BlogPost.Timpul.md
20.06.2013

EXCLUSIV! Două inimi gemene, Chişinău şi… Doha!

 
Bloggeri / autori

Veaceslav Balacci

 
 

moldova-qatar
 

Anul bun… din primele zile se cunoaşte! La 2 ianuarie, în chiar a doua zi a anului, fostul-actual Guverna aprobat deschiderea Ambasadei Republicii Moldova în… Qatar! Da, puteţi să vă frecaţi cât nu v-aţi freca ochii. Moldova, care nu are reprezentanţe diplomatice cel puţin în toate statele UE îşi deschide ambasadă în acel… îndepărtat şi arid tărâm, de care malurile Bîcului nu sunt legate decât… prin câteva afaceri ale… unuia din cele patru milioane de moldoveni, Anatol Stati.

Să fie cu adevărat la mijloc afacerile cu petrol ale fostului barman şi actualului oligarh moldovean? Cel puţin eu nu ştiu care altă justificare politico-economică poate fi găsită pentru acest mega-proiect diplomatic al RâMî. Dacă şi ar mai fi proiectul pe banii barmanilor sau oligarhilor şi nu din bugetul pensionarilor şi altor oropsiţi…

Oare cei de la Guvern ştiu din bugetul cui va fi finanţată noua reprezentanţă comercială VIP a lui Stati din Qatar? Ştie oare Mihai Căpăţînă de la Externe (şef al Direcţiei Consulare pe timpul guvernării comuniste), care a ţinut cu tot dinadinsul să fie deschisă această reprezentanţă diplomatică? Ştie oare pământeanul lui Căpăţână din Cimişlia Iurie Leancă, fost ministru de Externe şi actual premier, în trecut angajat al lui Stati? Ştie oare păpuşarul acestora de la Lăpuşna, Vlad Filat? Sau asta o ştie doar păpuşarul păpuşarului, Anatol Stati?

Se spune că încăperea noii ambasade a fost oferită diplomaţiei moldoveneşti (Doamne, cum sună!) gratis. Oare de către cine şi pentru ce fel de merite, sau… servicii? Oare nu pentru servicii similare cu cele oferite de Ambasadele RâMî de la Moscova sau Kiev?

Şi pentru chiria sediului Ambasadei de la Moscova (în imaginea de mai sus) Moldova nu plăteşte nimic! Moldova nu plăteşte pentru că sediul în care se află ambasada a fost construit încă pe timpul URSS pe banii RSSM. S-ar putea însă ca de mâine sau poimâine diplomaţia moldovenească să fie impusă de Primăria Moscovei să plătească. Şi asta pentru că statutul sediului ambasadei până în prezent aşa şi n-a fost clarificat. Şi nici nu pare să existe şanse ca acesta să fie clarificat, fapt confirmat la ultima întâlnire între Leancă şi Lavrov.

Dar nu doar Moldova nu plăteşte chiria. Nici firma lui Ilan Shor nu plăteşte, chiar dacă ocupă aproape întregul parter al sediului Ambasadei de la Moscova, izolat de restul spaţiului printr-o uşă cu sistem de securitate care limitează accesul în interior chiar şi ambasadorului! Nu plătesc nici alte firme „găzdaşe” la Ambasadă, controlate de doi semi-interlopi din Bălţi, care controlează aşa-numitul Congres al Diasporei moldoveneşti din Rusia, care se laudă prin toată Moscova că sunt „drugi” cu un „oarecare”… „Vladik”.

Şi încă ne mai mirăm de ce Bentley-ul lui Shor (vezi imaginea de mai sus) poartă numere diplomatice „T” (adică aflate la bilanţul Ambasadei)?! Astfel, n-ar trebui să ne mire nici de ce Bentley-ul care aparţine soţiei oligarhului „moldovean”, cântăreţei ruse Jasmin (vezi imaginea din dreapta) poartă şi el numere diplomatice „T”, aparţinând reprezentanţei diplomatice moldoveneşti! Şi nu ştiu dacă ar trebui să ne mire faptul, că numere similare poartă două Mercedesuri de model GL (vezi imaginile de mai jos), care sunt utilizate pe drumurile Moscovei de paza de corp ale celor două VIP-uri…

La fel cum nu face să ne mirăm că cel puţin două din Porsche-urile cu numere diplomatice surprinse la Kiev aparţin companiei ruse ITERA, prin intermediul căreia a fost procurat şi Ferrari-ul prietenului lui Shor, şefului Vămilor moldoveneşti Tudor Baliţchi.

Ei, da maşinile ca maşinile… O fi având şi VIP-urile moldo-evreieşti apucăturile lor. E niţel mai grav însă cu… paşapoartele diplomatice

moldoveneşti, pe care le deţine atât Ilan Shor, care are tot atâtea tangenţe cu diplomaţia, câte le are coada vacii cu ştampila primăriei, dar şi soţia acestuia, care nici măcar nu deţine cetăţenie moldovenească.

Partea pozitivă e că acum gastarbeiterii moldoveni pot să-şi aleagă destinaţii mai exotice pentru munci sezoniere, spre exemplu la prins crocodili. Probabil şi pentru Eugen Carpov această revenire în corpul diplomatic moldovenesc, chiar dacă nu merge tocmai într-un buric al dreptului internaţional este o salvare. Ajunge cât şi-a şters tocurile de el Nina Ştanski. Orice gaură este bună pentru a-ţi linge rănile şi uita eşecurile.

Le-aş sugera totuşi şi vameşilor din Sierra Leone sau Somalia să nu se mire, dacă mâine vreo cucoană negresă cu roţi de aur în urechi le vor întinde… paşapoarte diplomatice moldoveneşti… S-o mai însura vreun oligarh moldovean şi pe acolo! Vorba moldoveanului, cu proştii şi bogaţii nu te pui…

Va urma.

 

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
none

Doar o intrebare – cit timp gasterbaiterii nostri vor continua sa tot trimita bani acasa, in RM; chiar nu e clar ca acele mii de euro pe care parintii copiilor de astazi ii cistiga la munci grele peste hotare servesc ca surse de imbogatire a uni procent mic a populatiei din RM – banii adusi acasa trec prin infrastructurile lui Stati, Plohotniuc, Ilan Shor, Filat, si altii care nu-i stim…

Duceti-va oameni buni peste hotare, faceti bani, dar NU-I trimiteti acasa – luati-va odraslele cu voi, si bagati-le prin scoli si universitati de peste hotare, asta va fi investitia voastra cea mai buna, care va da rezultate incredibile pe termen lung!!!

Iunie 20, 2013 at 15:21 Răspunde
 
Dezinteresatu

Vai de Filat si oligarhii cu care s-a aliat. Vai de noi care ne-am pus sperante in schimbarea adevarata de la un om care s-a ridicat in apele tulburi ale anilor 90.

Stati, v-ai de dansul, in afara de a fi un mare sac de bani castigati pe aiurea, nu pare sa-l priceapa capul la multe. Am auzit de la fiu-su parca: platim mita, normal. Oameni de mentalitatea tarilor in care-si deruleaza afacerile si-si castiga kapika. Oare Leanca e la fel?

Este un alt oligarh, impacat cu Filat, mai subtil, zice-se, care ne afecteaza si blocheaza reforma judiciara. De Plahish e vorba. Despre el ceva revelatii pe cand?

Octombrie 17, 2013 at 15:14 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
04.10.2013

Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL!

 

La 16 septembrie, după ce tânărul şi zglobiul general al Vămii moldoveneşti a încercat să-mi închidă gura prin nişte acuzaţii de doi bani, făcute public şi fără prezentarea cărorva probe, cu încălcarea prezumţiei nevinovăţiei şi dreptului la apărare, i-am adresat lui Baliţchi o cerere prealabilă prin care am solicitat DEZMINŢIREA informaţiei calomnioase. Prin acea cerere i-am solicitat de asemenea... (3 Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL! )

20.09.2013

EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON

 

 Continuare. Vezi şi Partea I.  O să recunosc că protagonistul nostru de azi era planificat pentru a fi abordat într-una din părţile de la urmă ale serialului, acesta fiind nici pe departe cea mai grea piesă din banda lui Bandiţchi. Însă, dacă tot celebrăm azi prima anversare de o săptămână de la conferinţa de presă din... (0 EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON )

16.09.2013

Cerere prealabilă lui BALIŢCHI

 

               Adresată public şi depusă pe suport de hârtie în căsuţa poştală a Serviciului Vamal Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 Cerere prealabilă lui BALIŢCHI )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog