nu conta originea etnică. Doar că teoria asta nu se potriveşte... (0 …maghiarii şi germanii rareori trăiesc paşnic unii cu alţii )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog