- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Integrare europeană versus homofobie: ce aleg moldovenii?

Scris de: Vitalie Cojocari la data Mai 27, 2013 @ 12:29 in Actualitate | 2 Comments

În ziua în care comisarul responsabil de extinderea Uniunii Europene, Stefan Fule, îmi vizita țara, eu eram în țara lui… de muncă. El în Moldova, eu în Belgia. El, comisarul, voia să afle dedesubturile politicii de clan din Chișinău. Eu, jurnalistul, eram interesat de dedesubturile politicii stufoase din Bruxelles. Niște coincidențe ciudate, care nu s-au oprit aici. Fule a ținut morțiș să “participe” la protestul gay-lor din Moldova. Eu am fost martor, fără să vreau neapărat, al marșului gay-lor din Belgia. Marș pe care nu o să-l pot uita prea curând. Atât de şocanţi erau homosexualii şi lesbienele, fie în haine din culori ţipătoare, fie mai mult dezbrăcaţi. Poze în subsolul articolului.

De altfel, chiar înainte de plecarea la Bruxelles avusem o discuție cu cineva dintre reprezentanții delegației lui Fule. I-am spus cu text deschis că Stefan Fule se expune unui risc măricel participând la marșul gay-lor moldoveni. Nu a contat avertismentul meu. Ei voiau să transmită un mesaj: noi, europenii, suntem civilizați, deci toleranți cu minoritățile sexuale. Am îndrăznit să le spun că moldovenii vor fi înțeles pe dos: voi, europenii, vreți să ne integrăm în Uniunea Europeană… cu homosexualii. Am avut dreptate. A fost supărare mare pe la Chișinău că un comisar european de talia lui Stefan Fule “ține cu homosexualii”.

Apropo, Moldova nu are nicio șansă să intre în Uniunea Europeană în următorii 50 de ani, dar avem parte deja de un curent eurosceptic impresionant, de parcă am fi o ţară integrată de amar de vreme. Motivul scepticismului este legat de… “sexul pe dos”. Cică ne integrăm în UE pe la spate, ca să-l citez pe un “clasic” în viață, adicătelea pe Vladimir Voronin. Ştiţi ce e ciudat? Că aceşti eurosceptici au dreptate pe undeva. După vizita de la Bruxelles, dar mai ales după ce am văzut marșul spectaculos și șocant al gay-lor belgieni confirm: dacă nu-i acceptăm pe homosexuali în societatea moldovenească trebuie să uităm de Uniunea Europeană. Europa este înțelegătoare cu homosexualii, Europa le dă dreptul să se căsătorească, să adopte copii și nu-i agresează când gay-ii ies în stradă să-și expună în public orientarea lor sexuală. Belgienii au acordat dreptul de căsătorie persoanelor de acelaşi sex de 10 ani. Sunt foarte toleranţi cu homosexualii şi lesbienele. La marş am văzut chiar familii hetero cu copiii. Au ieşit de mânuţă să se uite la un fel de petrecere a gay-lor. Pe ei nu-i deranjează existenţa homosexualilor, iar asta, din punctul lor de vedere, înseamnă o societate civilizată.

Este bine? Este rău? Nu ştiu. Alta e problema şi dilema. Trebuie să conştientizăm un lucru, dacă nu reuşim să învăţăm să fim toleranţi cu homosexualii, adio călătorie fără viză prin Europa. Dacă nu-i acceptăm pe gay, rămânem să trăim în sărăcie, rămânem cu drumurile proaste, rămânem cu corupţia noastră. Uniunea Europeană nu înseamnă numai comoditate, civilizare, drumuri perfecte, un sistem de ajutor social de nădejde, spitale în care să nu mori. Uniunea Europeană presupune să acceptăm că vecinul nostru este soţia… vecinului nostru şi că au copii pe care nu i-au făcut într-o noapte amoroasă, ci i-au adoptat din Nigeria. Uniunea Europeană aduce bunăstare, dar aduce şi multă toleranţă. În Uniunea Europeană există instituţii antidiscriminare, un fel de Poliţie a Minorităţilor sexuale, etnice. Dacă declari ceva de rău împotriva homosexualilor, ruşilor, negrilor, evreilor ş.a.m.d., eşti pasibil de amendă. Să nu uităm, însă, că Uniunea Europeană ajută, aduce bunăstare, aduce multe chestii care fac viaţa mai uşoară. Aşadar, moldoveni, sunteţi de acord să nu mai fiţi homofobi?

2013-05-18 13.51.16 [1]

2013-05-18 17.21.35 [2]

2013-05-18 17.17.38 [3]

blogpostt [4]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [5] pe TWITTER [6]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/05/27/integrare-europeana-versus-homofobie-ce-aleg-moldovenii/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.flickr.com/photos/26580416@N04/8851662790/

[2] Image: http://www.flickr.com/photos/26580416@N04/8851047353/

[3] Image: http://www.flickr.com/photos/26580416@N04/8851661902/

[4] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[5] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[6] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.