BlogPost.Timpul.md
gandrabur.net04.06.2013

Conflictul dintre acționarii și conducerea MAIB trebuie să se petreacă în culise

 
Bloggeri / autori

Corneliu Gandrabur

gandrabur.net

 
 

Zilele acestea au apărut noi acuzații de raider asupra Moldova Agroindbank SA, la care conducerea este asigurată de Doamna Vrabie.

MAIB este o bancă destul de mare și importantă pentru Moldova. Dacă căderea unei instituții financiare ar perturba un pic piața financiară și economia din Moldova, atunci căderea și aprofundarea problemelor la cea mai mare bancă din Moldova ar pune la pământ mai multe domenii și ar da bătăi de cap celorlalte bănci comerciale din Moldova.

Consider că conflictul dintre acționarii și conducerea MAIB trebuie să se petreacă în culise, iar pe cale amiabilă să fie rezolvată problema, iar clienții instituției nici să nu știe și să nu aibă de suferit în urma acestor presupuse atacuri.

Banca cum a funcționat așa și funcționează și va funcție, asigură acționarii acesteia. Nu o singură dată am spus că orice ar fi proprietarii nu vor merge la nimicire sau la distrugere, iar lucrurile se vor clarifica, fără scandal în presă.

Citiți și Războiul MAIB continuă: Un acționar spune că este lezat în drepturi

Iată că acționarii au emis următoarea adresare, după ce conducerea băncii a mai dat câteva replici:

„Adresarea acţionarilor Moldova Agroindbank către Banca Naţională a Moldovei

Stimate domnule Drăguţanu,
În legătură cu informaţiile dezvăluite referitor la numeroasele cazuri de abuz şi corupţie, comise de către conducerea MAIB, noi, acţionarii MAIB, Vă rugăm să interveniţi imediat în situaţia creată pentru a preveni furturile de la bancă şi devalorizarea acţionară.

Conducerea MAIB evită să dea explicaţii acţionarilor, ignorând cerinţele legitime de transparenţă în principiile şi metodele de conducere actuale şi strategice. Potrivit informaţiilor noastre, banca este implicată în mod sistematic în acte de spălare de bani în volume destul de mari, fapt ce pune în pericol reputaţia instituţiei şi imaginea sa pe piaţa internaţională.

De asemenea Vă rugăm să luaţi măsuri interne pentru a preveni încercările conducerii MAIB să influențeze persoanele responsabile din cadrul BNM prin intermediul ameninţărilor, mitei şi altor metode „murdare” şi ilegale. Dispunem de informaţii despre numeroase cazuri de negocieri şi încercări de corupere a oficialilor din cadrul BNM cu scopul realizării intereselor exclusiv personale al preşedintelui MAIB, d-na Natalia Vrabie.

Sperăm că această adresare va fi percepută corect de către Dvs. şi imediat vor fi luate măsurile necesare pentru a asigura transparenţa şi legitimitatea acţiunilor întreprinse de către conducerii băncii, în special de către preşedintele ei, d-na Natalia Vrabie.”

Mesajul transmis guvernatorului BNM este unul destul de acuzativ, iar replica cred că va fi pe măsură, desigur prin intermediul presei și comunicatelor oficiale.

Până una alta, registrul valorilor mobiliare la fel a dat o replică conducerii MAIB, în care indică că a acționat absolut legal, în baza documentelor prezentate, iar în urma atacurilor raider din anii trecuți activitatea Registru Corect este destul de atentă, pentru ca tranzacțiile cu acțiuni să fie corecte și fără a fi lovite de fals și nulitate.

Examinând situația am stabilit că evidența acțiunile MAIB sunt deținute de inclusiv de Registru Corect, în temeiul art. 10 din Legea cu privire la piața de capital, iar tranzacția a fost efectuată în temeiul art. 11 din aceeași lege și Legea cu privire la SA.

Din informațiile acumulate s-a constat că pachete de acțiuni (2-3%) au fost listate la Bursele de valori, fiind în vânzare liberă, iar cei din Slovenia și-au vândut acțiunile legal, fapt confirmat prin ceea că foștii proprietari nu s-au adresat cu o plângere către BNM și alte instituții prin care să spună că a rămas fără proprietate contrar voinței.

În prezent se revoltă conducerea băncii pentru ceea că cineva a devenit acționat, co-proprietar, dar când se listau acțiunile la Bursa de valori și probabil când slovenii vindeau nu a interesat pe nimeni subiectul, inclusiv MAIB, care puteau efectua o reducere a acțiunilor dacă cumpăra acțiunile emise.

În continuare, ce ține de conducerea băncii: Din câte-mi amintesc, contractul cu Doamna Vrabie este unul foarte costisitor pentru a fi reziliat. Acesta ar fi fost elaborat inclusiv cu specialiști din Guvernul Tarlev, precum și cu specialiști de la BNM. La vremea încheierii contractului presa a scris despre acestea, precum și despre faptul că în contract este stipulat că în cazul eliberării anticipate se va achita o sumă cu multe zerouri la contul Doamnei Vrabie, precum și probabil vor fi transferate cu drept de proprietate careva active alte băncii.

Probabil acționarii, care au lansat apelul către Guvernatorul BNM, nu cunosc prevederile contractuale, fapt pentru care se avântă, inclusiv prin presă, să emită declarații de tot felul, iar conducerea MAIB nu încetează să facă replici și acuzații, inclusiv în adresa Registru Corect.

Pentru stabilitate economică și financiară este foarte importat ca în presă să ajungă cât mai puțin din conflictul acționari-Vrabie, iar lucrurile se vor rezolva mult mai rapid.

Despre Banca Națională a Moldovei… ar interveni dacă ar fi nevoie, dar lucrurile acum stau altfel, iar în lipsa plângerii foștilor proprietari nu prea cred că vor sări blocheze dreptul de vot a celor care dețin aproape 30% din acțiunile băncii. În acest cazuri are cine se autosesiza, iar conducerea băncii să se adreseze oficial către organe, dacă încă nu a făcut-o și au depistat că ceva nu este în regulă.

Doamna Vrabie nu este la prima sa experiență de acest gen, în special de pierdere a fotoliului, fapt pentru care cred că se va descurca și de data aceasta, încetul cu încetul, dacă legea va fi de partea ei.

 Gandrabur.net
blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
gandrabur.net23.06.2014

Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb?

 

După ce Igor Dodon a investit sume enorme în promovarea ideii sale de referendum, iată că obține un sprijin de la cine aștepta mai puțin, de la „Al vostru Vlad Filat”. Liderul PLDM a anunțat că și el vrea referendum național, în ziua alegerilor, doar că el îl vrea pe tema UE, spre deosebire de... (0 Filat șantajează UE și Rusia! Ce vrea în schimb? )

gandrabur.net19.06.2014

PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă

 

Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a semnat astăzi, după cum anunțam ieri dimineață, un acord de colaborare cu partidul politic din Federația Rusă «Справедливая Россия», condus de Serghei Mironov. Evenimentul a avut loc în incinta Dumei de Stat a Federație Ruse. Acordul semnat astăzi nu este doar un document de colaborare între cele două partide cu... (1 PSRM își croiește calea spre Internaționala Socialistă )

gandrabur.net18.06.2014

Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare

 

Politicianul Igor Dodon, lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a plecat astăzi dimineață în direcția Moscova. Acesta nu a plecat după ”noi indicații”, după cum spun unii, dar să încheie noi colaborări de activitate cu partidele moscovite. Semnăturile vor fi puse pe documente pe parcursul zilei de mâine, iar presa se poate interesa cu... (1 Moscova îl apropie pe Dodon tot mai mult. Mâine va fi semnat un nou contract de colaborare )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog