- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

În mai puțin de doi ani Moldova se va confrunta cu o criză economică greu de reanimat

Scris de: Corneliu Gandrabur la data Iunie 10, 2013 @ 10:00 in Economie | No Comments

Republica Moldova încă nu a simțit pe deplin criza economică de pe mapamond, pentru că noi de fapt mai mult ne axăm pe import decât pe export și nu prea am avut de suferit din motivul că mărfurile noastre nu merg bine peste hotare.

Dar, chiar dacă criza în țările europene parcă e pe sfârșite, sau cel puțin sub control, precum și faptul că nu ne axăm pe exporturi, în mai puțin de 2 ani Republica Moldova se va confrunta cu o criză economică greu de reanimat, din cauza proastei administrări fiscale și a legilor votate în ultima perioadă, în special Legea insolvabilității.

Anume din cauza unui Cod Fiscal plin cu sancțiuni, impozite diferite și Legea insolvabilității vom întâmpina greutăți destul de mari în următoarea perioadă.

Dezastrul poate fi evitat, încă este timp de pus punct și capăt la unele probleme create economiei prin promovarea și votarea unor legi găurite și pregătite de ”lupii care păzesc oile”.

Mă întristează faptul că în actualul legislativ au ajuns foști experți economici care nu au făcut încă o evaluare a situației de când s-au instaurat pe scaunul moale, lăsând totul să de distrugă.

Recent, un oficial moldovean s-a plâns Guvernatorului BNM din România că-i este foarte greu să acumuleze bani la bugetul de stat. Da, este foarte greu și va fi încă și mai greu în următorii ani, din cauza legislatorilor și grupelor de interese care au dus la lichidări în masă a firmelor din Moldova.

Pentru Moldova fiecare firmă înseamnă subiect al impozitării. Fiecare firmă lichidată înseamnă minus un subiect. De la intrarea în vigoare a noii legi a insolvabilității până în prezent au fost băgate în lichidare peste 90% din întreprinderile care se aflau în insolvență până la intrarea în vigoare a legii respective.

Codul fiscal și impozitele din Moldova descurajează investitorii locali și de peste hotare, iar administrarea fiscală lasă de dorit, fapt pentru care mai mulți oameni de afaceri au ales să plece cu firmele lor în altă țări, confirmat și de Ion Sturza, dar și de către un fost ministru, cu care am discutat la tema dată și mi-a atras atenția la pericolul în fața căruia este pusă Țara Moldovei.

Din păcate, pe deputații noștri îi interesează numai pielea lor și ziua de azi dar nu se gândesc pentru perioadele următoare, votând legi debile.

În noua Legea a insolvabilității sunt multe puncte care trebuie urgent schimbate, numai că în lipsa administratorilor proceselor de insolvabilitate și a lichidatorilor, pentru că Moldova a făcut cea mai mare greșeală când a permis acestora să-și construiască Legea așa cum au vrut ei și cum e convenabil grupurilor din care fac parte.

Un punct de reper ar fi Planul procedurii de restructurare. Acesta trebuie să fie prezentat în termen de 30 zile de la data adoptării hotărârii de către Adunarea creditorilor. Cine este economist și cei care se ocupă de Business Planuri cunosc că nu faci un plan de restructurare în 30 zile, nici să te desfaci în patru. Administratorii proceselor de insolvabilitate tot cunosc aceasta, iar din acest motiv au insistat că dacă în termenul indicat nu este prezentat planul întreprinderea intră în lichidare automat, iar ei au până la 5% din tot ce vând.

Da, e business să fii administrator al proceselor de insolvabilitate în țara noastră, precum și lichidator, dar puțini din ei se gândesc că din urmă mai sunt oameni care beneficiază de compensații, pensii, ajutoare sociale și altele, iar pentru acoperirea acestor cheltuieli Moldova are nevoie de subiecți impozabili și de bani la Bugetul Național.

Am participat și eu la câteva ședințe când se elabora noua Lege a insolvabilității. Am participat atât cu administratorii, cât și cu alte persoane. Am auzit voci care spuneau că bunurile unei întreprinderi nu trebuie să fie conservate cu anii, iar firma dacă nu poate să fie lichidată și repuse bunurile în circuit. Am zis atunci că e ok, așa ar trebui să fie, numai că în Moldova bunurile dobândite nu se repun în circuit ci se duc la metal uzat (dacă sunt din metal), iar ce mai este bun se vinde la preț destul de mic oficial, iar pe sub masă se bagă carboave.

Multe în Moldova rămân doar la inițiative de corectare. Probabil că vor fi inițiative de păstrare a numărului subiecților impozabili sau încurajarea apariției altor noi, numai că vor rămâne la stadiul de inițiative, iar în doi ani vom ajunge că persoanele fizice vor achita impozite până la 40% din venit, pentru că din aria persoanelor juridice nu va fi efectiv de unde strânge bani.

Acum unii bat din palme că le vin bani în buzunar, dar degrabă alții vor plânge că nu au nici de pâine, iar Ministerul Finanțelor se va plânge că nu are bani de pensii și salarii.

Hai Negruță, mișcă carul măcar în ultimul ceas, să nu revenim la achitarea pensiilor în marfă, cum a fost în anii 90!

 gandarbur.net
blogpostt [1]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [2] pe TWITTER [3]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/06/10/in-mai-putin-de-doi-ani-moldova-se-va-confrunta-cu-o-criza-economica-greu-de-reanimat/

URLs in this post:

[1] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[2] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[3] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.