BlogPost.Timpul.md

O plimbare la Tighina

Tighina sau Bender creează impresia unui orăşel liniştit şi curat. Străzile centrale sunt deosebit de frumoase toamna, când frunzele galbene de arţar cad pe asfalt. Ne-au impresionat turnurile şi zidurile cetăţii din oraş de pe care se deschide panorama malului stâng al Nistrului. Nu departe de cetate, noi am găsit o pădurice unde am organizat un picnic și ne-am bucurat de o după-amiază blândă și senină.

Un pic de istorie

Localitatea esta pomenită pentru prima dată în 1408 într-un act emis de domnitorul moldovean Alexandru cel Bun. Are aceeași vârstă cu vechile orașele Cernăuți din Ucraina și  Iași din România. Până în sec. XVI, Tighina a fost o cetățuie moldovenească care păzea hotarul de est al Țării Moldovei,  dar în 1538 turcii o cuceresc şi o redenumesc Bender (port). Aici, otomanii au construit o puternică cetate împrejmuită de valuri de pământ şi şanţuri de piatră. Merită de menţionat că regele suedez Carol al XII-lea şi-a găsit aici refugiul în urma înfrângerii de la Poltava (1709). În timpul războaielor ruso-turce, armata rusă a ocupat de câteva ori cetatea, iar în 1812 Bender ajunge sub administraţia Imperiului Ţarist, ca şi întreg teritoriul dinte Prut şi Nistru. Tighina a fost orașul unde s-au dus cele mai grele lupte în timpul războiului din anul 1992 dintre poliție moldovenească și forțele raioanelor moldovenești de pe malul stâng al Nistrului care nu vroiau să facă parte din Republica Moldova. În prezent, oraşul se află sub administraţia republicii moldoveneşti nistrene (Transnistria), un stat nerecunoscut de nicio ţară din lume, dar susţinut de Federaţia Rusă.

Obiective turistice

Memorialul militar-istoric – memorialul a fost inaugurat în 1998 pe teritoriul unui cimitir militar românesc. Acum, în același spațiu se regăsesc crucile și pietrele funerare ale militarilor de mai multe naționalități care şi-au pierdut viaţa pe teritoriul orașului în timpul diferitor războaie. În faţa intrării în memorial a fost instalat monumentul contelui rus Grigori Potemkin-Tavriceski.  

Cetatea Tighina (rus. Бендерская крепость) – cel mai important monument istoric din oraş. Acum câţiva ani, au început lucrările de reparaţie şi amenajarea a acestuia. În citadela cetăţii se află un muzeu istoric.

Accesul spre cetate este puțin îngreunat de faptul că trece printr-o zonă industrială și de lipsa mai multor indicatoare. Prețul biletului: 15 ruble transnistrene (circa 1 euro, pentru cetățenii statelor CSI) și 30 ruble (circa 2 euro, pentru cetățenii altor state).

Faleza – cândva, la Tighina a funcţionat un port fluvial care oferea tururi pe Nistru. În prezent faleza este un loc plăcut de plimbare pe malul râului.  

Personalităţi

Constantin Mimi (1868-1935) – una din personalităţile marcante ale Basarabiei şi-a început activitatea în orașul Bender (1902-1913). Lui i se datorează dezvoltarea viticulturii în regiune şi modernizarea agriculturii în gospodăriile ţărăneşti la începutul secolului XX. El a popularizat cultivarea strugurilor Aligote în Basarabia.

Emil Constantinescu (n.1939) – preşedintele României între anii 1996 şi 2000. Emil Constantinescu s-a născut şi a copilărit în Tighina până la vârsta de patru ani.

Observaţii:

Microbusul Chişinău-Bender pleacă de la Autogara Centrală în fiecare jumătate de oră. Ultimul autobuz pleacă de la Bender spre Chișinău în jurul orei 17.

Oraşul Tighina (rus. Бендеры) se află sub administraţia republicii moldoveneşti nistrene, un stat nerecunoscut care s-a separat de R. Moldova în urma unui război în anul 1992. Aproape de intrarea în localitate se află un post vamal. Oaspeţii vor trebui să completeze acolo un formular unde vor indica scopul vizitei. Mai multe informaţii pot oferi şoferii microbuzului Chişinău-Bender.

În Tighina moneda de schimb este rubla transnistreană. Banii pot fi schimbaţi în magazinul de la prima staţie de troleibuze la care va opri microbuzul după intrarea în oraş. Staţia se află în imediata apropiere de Memorialul militar-istoric.

27

 

24

2

 

18

 

1

sursa: 1daytrip.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog