- BLOGPOST.timpul.md - https://blogpost.timpul.md -

Găgăuzia împotriva Moldovei și ordinii legale

Scris de: 3blogpost la data Mai 20, 2013 @ 23:40 in Actualitate | 1 Comment

Probabil ați ajuns atras de un titlu politic, dar acest articol nu este despre Filat, ci despre securitatea țării.

Republica Moldova a examinat, recent, câteva puncte în favoarea protejării Găgăuziei, ca autonomie, dar și a Statului.

Deputații din autonomie s-au poziționat împotriva măsurilor care aduce autonomia în cadrul legislației naționale, dar și a interesele guvernate de suveranitate, fapt pentru care au declarat că sunt profund îngrijorați de ”îngrijorările” Guvernului central de la Chișinău.

Aceștia motivează că mai multe decizii sunt luate fără consultarea Adunării lor, iar Guvernul, precum și alte instituții ale statului, ar fi instaurat o procedură care merge peste interesul celor proclamați autonomi, în urma cărora riscă să rămână fără mai multe drepturi.

De fapt, securitatea Republicii Moldova are o portiță deschisă în Găgăuzia, conform Legii care reglementează statutul acesteia. În sensul de a închide porțile pentru cei care se perindează prin securitatea statului au fost solicitate operarea unor modificări la unele prevederi legale, prin care găgăuzii să nu mai aibă dreptul dă numească anumiți șefi, despre care nu se cunoaște nimic, dar cu drepturi depline să participe la ședințele ce țin de suveranitate și alte chestiuni legate de activitatea țării.

Măsura solicitată are menirea de protecție a Găgăuzie, dar și a întregii țări, însă aceștia s-e convoacă urgent în ședință pentru a aproba o declarație împotriva Guvernului de la Chișinău [1], despre care spune că atentează la autonomia lor și la puterile lor legale.

Având situația din Găgăuzia putem modela o situație, după cum urmează:

Aveți o companie mare, cu multe filiale și deservește un teritoriu destul de mare. Pe piață există încă un concurent, venit din afară, sau chiar local, care dorește să cunoaște totul din interiorul companiei DVS. Una din filiale are, de la înființare, dreptul dă numească șeful acesteia, pe care nu-l coordonează nimeni de la sediul central. Acesta, despre care nu se știe de unde vine, cu ce se ocupă, din care parte-i bate vântul în față, participă la ședințele de la sediul central și are acces la toate tainele securității financiare a companiei.

Fiind în calitate de președinte al Companiei nu veți simți o amenințarea din partea acelei filiale autonome și nu ați avea strângeri în spate că mai multe secrete comerciale sunt în pericol de furnizare către concurent? Eu cred că da.

Păi iată, după acest model, în Găgăuzia se numește acum procurorul și alți șefi a organelor de forță, ceea ce este foarte grav și acord un plus mare pentru cei care au solicitat modificarea legislației în așa fel încât organul central să numească șefii, nu fiecare să pună pe cine vrea.

În situația de azi un delegat străin are acces astfel la multe taine ale Republicii Moldova, precum și la informațiile venite de la Consiliul de securitate al Republicii Moldova, ceea ce constituie o amenințare gravă asupra țării.

sursa: gandrabur.net [2]

blogpostt [3]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [4] pe TWITTER [5]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: https://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: https://blogpost.timpul.md/2013/05/20/gagauzia-impotriva-moldovei-si-ordinii-legale/

URLs in this post:

[1] a aproba o declarație împotriva Guvernului de la Chișinău: http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=7861

[2] gandrabur.net: http://gandrabur.net/2013/05/20/gagauzia-impotriva-moldovei-si-ordinii-legale/#more-4322

[3] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[4] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[5] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.