BlogPost.Timpul.md

MOLDOVA: APROAPE DE EUROPA, DEPARTE DE TRANSNISTRIA

Cu cât se apropie mai mult Republica Moldova de crucialul summit de la Vilnius, cu atât mai tensionate devin relațiile cu Transnistria.

Majoritatea experților politici din Moldova spun deschis că e vorba de mâna lungă a Moscovei, care nu dorește apropierea Moldovei de Uniunea Europeană și deci încearcă să împiedice în fel și chip parafarea acordurilor de la Vilnius. Se spune că lucrurile ar putea ajunge până la declanșarea unui nou conflict armat pe Nistru în această vară. Se mai spune că, dacă totuși jinduitele tratate vor fi semnate, atunci Rusia va recunoaște oficial independența Transnistriei – oficial, pentru că neoficial Transnistria este o creatură a Rusiei, un protectorat rusesc de la începuturile existenței sale. Tensiunile au început a crește prin recenta promulgare de către președintele Transnistriei a legii despre frontiera de stat, au continuat cu provocări ale polițiștilor transnistreni și cu o hotărâre a Parlamentului de la Chișinău care cheamă la calm. Și Președintele Timofti a îndemnat să nu ne lăsăm provocați. Mihai Ghimpu a propus instituirea unor posturi vamale și de control pe Nistru. Iar ministrul apărării Marinuță i-a liniștit pe toți zicând că, în caz de conflict, vom ști să dăm o ripostă cuvenită agresorilor. Numai că nu a prea fost crezut, dat fiind că armata națională este slab dotată și prost pregătită.

Pentru subsemnatul Transnistria înseamnă un teritoriu străin dintotdeauna. Și m-am bucurat întotdeauna să aud cum ideologii Transnistriei fundamentau teoria existenței statului lor pe argumentul că Moldova se va uni oricum cu România, prin urmare Transnistria, aparținând unei alte lumi, aceleia slave, urma să fie salvată de o eventuală înstrăinare. Acești ideologi, îmi ziceam, au dreptate; și ei împing Basarabia în brațele României. Din contra, ideologii de doi lei de la Chișinău se țineau de teoria stalinistă a poporului moldovenesc de pe cele două maluri ale Nistrului, care teorie a și fost pusă în acțiune în 1940, când „frații din Răsărit” ne-au „eliberat” de „cotropitorii români” și ne-au „unit” cu moldovenii din stânga Nistrului. Ei bine, această teorie care ne-a ținut ostateci și după independența din 1991, împiedicându-ne să fim stăpâni la noi acasă și provocând un război absurd în 1992, această teorie iată că începe să se clatine. Tot mai multă lume este gata să renunțe la Transnistria și să pună hotarul pe Nistru. O spun unii jurnaliști. O spun oamenii simpli pe rețele de socializare.

Și o spune și geopoliticianul român Dan Dungaciu, în România Liberă. Iată ce afirmă fostul consilier al Președintelui moldovean Mihai Ghimpu cu privire la recentele evoluții a situației din Republica Moldova:

„ La ce trebuia să ne aşteptăm? La un salut cordial şi prietenesc din partea Rusiei pentru parcursul european al RM? La presiuni din partea Tiraspolului pentru retragerea trupelor ruse? Evident, nu. Iar ceea ce face acum Moscova, via Tiraspol, este ceea ce a făcut cu Transnistria de la război încoace: blochează parcursul occidental al Chişinăului. Problema nu este deci ce face Rusia, ci ce (poate) face Chişinăul în asemenea condiţii. Ce va face în condiţiile în care provocările pe Nistru vor continua, dincolo de reacţii verbale sau apostrofările reprezentanţilor OSCE?
Până la urmă va trebui să ia o decizie. Drumul european, presupune, obligatoriu, o frontieră estică consilidată şi controlată de Chişinău, pentru că, odată semnate acordurile economice, UE va începe de la Oceanul Atlantic şi se va încheia la… frontiera estică a R. Moldova. Prin urmare, orice pudibonderii legate de această temă sunt complet ridicole. Dar discuţiile vor exploda la Chişinău. Între cei care vor „UE şi apoi reîntregire” şi cei care vor „reîntregire, apoi discuţii eventuale cu UE”. Aşa cum va reapare în discuţia publică o hotărâre mai veche a Parlamentului R. Moldova unde Transnistria era considerată „teritoriu ocupat” în urma războiului de pe Nistru…
Cazul Kosovo va intra în joc, inevitabil, şi va inflama unele voci publice. Sigur, pe fond (istorie, genealogia separtismului), Kosovo înseamnă altceva decât Transnistria. Şi totuşi, un precedent se va crea: faptul că Serbia poate ceda teritorii – al doilea caz european după Franţa cu Algeria -, în schimbul beneficiilor din partea UE! Acest aspect nu va putea fi evitat. Aşa cum Serbia va putea ceda teritorii în schimbul integrării în UE, de ce – se vor întreba unii – R. Moldova nu va putea face la fel? Indiferent ce răspuns vom da acestei chestiuni, interogaţia ca atare nu va putea fi ignorată. Va fi asumat sau nu acest punct de vedere, vom vedea.”

Renunțarea la Transnistria, dar chiar și simpla idee a federalizării, sunt lucruri greu de acceptat pentru moldoveanul nostru. Suntem patrioți incorigibili, dar mai ales „noi vrem pământ!” Pentru politicienii moldoveni a renunța public la Transnistria ar fi un act de curaj nebunesc, asemănător cu sinuciderea. Iar dacă moldoveanul de rând nu renunță din motive de patriotism, iar politicianul din motive populiste, apoi fostul combatant de pe Nistru nu renunță pentru că el a luptat acolo, și-a vărsat sângele… Mai sunt apoi locuitorii Transnistriei, amestecați printre basarabeni în ani lungi de viață comună, basarabenii care locuiesc în Transnistria, profesorii moldoveni care au luptat pentru cauza limbii române în școlile din Tiraspol, Grigoriopol, Râbnița. Problema e încurcată rău. Dar cineva va trebui totuși să taie nodul gordian.

sursa: unmoldoveanlaroma.blogspot.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: , ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog