BlogPost.Timpul.md
16.06.2013

Promoţia BAC 2013 în MallDova, sau Educaţia… needucaţilor

 
Bloggeri / autori

Veaceslav Balacci

 
 

Câteva minute în urmă în mallul cu pretenţii de ţară a început examenul de Bacalaureat la mate. Fiori şi emoţii în toate liceele. Cel mai mult le resimt absolvenţii, îmbrăcaţi la patru ace şi poate niţel mai gros decât ar fi firesc pentru timpul de afară. Le au fetele care respiră cu greu în bănci din cauza benzilor de scotch care le apasă pieptul şi vezicile urinare.

Emoţii au şi băieţii care se sufocă în sacouri pentru a ascunde dispozitivele agăţate de braţul stâng. Sărmanii băieţi… strâng în mână ruşinaţi câte o ciocolată, sub hârtia de la care se ascunde de fapt câte un… Samsung Galaxy S III. Sunt emoţionaţi părinţii, care doar peste câteva ore vor răsufla uşuraţi de emoţii şi… bani, care au mers toţi pe pachete GSM premium, ore suplimentare şi note majorate artificial, dispozitive speciale (vezi imaginile de mai jos), hackeri şi asistenţi de hackeri, etc. E un sentiment cu un gust amar. O fi de la nostalgiile legate de copilăria odraslelor, sau de la gustul ciocolatei pe care au fost nevoiţi să o mănânce azi dimineaţă pentru a elibera ambalajul?

Dar în pieptul părinţilor străbate şi o undă de bucurie că… au scăpat! Copiii lor absolvesc liceul. Acum ei devin… liberi! Spre deosebire de bieţii părinţi care adună disperaţi câte 500 euro necesari pentru a-şi înscrie piciul în clasa I la „Gheorghe Asachi” sau „Ion Creangă”. Asta dacă nu vor ca odraslele lor proaspăt venite din grădiniţe să fie puse la aşa-numitele teste de admitere în clasa întâi să-l recunoască după imagine pe George Coşbuc. Şi respectiv ca sistemul de învăţământ moldovenesc să-i facă pentru prima dată în viaţă (nu şi pentru ultima)…needucaţi şi proşti.

Iată că din nou pornind a aborda subiectul învăţământului moldovenesc ajungem la… bani. Săptămâna trecutăBoris Volosatîi căuta 10 milioane de leipentru a repara sălile şi WC-urile Liceului român-francez „Gheorghe Asachi”, care n-au fost reparate cam de când Dumitru Braghiş şi Marian Lupu trăgeau fetele de cosiţe pe coridoarele lui. Căuta milioanele şi nu le găsea. Şi nu le găseşte până acum. Probabil nu caută unde trebuie, uitând cu desăvârşire de buzunarul lateral al propriului sacou. Nu îndrăznesc să zic de buzunarele de la pieptul pedagogilor şi pedagoagelor sale, sau în care or fi ajungând cei 250 lei strânşi lunar de la părinţii fiecărui elev. Înmulţiţi cu 2000 elevi ar face cam 40 000 USD. Iată în două luni şi milionul. Iar în doi ani – chiar mai mult decât suma pe care o caută Volosatîi!

Ei, da cum se zice la „Asachi”, Revenons a nos moutons! Cam la fel se zice şi în Franţa, pentru facultăţile din care aplică în conformitate cu tradiţia, prin intermediul Alianţei Franceze din Chişinău în jur de 60% din absolvenţii liceului. N-a fost o excepţie nici primăvara asta, care a venit la liceul român-francez din MallDova cu… o ofertă promoţională! Pentru suma de 300 euro, orice absolvent a putut obţine pentru a depune la Alianţa Franceză un extras din fişa matricolă pe ultimii trei ani de studii…îmbunătăţit! Asta ca să nu zic falsificat, pentru că franceza este limba diplomaţiei şi bon tonului. Vara a venit în liceu cu o nouă promoţie, estivală: pentru încă 300 euro absolvenţii pot obţine tuningarea… chiar a foii matricole! Investiţie cu… cap, nu? Dacă nu în, măcar cu… cap să fie.

Un investitor cu „cap” nu se opreşte însă aici. Ce poţi face numai cu o foaie matricolă corectată? Sigur, pentru a rentabiliza investiţia şi a majora la maxim şansele odraslei de a trece cu succes concursul de admitere la studii în Franţa sau… măcar la ASEM e nevoie de o diplomă de BAC, cu o medie pe măsura fişei matricole. Şi aici se găseşte o ofertă pe piaţă! 100 euro, cam atât costă fiecare examen de BAC. Asta ca dascălii de la „Asachi” să „găsească limbă comună” cu cei de la „Spiru Haret”, unde este Centrul de BAC al liceenilor român-francezi. Respectiv, să le permită în timpul examenelor viitorilor medici, jurişti şi economişti francofoni să meargă „la veceu” atunci când vor avea probleme cu telefoanele sau micro-căştile. Şi să se asigure că… cei de la Minister, care supraveghează… camerele de supraveghere nu vor observa micile şotii din timpul examenelor. Sau poate credeaţi că doar la „Asachi” se vând BAC-urile? Sau că Ministerul nu ştie nimic? Ba nu, e vorba de sistem!

Poate Ministerul n-a auzit nici de dispozitivele de know-how cumpărate cu 500 lei de pe 999.md, sau de cei 500 lei care se achită studenţilor de la filologie, limbi străine sau matematică pentru rezolvarea examenului şi încă 300 lei achitaţi unui asistent care să-i dicteze absolventului hi-tech ce să bârcâie pe foile imaculat de albe, care contrastează frumos cu… mintea acestuia?

Investiţia cu… cap va culmina cu 450 lei investiţi într-un bal pe cinste, astfel încât odrasla să ţină bine minte toată viaţa că a fost absolvent în… MallDova, ţara-mall în care (aproape) totul dacă nu se vinde… se cumpără! Şi te învaţă s-o faci chiar cei care… te „educă”: părinţii, profesorii şi Ministerul Educaţiei… needucaţilor de copii.

Stimată Doamnă Maia Sandu, cum era aia? Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus! Oare cine va fi ministru al Educaţiei peste 20 de ani?

Îndemn Alianţa Franceză şi Procuratura, ca după ce-şi vor destupa urechile şi-şi vor pune mâinile-n cap să verifice concordanţa actelor depuse anul curent de absolvenţii de la „Gheorghe Asachi” pentru concursul de admitere la facultăţile din Franţa. De ce n-ar începe controlând spre exemplu actele depuse de absolvenţii clasei a 12-a „c”?

P.S. Le urez succes absolvenţilor (celor care merită) la BAC. Părinţilor – felicitări cu ocazia izbăvirii care e aproape. Ministerului Educaţiei îi aduc condoleanţe pentru că BAC-ul e doar o dată în an… Iar pe profesori (pe unii din ei) eu, un fecior de profesor ţin să-i îndemn să ajungă cât mai rar în faţa medicului, poliţistului sau judecătorului. S-ar putea să dea peste un fost elev (client) de al lor…

 

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
none

Un articol super, numai ca pe prea multi i-ai suparat, de aia nu ti-a comentat nimeni articolul,

Dar ma bucur ca le-ai lezat orgoliul,

Bravo!!!

Iunie 18, 2013 at 17:36 Răspunde
 
silvia

senzational, mai mult decat „imi place” sau decat e „genial de adevarat” ce scrii, mai scrie astfel de adevaruri „cumplite”, adica realitati ce confirma adevarul crud, trist, de lunga durata din RM, daca revolta ta, a unui tanar care gandeste ar ingurgita-o si profii care nu-si recunosc „bunatatea”, „toleranta” lor atunci cand dau de copiat discipolilor lor pe care i-au rugat sa vina la liceu, cei 3 ani de studii, viata scolii noastre n-ar fi atat de șifonata.

Iunie 24, 2013 at 14:56 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
04.10.2013

Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL!

 

La 16 septembrie, după ce tânărul şi zglobiul general al Vămii moldoveneşti a încercat să-mi închidă gura prin nişte acuzaţii de doi bani, făcute public şi fără prezentarea cărorva probe, cu încălcarea prezumţiei nevinovăţiei şi dreptului la apărare, i-am adresat lui Baliţchi o cerere prealabilă prin care am solicitat DEZMINŢIREA informaţiei calomnioase. Prin acea cerere i-am solicitat de asemenea... (3 Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL! )

20.09.2013

EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON

 

 Continuare. Vezi şi Partea I.  O să recunosc că protagonistul nostru de azi era planificat pentru a fi abordat într-una din părţile de la urmă ale serialului, acesta fiind nici pe departe cea mai grea piesă din banda lui Bandiţchi. Însă, dacă tot celebrăm azi prima anversare de o săptămână de la conferinţa de presă din... (0 EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON )

16.09.2013

Cerere prealabilă lui BALIŢCHI

 

               Adresată public şi depusă pe suport de hârtie în căsuţa poştală a Serviciului Vamal Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 Cerere prealabilă lui BALIŢCHI )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog