BlogPost.Timpul.md

„Eurolizionu’” din capul nostru

images (1)
Imagine:logoeps.net
 

Acest week-end a încăput (printre altele) două evenimente: unul foarte semnificativ şi important şi un show televizat de duzină.

Probabil aţi înţeles deja că unul din aceste două evenimente este Eurovizionul. Evenimentul cu adevărat important este participarea lui Igor Cobîleanski la cel mai mare festival internaţional de film de la Cannes.

Luni, colegul meu francez de la birou va încerca să mă ia peste picior (ca în fiecare an) cu participarea Moldovei la Eurolizion (să ştiţi ce europenii rîd deschis de acest pseudo-concurs). Dar am deja replica pregătită şi de această dată va ieşi el prost şi incult, căci îi voi vorbi de Cobîleanski la Cannes, de Naforniţă la Viena, de salonul de carte de la Paris şi scriitorii basarbeni prezenţi acolo. Îi voi spune că e doar vina lui dacă nu cunoaşte decît Eurolizionu’!

Acum cîţiva ani îmi întrebam colegul meu francez ce are cu Eurolizionu’. De ce nu-i place? La care îmi spunea că nu este un concurs onest şi că nimeni nu mai votează pentru cîntecul cel mai bun ci pentru interese geopolitice sau alte considerente (emigraţii votează pentru ţara lor, de exemplu). Nu aveam cum să nu-i dau dreptate. Acest fenomen s-a accentuat odată cu intrarea în concurs a neo-europenilor de teapa noastră pentru care meritul şi calitatea niciodată nu a fost criteriul primordial de promovare. În consecinţă astăzi ţările occidentului nu mai trimit la Eurolizion interpreţi de valoare, ci nişte anonimi perfecţi sau debutanţi întîmplători. Acum cîţiva ani francezii, nemţii şi prietenii lor chiar au vrut să oprească maşinăria, dar au fost imploraţi de prietenii „mai mici” să nu le ia jucăria.

„Ok, au zis ei, dar atunci să jucăm şi noi după regulile voastre”! Iar conform regulilor noastre cine are banul acela învinge: respectiv francezii, nemţii şi prietenii lor sunt calificaţi automat în finală.

Cîndva credeam că Eurolizionu este într-atît de popular la noi fiindcă este una din rarele posibilităţi de a „ieşi în lumea bună”. Mai tîrziu am început a crede că această „dragoste” este oarecum forţată: „Cînd nu-i mai bun e bun cum este”, zicea bunică-mea. Astăzi ştiu că avem mult mai bun, dar tot nenorocitul ăsta de show televizat rămîne evenimentul nr. 1. „Пипл хавает” observa cîndva, foarte cinic, un erou al anilor 90 pe nume Bogdan Titomir. Şi cum să nu fie nr.1, dacă ne simţim în tipul ăsta de competiţie ca peştele în apă! Vezi mai sus: se votează pentru tot în afară de valoare şi calitate: vecinătate, simpatii, apartenenţe, clanuri, mic-maşuri de tot felul. Elementul nostru, nu?

Să ştiţi că nu sînt deloc un snob (din acei care ascultă ostentatoriu doar muzică clasică, jazz oriheavy metal) şi ascult tot genul de muzică, inclusiv pop, dar urechile mele (probabil lipsite de auz muzical, altă explicaţie nu poate fi, ţinînd cont de entuziasmul popular pe care l-a suscitat piesa) nu au rezistat mai mult de 15 secunde mieunatului reprezentantei noastre lunatice la Eurolizion.

La drept vorbind, acest eveniment mi-ar fi fost absolut indiferent, dacă nu s-ar face atîta tam-tam în jurul lui, dacă nu se organizau flash-mob-uri şi lansări de baloane (a propos, s-a gîndit cineva la aspectul non-ecologic al acestui gest?), dacă nu se ducea o armată întreagă de bloggeri şi jurnalişti în Suedia, dacă nu auzeam din toate părţile apeluri spre votare a candidatului „nostru”. Desigur, numai pentru că este „al nostru” şi nu pentru alte calităţi. Normalitate naţională pe care nimeni nici nu o mai contestă…

Şi nici nu ar fi chiar supărător de tot, dacă în acelaşi timp Igor Cobîleanski nu rămînea acasă din cauza „dificultăţilor la capitolul financiar”… Doar cineaştii pot şti cît de crucială poate fi prezenţa la cel mai important for internaţional în ale filmului (care i-a consacrat, printre mulţi alţii, pe Federico Fellini, Francis Ford Coppola, Akira Kurosawa, Andrzej Wajda, Emir Kusturica, Steven Soderbergh, Michael Haneke, Quentin Tarantino, Cristian Mungiu…) chiar şi din punct de vedere al carierei profesionale…

Asta e: noi avem alte priorităţi şi valori… „Um-ţa-ţa”, „dum-dum-dum” şi „tir-lir-lir” e la putere!

Ce să mai? Toată lumea ştie că în ţara noastră avem probleme enorme la capitolul „principii şi valori”…

sursa: vitalie.vovc.over-blog.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
None

Excelent zis!!! Bravo!

Mai 19, 2013 at 16:19 Răspunde
 
Alina Unionista

Festivalul muzical EUROVISION – MALMO/SUEDIA:
ediţia Mai 2013
Alina, Alina, Alina – Munteanca !
—————————————
– Lepădaţi-Vă de numele rusificatoare şi de râs-făcătoare
/ Aliona matrioşka russkaya vodka ceastuşka şi Pasha turcesc găgăuţ mancurt moscălit/
– Lepădaţi-Vă de biserica moscălească teroristă criminală putinistă kirilistă ocupantă
şi re-veniți la tradiţiile noastre străbune şi româneşti ! ————————————————————————–
– NUMAI RE-UNIREA CU PATRIA-MAMĂ ROMÂNIA EUROPEANĂ
NE ESTE SALVAREA DE OCUPAŢIA RUSEASCĂ ŞI HOHOLEASCĂ
—————–
N.B.
Hai, jurnaliștilor “Adevăraţi”, ștrergeti-mi repede comentariul,
căci o parere personală şi diferită de a voastră, rusofililor,
nu are dreptul să apară în Adevăr.
Cu ce vă deosebiţi de ocupanţii ruşi “Alienaţi” de pe “Loonă”?
—————————
RUŞINE MARE est-moldovenilor:
Fraţii voștri din România v-au acordat 12 puncte,
iar voi, ruso-lingăilor i-aţi întors doar 10 puncte României,
ca să vă puneţi in genunchi în faţa Ucrainei teroriste cu 12 puncte,
/ iar ucrainenii le aruncă niște resturi de 8 puncte sărăntoace! /
hoholii care nu vă permit nici să vă vorbiţi limba voastră românească
la Cernăuţi la nord şi Cetatea Alba la sud !
Ruşine Mare !
de asta şi sunteţi la coada Europei la toate capitolele
şi râde prăpădindu-se toată Europa de voi !

N.B.
Oricum, anecdota zilei euro-Dacice:
Acest Cezariana Ouatu îşi merită oare numele
de cotco-Dăcit de Cocoşel Vampir Carpatin
pe scena scandinavă ?

Mai 20, 2013 at 07:47 Răspunde
 
Spalding

resonably Gentouch78 ¼ ¼ ¹ ½ ¾ ¼ ² ½ ³ ¾ ¼ ½ ¼ ¹ ¼ ¼ ³ ¼ ½ ¼ 1 ¼ ³ ½ 800MHz ¼ ½ ¼¼ ¹ 600 MAC ½ ½ ½ ¼ ¼ ¾ ¾ ¹ 2 ¼ Andr oid 2.1 Android ½ Gentouch78 ¾ ¼ ½ ¼ ½ ² ¾ ³ ¼ ² ³ Google ¼ ³ ½ Android WiFi ¹ ¼ ¼ ¼ ¼ ½ ¹ ½ ½ http.1.1.1.login.com unilecsssabce ¼ ½ ² Froyo ¾ ¼ ½ ³ ¼ ½ ¼ 3 ¼ ½ ¼ ³ ½ ² ² ¹ Gentouch ¼ ¾ ¾ ¾ ¼ Andr oid ½ ¼ ¼¼ ¹ ³ 3D ¼ OpenGL 2.0 ¼ ¼ ¼ Gentouch ½ ¼ ¼ ¼ ½ ² ¾ ¼ ½ ¼ ¾ ½ Gentouch78 ¹ ½ ¼ ¼ ¹ ¼ ¾ ½ pricepoint ¼ ¼ ¼ ¾ ³ ³ ½ / ¼ ¹³ ¼ RAM ¾ ¼ ¼ ¹ ² ¹ beta

Iunie 9, 2014 at 19:18 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog