BlogPost.Timpul.md

Schimbarea miniștrilor nu înseamnă schimbarea guvernării! Schimbarea guvernării nu înseamnă schimbarea vieții moldovenilor de rând!

Deși mai puțin euforici decât în 2009 și 2010, și mult mai puțini la număr, există totuși moldoveni care își pun mari speranțe în „proaspăta” echipa a premierului Leancă.

În zădar!

Nu păstrarea încrederii într-un viitor mai bun e zădarnică – speranța e necesară mereu, ci convingerea că actualul prim-ministru și miniștrii săi vor schimba în bine viața moldovenilor de rând.

Cu ce diferă actualul guvern de cel precedent?

guvernul-nr-13-guvernul-nr-14

Din el nu mai fac parte V. Filat și „oamenii lui Ghimpu”. Și atât.

Restul ne-au guvernat din aceleași poziții, sau din unele ierarhic inferioare, (dar oricum cu puteri decizionale), începând cu 2009, odată cu schimbarea guvernării comuniste.

Iar din moment ce V. Filat și M. Ghimpu nu sunt singurii diabolizați de societate în legătură cu AIE-1 și AIE-2, reiese că și ceilalți participanți în actul guvernării post-voroniniste – fie ei vice-premieri, miniștri, vice-miniștri sau „simpli” șefi de direcții, reconfirmați astăzi în funcții sau avansați „pe merit” – sunt la fel de responsabili de trădarea așteptărilor celor 896209 de moldoveni care le-au dat votul în 2010.

Așa că, oricât s-ar erija azi actualii membri ai Guvernului, de rând cu back-vocaliștii lor din Coaliția pentru Guvernare Pro-Europeană din Parlament și dirijorii acestora din umbră, în „ultima șansă pentru viitorul european al Moldovei”, cu toții nu sunt decât continuarea cosmetizată a Alianței pentru Integrare Europeană.

Poate chiar agonică!

Iar dacă ținem cont de prezența masivă în guvernarea AIE/CGPE a funcționarilor din guvernele lui Voronin, putem pe bună dreptate să considerăm AIE (CGPE), dacă nu continuarea în deplinul sens al cuvântului a guvernării PCRM, măcar un vlăstar altoit pe trupul acesteia.

Lucru care se poate spune despre toate celelalte 13 guverne ale Moldovei.

Ceea ce nu e neapărat rău în sine, dar care s-a dovedit a fi una din cauzele – poate cea principală – a lipsei unei evoluții palpabile a societății moldovenești, în special în ce ține de îmbunătățirea vieții cetățenilor de rând.

Pare exagerată afirmația?

Fostele – ca Moldova – republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania au reușit pe parcursul celor două decenii de la declararea independenței (ca Moldova) nu doar să îmbunătățească constant viața propriilor cetățeni, dar și să se situeze, în termeni de dezvoltare umană mult peste media mondială – locurile 33, 44 și respectiv 41 din 186 de state monitorizate, în 2012.

estonia-1990-20121

 

letonia-1990-20122

 

lituania-1990-20121

 

Chiar și vecina Românie, plecată practic din același punct ca Republica Moldova, a demonstrat din 1990, ce-i drept într-un ritm mai lent, o creștere a nivelului de bunăstare a cetățenilor – locul 56.

romania-1990-20121

 

Moldova, în schimb, este astăzi exact acolo unde era la începutul anilor ’90 – în sărăcie. Mult sub media europeană, mult sub media mondială – locul 113.

republica-moldova-1990-20121

 

Poate sărăcia în care ne aflăm de 22 de ani nu depinde doar de noi?! Poate!

Dar nici ce-a depins de noi nu am făcut!

Și nici ce-a depins de guvernele noastre anterioare, acestea n-au făcut!

Și la fel n-o va face nici guvernul actual! Al 14-lea la număr!

Așa că: „Trăiască” Guvernul Leancă – garanția continuității stagnării societății moldovenești, garanția perpetuării sărăciei cetățenilor moldoveni!

sursa: natiadinurma.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog