BlogPost.Timpul.md

Ce a fost mai întâi? Oul sau găina? Cercetătorii au găsit în sfârșit răspunsul

ou_ou_gaina_43921400

Toată lumea s-a confruntat cu această întrebare de-a lungul vieţii, însă răspunsul ştiinţific nu este la fel de răspândit. Acum, oamenii de ştiinţă oferă un răspuns la această ghicitoare.

Găinile, ca specie, au devenit găini în urma unui proces evolutiv îndelungat şi lent. La un moment dat, o pasăre similară găinii a produs un urmaş care, ca rezultat al unei mutaţii a ADN-ului, a trecut pragul care separa speciile „similare găinii” la „găină reală”. Mai exact, o proto-găină a produs o găină adevărată. Pentru că această găină adevărată a rezultat dintr-un ou, putem spune că oul a fost primul.

Un alt mod prin care putem răspunde la această întrebare ar fi să întrebăm care dintre cele două a fost primul în istoria evoluţionară. Din nou, oul a fost primul. Multe dintre caracteristicile oului aviar modern – forma alungită şi asimetrică, coaja tare – au apărut cu mult înainte ca păsările să se separe din dinozauri acum aproximativ 150 de milioane ani. „Multe dintre trăsăturile pe care le vedem în ouăle de păsări au evoluat înainte de păsări, la dinozaurii teropozi”, explică Daria Zelenitsky de la Universitatea din Calgary.

Un alt moment cheie din istoria ouălor aviare a avut loc cu 150 de milioane înainte de dinozaurii teropozi, când o parte din vertebratele cu patru membre au evoluat pentru a produce ouă amniotice. Embrionii din aceste ouă erau înconjuraţi cu trei membrane umplute cu fluid care ofereau hrană, protecţie şi o metodă de a respira. Cele mai timpurii ouă amniotice conţineau cantităţi mari de gălbenuş, explică James R. Stewart, specialist în fiziologie reproducătoare în cadrul Universităţii East Tennessee. „Acest lucru poate fi observat în continuare la păsări, crocodili şi şerpi”, a explicat specialistul.

La fel ca celelalte mamifere placentare, oamenii şi-au pierdut gălbenuşul undeva de-a lungul evoluţiei, dar prezentăm în continuare un sac vitelin (de gălbenuş) vestigial, ataşat de embrion, căruia îi oferă substanţele nutritive necesare.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog