BlogPost.Timpul.md

De ce dau dependenţă chipsurile şi ciocolata

chips

Deşi cei mai mulţi consideră această pornire drept poftă sau lăcomie, cercetătorii germani susţin că au descifrat misterul pentru care unele gustări sau deserturi ne par pur şi simplu imposibil de mâncat în cantităţi mici.

Pofta pe care este foarte probabil ca fiecare dintre noi să o simtă pentru un anumit aliment are o explicaţie ştiinţifică, fiind ceea ce oamenii de ştiinţă numesc „hiperfagie hedonistă”: pornirea de a mânca excesiv mai degrabă din plăcere decât din cauza foamei.

„Supraconsumul recreaţional poate apărea în viaţa fiecăruia la un moment dat în viaţă – iar forma cronică este un factor cheie în epidemia de supraponderalitate şi obezitate”, explică doctorul german Tobias Hoch.

Dr Hoch şi echipa lui de la Universitatea din Erlangen-Nuremberg au efectuat un experiment în cadrul căruia au scanat creierele unor şobolani în timp ce mâncau fie chipsuri, fie un amestec praf de grăsime şi carbohidraţi sau granule obişnuite.

 Dintre acestea, şobolanii s-au dovedit a fi mult mai interesaţi de chipsuri, în ciuda mixului de grăsimi şi carbohidraţi, care conţinea acelaşi număr de calorii, în timp ce granulele au fost cel mai puţin dorite.

Potrivit doctorului Hoch, efectul cartofilo, sau al chipsurilor asupra activităţii creierului poate fi doar parţial explicat de conţinutul de grăsime şi carbohidraţi, în contextul în care se consideră că nivelurile mari de grăsimi şi carbohidraţi trimit semnale de plăcere către creier, cauzând dorinţa de a consuma excesiv gustări pline de calorii.

Scanările de rezonanţă magnetică din cadrul experimentului au arătat că centrii de recompensă şi dependenţă din creierele şobolanilor au fost cel mai activi în timpul consumului de chipsuri. Prin contrast, diferenţele dintre „momentul granulelor” şi „momentul carbohidraţilor” în ceea ce priveşte activitatea creierului au fost înregistrate la un nivel minor.

„Trebuie să fie ceva special la chipsuri care a declanşat interesul şobolanilor”, a spus Hoch.

O teorie este că în alimente ca chipsuri şi dulciuri se găsesc astfel de declanşatori care stimulează centrii de recompensă ai creierului. Prin urmare, unii oameni pot avea un nivel diferit de sensibilitate la semnalele de recompensă, ceea ce poate explica de ce unele persoane sunt mai susceptibile la a mânca în cantităţi mult mai mari decât altele, sunt de părere oamenii de ştiinţă.

Potrivit lui Hoch, este posibil ca nivelul la care sistemul de recompensă din creier este activat să varieze în funcţie de preferinţele individuale de gust.

Localizarea acestor declanşatori moleculari din gustări şi dulciuri, adaugă doctorul german, ar putea duce la dezvoltarea unor noi medicamente sau aditivi alimentari care să combată mâncatul în exces, acesta fiind următorul proiect al echipei doctorilor.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog