BlogPost.Timpul.md

Cea mai agresivă formă de cancer de piele. Numărul cazurilor s-a dublat în ultimii 10 ani

Numărul cazurilor de melanom malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele, înregistrate în judeţul Cluj, s-a dublat în zece ani ca urmare a expunerii prelungite la ultraviolete şi a modificărilor comportamentale ale tinerilor, medicii recomandând evitarea expunerii la soare la orele prânzului.

Directorul executiv al Societăţii Române de Cancer, dr. Adriana Melnic, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că în perioada verii tinerii ar trebui să folosească factori de protecţie solară şi ochelari de soare cu protecţie UV.

„Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele. Incidenţa acestui melanom s-a dublat în judeţul Cluj în ultimii zece ani. Dacă în anul 2000 erau 35 de cazuri, în anul 2009 au apărut 69 de cazuri, o creştere alarmantă, ca urmare a expunerii prelungite la ultraviolete. Vârful de incidenţă este la persoanele între 25 şi 45 de ani, deoarece s-a modificat modelul comportamental, în special al tinerilor. E modern să fii bronzat, să stai la soare sau la solar. Dar acest lucru este periculos, astfel încât recomandăm expunerea la soare între orele 11.00-15.00, folosirea unor soluţii de protecţie solară sau a ochelarilor de soare cu protecţie UV”, a spus dr. Adriana Melnic.
Potrivit acesteia, din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom malign avansat, 75 la sută îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic.

„Dacă este descoperit precoce şi tratat corect, acest melanom malign poate fi vindecat în proporţie de 98 la sută din cazuri”, a subliniat Melnic.

La rândul său, dr. Simona Şenilă, reprezentant al Societăţii Române de Dermato-Oncologie, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că tinerii care nu se protejează de ultraviolete devin, în timp, „posibili candidaţi pentru dezvoltarea unui melanom malign”.

„O persoană care observă modificarea unei leziuni pigmentare, o aluniţă mai veche, care devine asimetrică, îşi modifică conturul, culoarea sau dimensiunea, sau care vede că a apărut pe piele o aluniţă nouă, trebuie să se prezinte la medicul dermatolog care poate să evalueze dacă leziunea este sau nu cu probleme. Soarele a devenit o sursă nocivă de radiaţii UV, şi sunt foarte mulţi tineri care se expun fără foto-protecţie, devenind, astfel, posibili candidaţi pentru melanom malign în anii următori. Şi solarul este total contraindicat”, a afirmat Şenilă.

Adriana Melnic şi Simona Şenilă au participat, vineri, la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, alături de conducerea instituţiei, la lansarea campaniei „Un viitor fără pată” în judeţul Cluj, iniţiată de asociaţiile pacienţilor bolnavi de cancer şi Societatea Română de Cancer. Aceasta se derulează în lunile iunie – iulie şi cuprinde activităţi de informare despre cancerul de piele în zonele frecventate de tineri, în special ştranduri.

Conform Registrului Regional de Cancer pe Regiunea de Nord-Vest, în anul 2009 în judeţul Cluj, s-au înregistrat 3.095 cazuri noi de cancer, faţă de anul 2000, când figurau un număr de 1.706 pacienţi cu această afecţiune. În judeţul Cluj, au murit în urma unui melanon malign 19 persoane în 2009, faţă de 15 persoane în anul 2000.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog