- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

A emigra sau a nu emigra?

Scris de: Vitalie Cojocari la data Iunie 19, 2013 @ 09:24 in Societate | 2 Comments

Majoritatea moldovenilor nu numesc plecatul din țară emigrare, ci ZARABOTCA. Emigrarea este parcă pentru totdeauna, iar moldoveanul speră că odată se va putea întoarce în țară. Evident, atunci când va fi bine și-și va putea întreține familia. La fel gândesc și cei cu gând de ducă, dar care speră că se poate schimba viața în Moldova. Amână, amână până când nu mai pot și abia atunci își iau lumea în cap. Greșit, emigrarea trebuie făcută cu mult sânge rece și planificată bine.

Cu siguranță v-ați întrebat la un moment dat: oare să plec? Eu vă răspund cu o întrebare: de ce nu ați făcut-o? Ce v-a reținut? Haideți să nu ne ascundem în spatele unor chestii patrio-retarde de tipul: noi trebuie să muncim ca să refacem țara; fie pâinea cât de grea… Prostii. Problema Moldovei este că are foarte mulți patrioți de carton și prea puțini patrioți realiști. Dacă mai aud vreodată citatul pe care intelectualizații de internet îl atribuie greșit lui Kennedy, cea în care președintele american îndeamnă, preluând vorbele unui scriitor libanez, să nu ne întrebăm ce a făcut țara pentru noi, dar ce am făcut noi pentru țară, mă împușc. Știți voi oare, patrioți fățarnici, că libanezul a spus vorbele de mai sus fiind emigrant în Statele Unite. Doar pentru că emigrase a reușit să facă foarte multe lucruri bune pentru țara sa.

În fine. Dragi moldoveni, nu toți au șansa unui job de rang superior la Moldcell, Orange sau alte companii străine care fac bani buni în Moldova. Nu toți ajung miniștri ori vice-miniștri. Nu toți sunt funcționari înalți, judecători, procurori, cu salarii mizerabile, dar cu Merțane la scară. Nu toți puteți fi angajați la Alianța Franceză, PNUD, Fundația Soros și alte instituții străine cu sediul la Chișinău. Nu toți aveți lingușeala necesară să deveniți ONG-iști care se vor lipi pe lângă potenții zilei pentru a trăi din fonduri fur/luate de la Banca Mondială. Nu toți aveți cunoștințele necesare ca să faceți afaceri. Ce vreau să spun este că: joburile bine plătite sunt puține. Acestea se concentrează în Chișinău și, de cele mai multe ori, trebuie să aveți mult noroc, multe pile sau să pupați multe funduri ca să le obțineți.

Așadar, revin la întrebarea DE CE NU PLECAȚI? De ce să locuiți în camine infecte ori să plătiți o chirie uriașă pentru o Hrușciovkă? Salariile vă ajung să vă țineți doar de azi pe mâine. Nu reușiți să puneți nimic deoparte. Ce viitor aveți în Moldova? Pentru cine vă chinuiți? Viața este a voastră. Patriotismul fals nu o să vă trateze când vă îmbolnăviți, nu o să vă pună pâine pe masă, nu o să vă ajute părinții bătrâni. Voi sunteți responsabili de faptul că vă veți crește copiii în cea mai săracă țară din Europa. Nu-i ascultați pe deștepții care vă împuiază capul că acasă este acasă și căîn străinătate veți fi toată viața un străin. Să vă spun ceva. Dacă plecați, dar nu cu capul înainte, ca să ajungeți să dormiți pe sub poduri, ci veți pleca pentru un job antamat deja – sunt sigur în proporție de 95 la sută că în 3 ani vă veți fi pus pe picioare. În 5 ani o să uitați complet de de dorul de casă. În 10 ani o să fiți în continuare un emigrant, dar un emigrant care s-a înșurubat în societate. În 15 ani o să aveți sute de rude și prieteni pe care o să-i ajutați cu un job, cu o viză și alte câteva zeci care o să aștepte să-i luați la muncă. Puneți mâna, obțineți cetățenie română și… plecați din Moldova, până nu e prea târziu!

blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/06/19/a-emigra-sau-a-nu-emigra/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.