BlogPost.Timpul.md

Ministrul Apărării trebuie „apărat”?

 
Bloggeri / autori
 

Domnul Vitalie Marinuţa, Ministrul Apărării al R. Moldova, a declarat, într-un interviu realizat de către respectabilul jurnalist Doru Dendiu, că „suntem gata să dăm riposta cuvenită unui atac din partea forţelor transnistrene.

Prin această afirmaţie hazardată, generalul (r) Vitalie Marinuţa s-a ante-pronunţat într-o chestiune sensibilă, provocând, volens-nolens, reacţii şi panică. Înţelegem atât insistenţa jurnalistului de a-i adresa unui ministru întrebări ostentative, cât şi tentativa (eşuată a) domnului Marinuţa de a calma spiritele. Însă domnia sa nu este persoana indicată pentru a exprima o asemenea poziţie oficială a statului şi, mai ales, într-o asemenea manieră impudică şi improprie. Explic:

Conform Constituţiei, „Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării” (art. 77, al. 2) şi, totodată, „Preşedintele Republicii Moldova este comandantul suprem al forţelor armate” (art. 87, al. 1).
Prin urmare, şeful statului, în calitate de garant al integrităţii teritoriale a ţării şi de comandant suprem al forţelor armate, poate şi trebuie să declare dacă (şi în ce măsură) Armata Naţională este sau nu pregătită să apere interesele cetăţenilor R. Moldova. O asemenea afirmaţie trebuie, eventual, să survină din partea preşedintelui ţării, şi nu din partea unui ministru, fie şi cel al domeniului de resort. La urma urmei, dacă un analist politic sau un expert militar avea să declare că forţele militare sunt capabile să riposteze, aceasta nu avea să reprezinte poziţia oficială a statului. Or, în cazul de faţă, poziţia oficială a statului (referitoare la ultimele escaladări a situaţiei pe Nistru) a fost formulată, într-un mod nejustificat, de către ministrul apărării, şi nu de către cel împuternicit şi indicat s-o facă.
Totodată, misiunea Ministerului Apărării este „să elaboreze politica de apărare, să conducă şi să coordoneze construcţia şi dezvoltarea Armatei Naţionale, să determine riscurile şi ameninţările cu caracter militar şi necesităţile privind pregătirea sistemului naţional de apărare pentru asigurarea securităţii militare a statului”. Cu alte cuvinte, ministrul apărării nu este cel care trebuie să declare public dacă Armata este sau nu pregătită (mai ales într-un asemenea context geopolitic), ci cel care trebuie să aibă grijă ca Armata să fie permanent şi cu adevărat pregătită.
În declaraţia de astăzi, domnul Marinuţa a fost mai temperat, susţinând că a „apreciat starea de fapt a Armatei Naţionale, ca şi una de a fi gata în orice moment să facă faţă misiunii sale de bază”. Dar această formulare nu este identică celei din interviu. Una este să declari că Armata este dotată cu tehnică şi armament, că efectivul acesteia este antrenat şi pregătit din punct de vedere tactic şi nu numai, şi cu totul altceva este să provoci, poate şi involuntar, spunând că Armata este gata de război. Şi-aşa miroase a praf de puşcă, de ce să mai pui gaz pe foc?
Sigur, domnul ministru a reiterat că „soluţiile trebuie identificate exclusiv pe cale paşnică” şi că trasarea de către regimul neconstituţional de la Tiraspol a unor pretinse frontiere „nu poate conduce la o nouă confruntare militară”, dar aceste afirmaţii sunt secundare ca impact mediatic, nemaivorbind de caracterul lor contradictoriu: la ce bun o armată pregătită de război, dacă suntem asiguraţi că oricum război nu va fi? Prin extensie, la ce bun armată naţională?
Revenind la interviul cu pricina, sintagma „forţe transnistrene”, pe care a utilizat-o domnul ministru, nu este doar indezirabilă, ci şi pernicioasă. Nu este clar la care forţe s-a referit dumnealui (cu toate că i-am recitit de câteva ori răspunsurile): ba se referea la contingentul militar rusesc, ba la „armata nistreană”, ba la amândouă luate împreună. De ce domnul ministru, dacă tot s-a aventurat în declaraţii politice, care ulterior au fost apreciate şi preluate drept „poziţia oficială a Chişinăului”, nu a spus franc şi fără echivoc: suntem gata să dăm riposta unui eventual atac din partea forţelor militare ruse din stânga Nistrului? Altminteri, dumnealui realimentează supoziţiile nefondate precum că războiul pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a R. Moldova nu a fost decât un „conflict local”.
Nu cred că ministrul apărării trebuie „apărat”, după cum nici nu trebuie „atacat”. Faptul că două formaţiuni politice i-au solicitat demisia (PCRM şi PSRM), iar altele i-au solicitat explicaţii (PL), nu înseamnă că acesta va fi ostracizat din viaţa publică (alias demis din funcţie), mai ales că este susţinut de o majoritate parlamentară.
Finalmente, nu cred că domnul Marinuţa a fost impus să declare ceea ce a declarat, iar fiecare funcţionar public trebuie să-şi asume afirmaţiile şi, dacă doriţi, să fie mai precaut.
P.S. Dacă vom sări cu toţii în apărarea ministrului apărării, cine ne va apăra pe noi?

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tănase Tudoran

Sprijin poziţia lui Marinuţă! Comentatorul Mischevca Ion, este un pro-rus, la fel ca Voronin, Dodon, poate şi Ghimpu!. Cei mai îndreptăţiţi să vorbească, sunt tocmai militarii. Ei se sacrifică!. Civilii, indiferent de funcţie sunt, doar gurişti! Civilii sunt laşi, cu atât mai mult politicienii. Marinuţă, ai în spate 28 milioane de români care te susţin! Voronin şi ai lui, au cel mult, 200000 de pupincurişti rusnaci.

Iunie 24, 2013 at 22:04 Răspunde
 
Padre Pio

Imi pun intrebarea : De ce nu se face cenzura la pro-rusaraie ? De inlaturat toata pro-rusaraia asta din Moldova noasta mai spre Siberia acolo … Interesant mai Vania scrii tu acolo … Mai Vaniusha l-ai gasit pe Marinuta ? Dar pe tat-tu Voronin de ce nu-l citezi cu cuvintele sale porcesti k si toti porcii din MD ? Pleaca ma Mischevca Vania in pielea dorului … Lasa-ne … K mancatori din astea de cacat e plina Moldova …

August 2, 2013 at 11:17 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Alexu Mătrăgună: La mulți ani, dragă RM

 

“Cine vrea să afle adevărul, să se întoarcă spre trecut.” Mihai Eminescu Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (15 Alexu Mătrăgună: La mulți ani, dragă RM )

“Munteanul” primitiv

 

Acest text nu abordează o anumită trăsătură sau tipologie, de altfel inexistentă, a celor originari din regiunea geografică a Munteniei, ci reprezintă o replică la comentariul unuia dintre articolele mele anterioare – Moldoveanul primitiv. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (4 “Munteanul” primitiv )

Demisec de secole (pamflet)

 

Ziua I – Elicoptere pacificatoare survolează spațiul aerian al Republicii Moldova, inclusiv Chișinăul. Membri și simpatizanți ai unor organizaţii, precum „Liga Tineretului Rus”, s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale și au urcat pe clădirea Guvernului, pe Arcul de triumf şi pe Catedrala „Nașterea Domnului”, pentru a-i întâmpina pe pacificatori. Parlamentul Republicii Moldova se află... (0 Demisec de secole (pamflet) )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog