- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Să vină alții să lupte cu transnistrenii, că noi suntem varză!

Scris de: Vitalie Cojocari la data Iunie 20, 2013 @ 08:12 in Actualitate | 1 Comment

În momentul în care reușește și Moldova să se apropie cu 0,00001 milimetri de Uniunea Europeană, Hop!, sare și Rusia cu transnistrenii. Credeți că zgomotul produs de Șevciuk și compania este o coincidență? Să nu uităm că se apropie Summit de la Vilnius, în care Moldova semnează un fel de contract de asociere cu Uniunea Europeană. Credeați că rușii vor sta cu mâinile în sân și se vor uita cum le scapă Moldova printre degete? Cum să nu…

Și din nou Transnistria ne pune piedici. Și din nou Transnistria devine o piatră de moară la gâtul Moldovei. Și din nou Transnistria ne încurcă rău de tot. Ce facem cu Transnistria? Sincer! Habar nu am. Și nu cred că există cineva pe lume care să știe cum putem rezolva problema. Nici măcar deștepții de analiști ONG-iști care stau la mese rotunde, la aer condiționat și emit păreri pe facebook. De altfel, ăștia sunt periculoși – pentru că mulți dintre ei sunt proști de dau în gropi ajung să facă jocul propagandei transnistrene/rusești. În fine, am divagat de la subiect.

Ca să rezolvăm rapid problema putem, de exemplu, să ne… transnistrizăm. Ne supunem rușilor. Devenim stat controlat de Rusia, intrăm în toate uniunile lor, îl punem pe Șevciuk președinte, scriem în română cu alfabet kirilik și, gata, am unit țara. Mda. Cu siguranță la asta visează specialiștii ruși din centrele de inteligență și planificare ce dictează la Tiraspol. Să viseze în continuare. În ceea ce ne privește, noi rămâne la aceeași întrebare: ce facem cu Transnistria? Haideți, pentru început, să stabilim niște axiome de la care poate construim o strategie. O axiomă este faptul că Moldova nu a luptat și nu luptă cu Transnistria, ci cu Rusia. O axiomă este că Rusia nu-și va retrage niciodată armata de pe teritoriul Moldovei. Niciodată. O altă axiomă – Moldova este depășită categoric și militar, și financiar, și tehnic, dar mai ales propagandistic de ruși/transnistreni. Transnistrenii, ajutați de frații ruși, sunt o forță. Sunt abili, calculați, bine pregătiți. De fiecare dată cu doi pași înaintea moldovenilor.

Să luăm de pildă negocierile. De-a lungul vremii negociatorii noștri au cedat, au cedat, au cedat, au cedat, totul în ideea că poate lasă și ăștia de la Tiraspol ceva. Nimic, frate, ăia pun doar condiții peste condiții. Au ajuns parteneri cu drept deplin la masa negocierilor, iar acum își negociază suveranitatea. Ne-au lucrat ca pe niște copii de grădiniță. Și nu prea avem ce să le facem. Orice hârtie semnată de noi ascunde o mică bombă cu ceas întârziat. Un avantaj pe care Tiraspolul, asistat de specialiștii ruși, o să-l folosească fără scrupule. Așadar, mai bine să nu semnăm nimic. Nimic, nimic, nimic. Dacă suntem proști și nu ne pricepem la scris și citit… acorduri, mai bine să blocăm totul în negocieri interminabile. Așa, cel puțin, suntem siguri că nu ne ardem cu vreo chichiță pe care negociatorul moldovean nu o bagă în seamă și semnează ca primarul.

Deci, avem nevoie de negociatori buni sau de specialiști buni, care să poată lupta cu specialiștii ruși de la egal la egal pe tărâmul propagandei. Căci rușii sunt atât de vicleni, încât au reușit să-i facă pe moldovenii din Transnistria să-i idolatrizeze, culmea și moldovenii din Moldova îi consideră frați mai mari. Ciudat, nu-i așa? Vine cineva, te bate de-ți sar penele și tu îl sanctifici?! Sunt propagandiști geniali, rușii ăștia. Apropo de propagandă, iată o posibilă soluție: pe moldoveni nu putem să-i facem să-i urască pe ruși prin propagandă. Efectul va fi total opus. Moldovenii trebuie să se teamă de ruși. Să facă pipi pe ei când aud vorbind doi ruși. De ce? Simplu, frica păzește bostănăria și suveranitatea. Numai în fața fricii animalice un popor se poate coaliza. Teama asta o regăsim în Finlanda, în România, în Polonia. Aceste popoare le știu de frică rușilor și nu-i iubesc. Dar cum să o faci? Ce metode inteligente de propagandă să gândești? Cine să facă treaba asta, SIS, adică Scârbiciul de Infoamete și Sicrietate?

Aici ajungem la o posibilă strategie/soluție a problemei Transnistrene. Moldova trebuie să-i atragă cumva pe americani în poveste. Moldova trebuie să calce pe urmele Georgiei. Moldova trebuie să facă în așa fel, încât problema Transnistriei să nu mai fie problema sa. Marea literatură rusă ne poate fi de folos. Cine a citit genialul roman neterminat “Suflete Moarte”, de Gogol, ține minte cum Cicikov aproape că a reușit să se scoată dintr-o daraveră urâtă, reușind să atragă în scandalul său nume mari din Rusia, chiar și pe Țar. În acel moment, procurorii nu mai știau ce să facă. Dacă l-ar fi acuzat de ceva pe Cicikov era ca și cum l-ar fi acuzat pe Țar. Uite-așa. Noi nu suntem în stare, noi nu putem, noi am fost depășiți de fiecare dată. Să ne asumăm acest lucru. Pe scurt, să ne rezolve alții problema. Știu, sună cinic, dar ce putem face?

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/06/20/sa-vina-altii-sa-lupte-cu-transnistrenii-ca-noi-suntem-varza/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.