BlogPost.Timpul.md
06.06.2013

Atestările lui Bandiţchi, sau datul oilor la strungă

 
Bloggeri / autori

Veaceslav Balacci

 
 

Prima treabă de care s-a apucat Bandiţchi şi banda sa după ce a pus ghearele pe autoritatea vamală moldovenească a fost reorganizarea şi atestarea angajaţilor.

Din februarie 2010 încoace, cu regularitatea unui an fiscal după care Fiscul mulge contribuabilii, Bandiţchi îşi mulge angajaţii. Aceste atestări sunt adevărate Bacalaureate ale vameşilor, care umblă stresaţi luni întregi înaintea atestării, împreună cu părinţii şi toate neamurile pentru a găsi… dacă nu „intrare” la „Şăf”, măcar „ieşire”.

Şi parcă în urma reorganizărilor şi atestărilor rămân în funcţii cei mai buni şi integri vameşi. Şi parcă s-ar părea că după cel puţin 2 reorganizări şi tot atâtea atestări în 4 ani de zile Vama ar fi trebuit să fie aproape perfectă, dar… naţi-o bună că… e din nou atestare!

Mai nou, atestările se numesc la Vamă „colocvii”, astfel încât la Serviciul Vamal a început să privească cu invidie şi jind şi Maia Sandu, cu tot cu ministerul educaţiei needucaţilor de copii. Eu aş propune guvernanţilor să se gândească bine la scenariul schimbării ministrului Sandu cu şeful filialei din Sângera a unui partid de la guvernare, Eugen ChiciOI, care se ocupă de „atestarea internă” a angajaţilor Biroului vamal Chişinău, fiind numit şef adjunct al acestei Vămi pe criterii exclusiv profesioniste. Acesta a trecut cu brio, cu cei doi neuroni pe care îi are, prin focul şi para tuturor reorganizărilor şi atestărilor de până acum şi iată că şi-a meritat din plin titlul onorific de atestator-mulgător de vameşi.

Conform teoriei probabilităţii deja avem tot dreptul să presupunem că „cei mai buni” după această atestare vor fi implicaţi din nou în scheme ilegale de contrabandă şi nu vor deosebi la scanner borcanele de cutiile cu ţigări, aşa cum s-a întâmplat cu „cei mai buni” după fiecare examen anterior.

Şi ştiţi de ce? Pentru că vameşii vor trebui să facă bani pentru următoarea atestare, or se cunoaşte bine că biletul norocos la atestările din Vămi este verde, de culoarea carnetului de membru al unui partid, sau a bancnotei de pe care zâmbeşte duios Benjamin Franklin. Sau poate că atestatorii lui Bandiţchi cred că vameşii strâng cele 5 sau 10 mii euro care constituie „impozitul” pentru postul ocupat, păscând… iarbă verde?

Ba bine că nu. În patru ani de experienţă la Vamă şi din cea anterioară de contrabandişti, bandiţii cunosc foarte bine de unde vine laptele la Vamă. Venit în fotoliul de general direct din banca de „zavhoz” la IPTEH, Bandiţchi şi alţii pe care i-a adus cu el, unii de pe altă bancă, cea a acuzaţilor au impresia instinctivă că Vama nu este o instituţie a statului, ci un SRL „STÂNA” care trebuie să aducă proprietarilor lapte, brânză şi lână. Trafic de influenţă, contrabandă, abuz în serviciu – astea sunt iarba vameşilor de unde vine laptele lui Baliţchi, alias Becali de IPTEH. De acolo vine investiţia de 10 milioane de euro de la ROGOB şi cea de 3 milioane de euro de la hotelul TURIST.

Şi dacă şeful Biroului vamal Cahul, care anterior a fost şi şef la Leuşeni, cogemite colonel, trece cu brio de reorganizări şi atestări, iar apoi pică subit proba de la o nouă atestare, să nu credeţi că s-a întâmplat din cauza emoţiilor sau că n-a fost la veceu înainte de atestare, ci pentru că… n-a păscut bine şi n-a dat lapte suficient de gras.

Pe guvernanţi îi doare în cot de ce se întâmplă la instituţia care formează 70% din bugetul acestui colţ de ţară. Transnistrenii jubilează. Oile s-au smerit şi îşi duc cu capul plecat crucea, lăsându-se mulse de ciobani şi mulgând la rândul lor operatorii economici. În farmaciile din Chişinău înainte de atestările de la Vamă se scumpeşte de două ori validolul şi valeriana. Iar nouă nu ne rămâne decât să vedem care din ciobani se va alege de data asta cu ţeasta spartă şi ochii vineţi, pentru că au tras prea tare de ţâţele oilor…

vox.publika.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
04.10.2013

Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL!

 

La 16 septembrie, după ce tânărul şi zglobiul general al Vămii moldoveneşti a încercat să-mi închidă gura prin nişte acuzaţii de doi bani, făcute public şi fără prezentarea cărorva probe, cu încălcarea prezumţiei nevinovăţiei şi dreptului la apărare, i-am adresat lui Baliţchi o cerere prealabilă prin care am solicitat DEZMINŢIREA informaţiei calomnioase. Prin acea cerere i-am solicitat de asemenea... (3 Subsecvent, RELIEFEZ: Tudor, LASĂ FU®MATUL! )

20.09.2013

EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON

 

 Continuare. Vezi şi Partea I.  O să recunosc că protagonistul nostru de azi era planificat pentru a fi abordat într-una din părţile de la urmă ale serialului, acesta fiind nici pe departe cea mai grea piesă din banda lui Bandiţchi. Însă, dacă tot celebrăm azi prima anversare de o săptămână de la conferinţa de presă din... (0 EXCLUSIV! Deconspirarea bandei lui VALET. Partea II. Adrian Morărescu, MILIONARUL din… CARTON )

16.09.2013

Cerere prealabilă lui BALIŢCHI

 

               Adresată public şi depusă pe suport de hârtie în căsuţa poştală a Serviciului Vamal Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 Cerere prealabilă lui BALIŢCHI )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog