BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro29.05.2013

Cum îngropi “Redescoperă Moldova”? Prima ediţie

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

big-bloggerii-redescopera-moldova
Imagine:trm.md
 

Atunci când s-a anunţat numele bloggerilor care urmau să meargă la prima ediţie a “Redescoperă Moldova”, sponsor principal era Vlad Plahotniuc. Acesta a renunţat pe ultima sută de metri. La fel și Petrom, dar şi Edelweiss. În schimb, a acceptat Vlad Filat, dar cu câteva condiţii: Redescoperă Moldova să aibă loc sub patronajul ”Prim-ministrului Vlad Filat”, pe bloguri să nu apară informaţia despre refuzul lui Plahotniuc.

Chiar de la începutul “Redescoperă Moldova” au fost stabilite nişte reguli. Acestea au fost enunţate verbal şi, cum se va vedea mai jos, s-au schimbat în repetate rânduri. Aşadar, era vorba de un concurs. Câştiga cel care aduna cele mai multe like-uri, share-uri la poze şi filmuleţe. S-a renunţat însă chiar din prima zi la filmuleţe, deşi nişte bloggeri au făcut unul drăguţ cu o căruţă. Filmuleţul a adunat multe like-uri, iar de la asta ar fi apărut râca, cred unii bloggeri cu care am vorbit. Aşa că, cei din partea organizatorilor au ales să scoată filmuleţele din competiţie.

Erau primele semne ale scandalului care stătea să înceapă. În a doua zi de concurs s-au spus cuvinte grele printre care şi multcunoscutul “idi nahui”. Cel care a primitîndemnul s-a supărat, şi-a strâns bagajele şi cu greu a fost convins să nu plece. Toţi stăteau deja pe un butoi de pulbere, iar conflictul a continuat. Unii bloggeri erau şi participanţi la competiţie, dar şi organizatori. Aşa că regulile stabilite iniţial erau obligatorii pentru cineva şi opţionale pentru altcineva. Cel puţin asta spun cei care se simt astăzi nedreptăţiţi. De pildă, maşinile nu aveau voie să părăsească zona de campare pe timp de seară. Dar nu toţi respectau regula şi plecau pe timp de noapte. S-a ajuns chiar la lucruri hilare: cineva a plecat cu maşina, iar altcineva a făcut scandal că în maşina respectivă se aflau haine de schimb. O altă regulă. Seara trebuiau să fie, de exemplu, la ora 20.00 într-un loc convenit în prealabil, iar cine întârzia era penalizat. Penalizat pe naiba, se plâng unii bloggeri. Dacă se reţinea cineva mai “important”, gata, ora întâlnirii devenea 21.00.

Evident, scandalul a atins şi problema banilor. Diurna nu era o sumă fixă, iar cel sau cei care o împărţeau dădeau şi taloanele de benzină. Într-un final, a ieşit bâză din faptul că toate acestea s-ar fi repartizat cu “ţârâita”. “Redescoperă Moldova” era în desfăşurare de câteva zile bune, iar lucrurile degeneraseră deja. Unii au luat-o în sudul Moldovei, alţii erau pe la Orheiul Vechi la un festival numit Gustar. Unii au renunţat la competiţie, alegând doar să viziteze locuri frumoase din Moldova, pe când alţii ţineau cu dinţii să iasă învingători. Aşa că vizitau în viteză comună după comună, dădeau chek in, făceau poze şi viteză înainte. Apropo, între timp regulile de bază se schimbaseră complet, mi s-au plâns unii bloggeri. Acum nu mai contau like-urile, ci numărul locurilor vizitate.

“Redescoperă Moldova” a avut loc anul trecut. Până la urmă nu contează cine a câştigat. Grav este că a pierdut blogosfera moldovenească. Bloggerii demonstrează – a câta oară? – că nu ştiu să se organizeze. Pune-i într-o comunitate şi o să se certe mai abitir ca politicienii. Evident, nu toţi sunt nişte belele. Au fost şi băieţi buni, dar per total, primul eveniment “Redescoperă Moldova” a fost un fiasco. S-a văzut şi la capitolul rezultate, unde nu a existat o hartă aşa cum au promis, doar nişte poze, colea, aruncate pe un cont de facebook. Cel mai probabil, asta s-a datorat organizării proaste, dar şi a faptului că unii bloggeri erau cu fundul în două luntrii: în cea a organizatorilor şi a concurenţilor. În loc să se solidarizeze şi să devină prieteni unii bloggeri au plecat din acest “concurs” duşmani de moarte. În ceea ce mă priveşte, am o mare nedumerire: cum se face că bloggerii, tineri liberi, fără obligaţii, neînfricaţi nu au ieşit cu problemele acestea pe tapet? Ele au rămas undeva în sufletele lor să mocnească. Mi se pare nedrept ca eu, cel care am aflat de informaţii pe surse, să public toate acestea. Vreau să se înţeleagă, am făcut acest lucru pentru că îmi place evenimentul “Redescoperă Moldova”. Nu vreau să se repete povestea. Sper din tot sufletul că au învăţat din greşeli! Haideţi, vă rog, dragi bloggeri, nu fiţi ca politicienii care ascund toată mizeria sub preş, iar când se adună prea multă şi se împute, dau bir cu fugiţii, lăsându-ne cu o mare groapă de gunoi. Probabil că avem nevoie de mai multă responsabilitate. Succes cu noua redescoperire a Moldovei! Nu îngropaţi şi ediţia aceasta!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Geo Lupascu

Un anti-like mare.

Cu membrii echipei Peugeot Partner nu am avut conflicte, cu alte echipe la fel, contacte au rămas bune și calitative.

În final noi toți am înțeles că scopul evenimentului nu putea să fie concursul și cîștigarea, dar la general a fost de a testa organizarea pentru a face pe viitor mai bine.

Fiecare bloger probabil a văzut multe locuri fumoase și oameni, și a convins ceva lume să mai iasă din Chișinău, prn posturi, prin poze, dar și prin impresii relatate personal

Și da, ai dreptate – nu contează cine a cîștigat, premiile nu au fost semnificative, și cineva chiar a renunțat la premiu în favoarea altcuiva (nu vreau să laud), dar pot spune că toți participanții au avut de cîștigat.

În baza la prima ediție Redescoperă a fost primit feedback și la edițiile actuale eu văd îmbunătățire – nu se pune accent pe competiție dar pe a descoperi/redescoperi locuri frumoase și interesante din Moldova și a relata despre ele.

Una e clar, crezi că e rău – fă mai bine, vino cu alții la redescoperă, sugerează îmbunătățiri.

Mai 29, 2013 at 19:28 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog