BlogPost.Timpul.md

Boierii lui Petru Rareș, niște incoruptibili

9_Petru_Rares

În 1527, Ferdinand de Habsburg îl trimitea la Suceava pe Laurentius Misschillinger ca să-l firitisească pe proaspătul voievod moldovean Petru Rareş.

În instrucţiunile diplomatice ale lui meister Laurentius se pomenea la început de vrăjelile obişnuite (lupta împotriva necredincioşilor, iubirea dintre creştini etc), după care se trecea la treburi serioase: austriacul trebuia să găsească printre boierii lui Petru Rareş pe unul sau doi dispuşi să susţină cauza Habsburgilor în schimbul a 1.000 sau 2.000 de florini. (Prin anul 2500 vom afla şi ce conţineau instrucţiunile austriecilor trimişi în zilele noastre la Bucureşti, să mai aşteptăm).

Din păcate, oferta austriacă nu a împlinit aşteptările moldoveneşti. La anul 1500 moldovenii aveau nişte metode infailibile să facă rost de bani. De exemplu, invadarea Braşovului. Petru Rareş a obţinut la prima invazie un premiu de 10.000 de florini doar pentru că s-a prezentat pe teren şi a ars câteva sate (fără să se pună la socoteală activitatea productivă a boierilor şi răzeşilor în regiune, desemnată de saşi cu termenul „jaf”). La a doua invazie, Petru Rareş a fost premiat de braşoveni cu alţi 8.000 de florini şi bonus un „ou de Nurenberg”, devenind astfel primul moldovean cu ceas de buzunar.

Zgârcenia lui Ferdinand de Habsburg (2000 de florini chiar nu erau bani pentru un moldovean care avea în faţa ochilor perspectiva unui jaf cinstit, cu sabia-n mână) avea să se dovedească extrem de păguboasă. În 1529, Petru Rareş a zdrobit la Feldioara o oaste austriacă, învăţându-i pe habsburgi că o şpagă serioasă plătită la timp te poate salva de multe necazuri ulterioare.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
None

Si acum paremi-se tot asa se fac afacerile – vine cite un „demnitar” european si le propune spaga la deal-de Vlad Filates, Marian Lupures si altor din aceiasi spana, de datat asta nu se lacomesc, si chiar dacs ei mai au bonusuri din contrabanda cu tigari, ce cu metal feros ;), oricum accepta,

…timpurile sunt altele, dar boierii aceiasi…

Iunie 9, 2013 at 16:29 Răspunde
 
Amalia

Seamana, insa zambetul e cam acru la „Dodic”, zstbeame cu de-a sila. Are si cetatenie Romana prostu’ asta? Ia sa anunt autoritatile Romane 🙂 de ce patriotism romanesc da dovada el peste Prut!

Iunie 10, 2014 at 00:07 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Sfaturi de beauty pentru 2015

 

Înnoirea fardurilor, folosirea unor produse ce oferă protecţie solară şi mai multă odihnă se numără printre sfaturile de înfrumuseţare şi întinerire pe care le poti adopta in 2015. Iata cateva sfaturi oferite de specialistii din online: Faceţi curat în trusa de machiaj Produsele de machiat ar trebui schimbate de două ori pe an. Aruncaţi orice... (2 Sfaturi de beauty pentru 2015 )

Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe!

 

Există numeroase creme şi remedii cosmetice pentru piele, iar produsele gata preparate sunt, într-adevăr, convenabile şi uşor de folosit. Dar utilizarea uleiului de măsline ca atare sau combinat cu alte ingrediente poate face miracole! De fapt, folosind atât uleiul de măsline din sticlă cât şi săpunurile şi produsele pe bază de ulei de măsline pentru... (1 Ulei de măsline: efecte miraculoase pentru frumuseţe! )

Migdale pentru inimă sănătoasă

 

Migdalele menţin sănătatea inimii şi combat celulita, au relevat şase studii noi efectuate de cercetătorii americani, prezentate la Congresul Societăţii americane pentru nutriţie din San Diego, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Conform celor şase studii ale cercetătorilor americani, migdalele sunt bogate în nutrienţi, în grăsimi mononesaturate benefice şi vitamina E, cu efect protector împotriva razelor ultraviolete şi... (4 Migdale pentru inimă sănătoasă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog