BlogPost.Timpul.md

Comuniştii s-au autoparalizat politic

c55381244460f0f419830be4f279e349
 

Iată că noul acord pentru crearea unei coaliţii majoritare a fost semnat, nu fără ajutorul PCRM, care a readus la situaţia de paritate toate componentele fostei AIE.

Devine evident faptul că Partidul Comuniştilor nu îşi doreşte asumarea unei guvernări, ci susţinerea actualei situaţii. De altfel, este puţin probabil ca PCRM să fie capabilă să preia guvernarea, chiar dacă ar obţine o majoritate parlamentară. Să ne amintim că problema cadrelor a exista în rândul comuniştilor chiar şi în anul 2001, când partidul era în plină ascensiune. Practic, atunci guvernarea a fost lăsată pe seama cadrelor din guvernele precedente, ceea ce explica impotenţa comuniştilor în impunerea unor schimbări radicale în politica moldovenească timp de opt ani.

Eşecul PCRM este dictat de strategia greşită pe care au ales-o de la bun început. În loc de a stabili o relaţie clară şi stabilă cu una din componentele fostei AIE, comuniştii au preferat să joace pe mai multe fronturi, încercând din când în când să muşte din alianţă, făcă a avea o viziune clară asupra creării unei viitoare guvernări. Unicul principiu de care s-au condus comuniştii a fost „cu cât mai rău, cu atât mai bine”, atacând haotic pe toţi în dreapta şi stânga, crezând naiv că înrăutăţirea situaţiei în ţară ar însemna implicit ascensiunea PCRM. Comuniştii au lovit sistematic şi iraţional în PD şi PLDM, asemenea unui cazac orbit de beţie, preferând „totul sau nimic”. PCRM şi-a erodat capitalul de încredere faţă de potenţialii săi parteneri politici, ceea ce a făcut imposibilă orice negociere.

Însăşi votul comun cu PD împotriva PLDM, apoi cu PLDM împotriva PD a compromis oarecum autoritatea PCRM. În timp ce au promovat mesajul „noi suntem unica forţă pozitivă”, au jucat pe două capete, sugerând uneori că „Filat nu este chiar atât de rău”, alteori „Plahotniuc nu este chiar atât de rău”. În cele din urmă, imaginea „duşmanului de moarte” s-a diluat oarecum, lăsând comuniştii cu ochii în soare. Cine este “inamicul numărul unu”? Liberalii “unionişti”, cu care Voronin va trebui să împartă calitatea de opoziţie?

Odată ce calculele nu s-au adeverit, echipa lui Voronin s-a pomenit paralizată şi izolată din nou pe scena politică, având o singură opţiune: să aştepte dezintegrarea din interior a noii guvernări. Din câte am văzut în ultimii patru ani, dezintegrarea unei coaliţii de guvernarea nu înseamnă neapărat revenirea PCRM. Şopârla îşi lasă la nevoie coada, dar mai are capacitatea de a-şi creşte o nouă coadă.

sursa: vox.publika.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog