BlogPost.Timpul.md

Cimpanzeii posedă un simț al corectitudinii, la fel ca oamenii

anjana-the-chimpanzee-and-two-tigers-8

Cimpanzeii posedă simţul echităţii, o trăsătură despre care oamenii de ştiinţă credeau că aparţine doar oamenilor, potrivit unui studiu realizat de savanţii americani, publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Pentru a realiza acest studiu, savanţii americani au supus şase cimpanzei adulţi unui test conceput sub forma unui joc. În paralel, acelaşi test a fost dat de 20 de copii ale căror vârste erau cuprinse în intervalul 2-7 ani.

Repartizaţi în perechi, unul dintre jucători trebuia să aleagă între două jetoane de culori diferite. În colaborare cu partenerul său, acel jeton putea fi schimbat apoi cu alimente, în cazul cimpanzeilor, şi cu abţibilduri, în cazul copiilor.
Unul dintre jetoane permitea o împărţire egală a recompensei între cei doi parteneri, în timp ce celălalt îl favoriza pe jucătorul care alegea jetonul, în detrimentul partenerului său de joc.

Odată ales jetonul, acela care îl ţinea în mână trebuia să îl dea partenerului său, care, la rândul său, îl înmâna cercetătorului care supraveghea testul, pentru a obţine hrană sau abţibilduri.

În fiecare pereche, cei doi jucători trebuiau să se pună de acord în ceea ce priveşte alegerea jetonului.
Ca şi copiii, cimpanzeii au reacţionat la acest test aşa cum o fac oamenii adulţi. Atunci când era nevoie de cooperarea celuilalt – pentru a preda jetonul cercetătorului-supraveghetor -, primatele, ca şi copiii, alegeau jetonul care le permitea să împartă recompensa.

În schimb, într-o versiune modificată a jocului, în care acordul celui de-al doilea partener nu era necesar pentru a obţine recompensa, cimpanzeii, ca şi copiii, alegeau opţiunea care îi avantaja.

Cimpanezii, care se arată foarte cooperanţi şi când trăiesc liberi în natură, trebuie să posede un anumit simţ al echităţii pentru a putea să beneficieze de cooperarea semenilor lor, au explicat cercetătorii de la Centrul naţional pentru cercetări asupra primatelor de la Universitatea Emory din statul american Georgia.

Potrivit autorilor studiului, rezultatele acestuia ar putea dezvălui originile aversiunii umane faţă de inechitate. Studiul a fost publicat în ediţia online a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog