BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro27.05.2013

Integrare europeană versus homofobie: ce aleg moldovenii?

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

mars1
 

În ziua în care comisarul responsabil de extinderea Uniunii Europene, Stefan Fule, îmi vizita țara, eu eram în țara lui… de muncă. El în Moldova, eu în Belgia. El, comisarul, voia să afle dedesubturile politicii de clan din Chișinău. Eu, jurnalistul, eram interesat de dedesubturile politicii stufoase din Bruxelles. Niște coincidențe ciudate, care nu s-au oprit aici. Fule a ținut morțiș să “participe” la protestul gay-lor din Moldova. Eu am fost martor, fără să vreau neapărat, al marșului gay-lor din Belgia. Marș pe care nu o să-l pot uita prea curând. Atât de şocanţi erau homosexualii şi lesbienele, fie în haine din culori ţipătoare, fie mai mult dezbrăcaţi. Poze în subsolul articolului.

De altfel, chiar înainte de plecarea la Bruxelles avusem o discuție cu cineva dintre reprezentanții delegației lui Fule. I-am spus cu text deschis că Stefan Fule se expune unui risc măricel participând la marșul gay-lor moldoveni. Nu a contat avertismentul meu. Ei voiau să transmită un mesaj: noi, europenii, suntem civilizați, deci toleranți cu minoritățile sexuale. Am îndrăznit să le spun că moldovenii vor fi înțeles pe dos: voi, europenii, vreți să ne integrăm în Uniunea Europeană… cu homosexualii. Am avut dreptate. A fost supărare mare pe la Chișinău că un comisar european de talia lui Stefan Fule “ține cu homosexualii”.

Apropo, Moldova nu are nicio șansă să intre în Uniunea Europeană în următorii 50 de ani, dar avem parte deja de un curent eurosceptic impresionant, de parcă am fi o ţară integrată de amar de vreme. Motivul scepticismului este legat de… “sexul pe dos”. Cică ne integrăm în UE pe la spate, ca să-l citez pe un “clasic” în viață, adicătelea pe Vladimir Voronin. Ştiţi ce e ciudat? Că aceşti eurosceptici au dreptate pe undeva. După vizita de la Bruxelles, dar mai ales după ce am văzut marșul spectaculos și șocant al gay-lor belgieni confirm: dacă nu-i acceptăm pe homosexuali în societatea moldovenească trebuie să uităm de Uniunea Europeană. Europa este înțelegătoare cu homosexualii, Europa le dă dreptul să se căsătorească, să adopte copii și nu-i agresează când gay-ii ies în stradă să-și expună în public orientarea lor sexuală. Belgienii au acordat dreptul de căsătorie persoanelor de acelaşi sex de 10 ani. Sunt foarte toleranţi cu homosexualii şi lesbienele. La marş am văzut chiar familii hetero cu copiii. Au ieşit de mânuţă să se uite la un fel de petrecere a gay-lor. Pe ei nu-i deranjează existenţa homosexualilor, iar asta, din punctul lor de vedere, înseamnă o societate civilizată.

Este bine? Este rău? Nu ştiu. Alta e problema şi dilema. Trebuie să conştientizăm un lucru, dacă nu reuşim să învăţăm să fim toleranţi cu homosexualii, adio călătorie fără viză prin Europa. Dacă nu-i acceptăm pe gay, rămânem să trăim în sărăcie, rămânem cu drumurile proaste, rămânem cu corupţia noastră. Uniunea Europeană nu înseamnă numai comoditate, civilizare, drumuri perfecte, un sistem de ajutor social de nădejde, spitale în care să nu mori. Uniunea Europeană presupune să acceptăm că vecinul nostru este soţia… vecinului nostru şi că au copii pe care nu i-au făcut într-o noapte amoroasă, ci i-au adoptat din Nigeria. Uniunea Europeană aduce bunăstare, dar aduce şi multă toleranţă. În Uniunea Europeană există instituţii antidiscriminare, un fel de Poliţie a Minorităţilor sexuale, etnice. Dacă declari ceva de rău împotriva homosexualilor, ruşilor, negrilor, evreilor ş.a.m.d., eşti pasibil de amendă. Să nu uităm, însă, că Uniunea Europeană ajută, aduce bunăstare, aduce multe chestii care fac viaţa mai uşoară. Aşadar, moldoveni, sunteţi de acord să nu mai fiţi homofobi?

2013-05-18 13.51.16

2013-05-18 17.21.35

2013-05-18 17.17.38

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
None

Moldovenii nostri considera ca a nu fi homofob si a fi homosexual e acelasi lucru. Sa fie clar – parada gay e organizata nu pentru ca tot mai multi sa devina homosexuali, ci ca cei heterosexuali sa invete sa-i tolereze pe celelalte minoritati(in cazul dat, minoritati sexuale);

Noi uitati mult stimati moldoveni ca in tariel unde plecati, voi toti sunteti niste minoritati, si va place cind ceilalti va tolereaza, va asculta, va raspunde la intrebari? Asta e toleranta…

Un articol super!

Mai 28, 2013 at 01:38 Răspunde
 
David

Om mihnit,nu ineletg cum poti scrie una ca asta: am sesizat doar ura fara de Poiata, nimic contructiv . Ce poate fi aici constructiv? Pe ins-ul asta se bazeaza toata povestea si nu trebuie nimic contructiv aici. Eu asa persoane nu uit, nu am cum.Cit despre lucrurile frumoase care s-au realizat. Adevarat, au fost, ati vorbit voi despre ele suficient, nu o mai fac si eu.Daca e scris in fiecare articol sub patronajul . pai asta la tine ce-i, gradinita?PS: vezi si partea cealalta a lucrurilor si salveaza R.Moldova ca Poiata si cei care ii lustruiesc imaginea n-o va face.

Iulie 19, 2015 at 16:57 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog