- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Dacă Voronin ar fi acelaşi din 2001… acum ar fi altă Moldovă

Scris de: Corneliu Gandrabur la data Iunie 24, 2013 @ 08:28 in Politică | No Comments

Astazi am citit declaratia ui Vladimir Voronin (inutil să scriu despre ce). E batran dar uneori gandeste ce spune si ce trebuie, dar uneori o apuca prea pe alaturi, din cauza convingerilor politice.

In anul 2001, cind a devenit presedinte pentru prima oara, a strins cei mai buni specialisti si a format Guvernul Tarlev 1. Cunosc siuatia cind unul din cei invitati a ramas surprins de invitatia lui Voronin si nu-i venea a crede ca este invitat la presedentie, dupa care a fost numit ministru si s-a apucat de treaba.

Dupa investirea Guvernului Tarlev 1, numit pe atunci “Guvernul Tehnocrat”, au fost intreprinse actiuni care au salvat Moldova de la un colaps, inceput pe timpul lui Snegur si Lucinschi.

Pe atunci Voronin spunea ca a ales Partidul Comunistilor doar pentru nume, iar comunistii de acum nu sunt cei care au fost pina la distrugerea URSS.

Tin minte si acum declaratia lui Voronin, care a spus: “Daca ar fi da inchidem toti hotii din Moldova ar trebuie sa facem o inchisoare mare cat toata tara”.

A pornit bine atunci batranul, dar dupa patru ani s-a razgindit si a inceput o noua politica, mai mult idreptata spre interese personale si de grup, iar daca ar fi facut inchisoarea hotilor in 2001 cu siguranta nimerea si el in ea.

Banchirii, dar si actualul Presedinte al Consiliului economic, Ion Sturza, cunosc foarte bine ca dupa instaurarea Guvernului Tarlev 1 a fost rezolvata problema lichiditatilor in banci. Atunci au fost adoptate hotariri prin care au fost reduse anumite impozite, dar si acordate facilitati in domeniul bancar, mentinute si acum in vigoare.

Printre masuri sunt si cota zero pentru anumie capitole din domeniul bancar, dar si reducerea cu 50% din impozit pentru creditele acordate pe un termen mai mare de 3 ani.

Astfel, intr-un singur an, depozitele la bancile comerciale au crescut de la 1 miliard la peste 5 miliarde, rezolvindu-se in termen rapid si uimitor problema lichiditstilor.

Dupa depunerea banilor in conturile de depozite au inceput varsamintele serioase de bani in sfera economica a domeniuluinprivat. Cel mai des erau acordate credite pe termen de 3 ani, la dobinda avantajoasa, mult mai mica decit cea care erau pina la luarea masurilor, care depasea 34%.

Tot dupa masurile Guvernului Tarlev 1 a venit si Fondul Motnear Iternational, care a acordat un imprumut Moldovei.

Pina la sosirea FIM, in anii 2001-2002 s-a constatat ca Moldova achita prntru datoriile externe pina la 70% din banii acumulati, iar pentru cetateni nu ramineau aproape nimic, ceea ce a si dus la achitarea pensiilor si salariilor cu dificultate pina in 2001.

Au fost facuti multi pasi in primul cabinet condus de Tarlev, dar in al doilea mandat a inceput dezastrul.

Daca Voronin era cel din 2001timp de 8 ani, acum Moldova arata altfel. Partea proasta este ca cei care au venit la putere nu au luat exemplu si au format guverne politice, cu medici la transporturi si securisti la economie.

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/06/24/daca-voronin-ar-fi-acelasi-din-2001-acum-ar-fi-alta-moldova/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.