BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro24.06.2013

Războiul de pe Nistru – scenariul din 2013?

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

Primele împușcături s-au auzit pe la 5 dimineața. Cu o jumătate de oră mai devreme, câțiva zeci de bărbați, ce se recomandau a fi grănicerii Republicii Moldovenești Nistrene, au început să monteze “un punct Vamal” în satul Varnița. Se repeta la indigo un scenariu cunoscut deja. Potrivit șefului poliției moldovenești din localitate, mai mulți săteni au venit să-i oprească. Nu erau înarmați. Potrivit liderului separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevchuk, forțele de grăniceri au fost agresate de polițiști în haine civile din Moldova. Culmea, nici “grănicerii” transnistreni nu erau înarmați. Și totuși, cineva a tras. Este adevărat, în sus, fără să rănească pe cineva.

A fost suficient. În secunda doi soldații ruși din armata a 14-a au început să tragă. De data asta fără menajamente și doar în direcția Republicii Moldova. 7 moldoveni au fost răniți. Imediat au fost duși la spital. Din păcate, 2 au murit pe drum. În încercarea de a acoperi ieșirea răniților, forțele de ordine moldovenești au început să tragă răzleț. Ca prin minune, dinspre Tiraspol au apărut câteva blindate. Cei care trăgeau dinspre Moldova au fost reduși în câteva minute la tăcere. Nu aveau nicio șansă și s-au predat. Însă blindatele nu s-au oprit. Au intrat în Varnița. Au blocat drumurile principale. Între timp, la ieșirea din sat, fără să se sinchisească de cele întâmplate, “grănicerii transnistreni” terminau instalarea “punctelor vamale transnistrene”. Varnița a fost cucerită și a intrat oficial în “Republica Moldovenească Nistreană”. “Graniția oficială” dintre RM și RMN începea să prindă contur.

Ziua își intrase deja în forță. Soarele dogorea de sus. Chișinăul fierbea. La fel și Facebook-ul. Au prins glas “patrioții” care îndemnau lumea la arme și cereau formarea urgentă a detașamentelor de voluntari, care să recucerească satul din “ghearele” separatiștilor. Cuvinte grele s-au spus și în Parlament, unde haosul și bătăile între deputați nu se mai opreau. Într-un final, Guvernul a declarat stare de urgență. Timid, Moldova a început să trimită și ceva forțe, în special poliție, spre așa-numita graniță. Armata a fost lăsată acasă. Alfat la Vilnius, premierul moldovean a explicat: “noi nu vrem război”.

“Război în Transnistria” – a titrat, însă, presa rusească. Oficialii ruși au “condamnat escaladarea conflictului și au cerut părților să înceapă de urgență negocierile.” În același timp, premierul rus a lăudat forțele de menținere a păcii, “au făcut tot ce le-a stat în puteri ca să oprească vărsarea de sânge. Incidentul demonstrează încă o dată cât de importantă este prezența militară a Rusiei în zonă.” La scurt timp, chiar Vladimir Putin a declarat răspicat: “Moldova ar trebui să-și ceară scuze, noi avem în custodie câțiva polițiști moldoveni, care s-au strecurat în această dimineață în Transnistria și au început să tragă. Moldova trebuie să înțeleagă, nu va putea rezolva niciodată un conflict prin violență. Am dat ordin ca armata a 14-a să fie pregătită, practic, este în stare de alertă maximă. Noi nu vrem război.”

Uniunea Europeană a cerut imediat oprirea luptelor și începerea de urgență a negocierilor, “în condițiile de maximă tensiune nu se pot semna documente importante”, a explicat premierul Lituaniei, care a preluat președinția Uniunii Europene. Așa că semnarea pactului de liber schimb a fost amânat până la următoarea întrunire.

Întrebare, oare este posibil să reînceapă războiul din Transnistria?

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
Codin Unionistul

COINCIDENTE OCULTE TERORISTE ANTI-UNIONISTE
SAU LICHIDARI LA COMANDA ?
–––––––––––––––––––––––––––––
1.
Daca nu s-a reusit in mai 1989, când prozatorului D. Matcovschi i s-a organizat un accident la comanda din care a scapat gratie Ingerilor Pazitori, apoi acum la cei 73 de ani, mai subtil, prin iradieri si otraviri s-a reusit anihilarea lui prin ingropare exact la data de 28 iunie 2013 când pe Piata Academiei din Chisinau la orele 11 se organizeaza un alt MARS PRO-RE-UNIRE cu România in semn de doliu a zilei de 28 iunie 1940 când Basarabia a fost cotropita de Imperiul Raului Rosu Comunist Moscalesc.
2.
O alta Coincidenta la Comanda: jurnalistul anti-comunist si unionist de la Casa Radio de la Schinoasa, Alecu Mocanu moare la 57 de ani de o boala “nemiloasa” – otravire si iradiere la comanda exact in zilele de la finele lui Oct.2012 când la Bucuresti s-a organizat cel mai mare Mars Unionist de dupa razboiul al doilea mondial.
3.
Lista coincidentelor-cadou a ocupantilor moscali continua:
disidentul anti-comunist si unionist fervent trecut prin Gulagurile din Siberia, Valeriu Graur stabilit la Bucuresti, “decedeaza” de batrânete otravita si iradiata iarasi la comanda exact in ziua de 15 Septembrie 2012, când la Chisinau, a doua zi de duminica s-a organizat cel mai mare Mars Unionist din istorie.
4.
Si o alta coincidenta sinistra: marea cântareata de opera Maria Biesu este “trimisa” pe lumea cealalta exact la 16 mai 2012, la aniversarea celor 200 de ani de ocupatie… moscaleasca, zi in care centrul Chisinaului era indoliat de miile de tineri studenti manifestând contra ocupatiei rusesti si asteptând Re-Unirea noastra cu România. Mai stiati ca Maria Biesu prin tineretele sale se declarase o ferventa unionista monarhista ?
–––––––––––––––––––––––-
CHIAR CREDETI IN ACESTE “COINCIDENTE” OCULTE,
DOMNULE PRESEDINTE ADORMIT N. TIMOFTE ?

Iunie 27, 2013 at 07:34 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog