BlogPost.Timpul.md
www.timpul.md18.05.2013

Chiar așa, domnule Țâbuleac?! (Atac „raider” asupra Crucii Mântuirii Neamului Românesc)

 
Bloggeri / autori

Constantin Tănase

www.timpul.md

Directorul Publicației Periodice TIMPUL de dimineață

 
 

Ca să fac și eu uz de un clișeu stilistic, la modă azi în presa de la Chișinău, Crucea Mântuirii Neamului Românesc de la Nisporeni a fost preluată, printr-un atac „raider” de Mitropolia Moldovei subordonată bisericii ruse. Așa reiese dintr-o știre aproape năucitoare plasat pe un portal de știri de la Chișinău. Potrivit acestei știri mulți oameni „se e plâng că au pierdut unul dintre simbolurile românismului de pe pământul basarabean”, deoarece Crucea Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni a fost trecută în gestiunea Mitropoliei Moldovei şi se numeşte acum Crucea Mântuirii Neamului”. „Indignarea, mai precizează sursa, vine din partea persoanelor care au contribuit financiar pentru instalarea monumentului„. Amintim cititorului că monumentul a fost donat basarabenilor acum doi ani de familia Dohotaru din Oneşti,  judeţul Bacău, iar fondurile pentru lucrările de instalare au fost colectate de la cetăţenii care şi-au dorit un simbol al românismului pe teritoriul R. Moldova.

Fiind solicitat să comenteze evenimentul, unul dintre inițiatorii proiectului,  Veaceslav Ţâbuleac, directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, a declarat că întreţinerea Crucii Mântuirii Neamului Românesc era prea costisitoare, de aceea a fost nevoit să o predea Episcopiei de Ungheni. Mai șocantă mi s-a părut explicația pe care o face dl Țâbuleac excluderii termenului „Românesc” din denumirea oficială a monumentului: „Crucea niciodată nu a fost un simbol al românismului, pentru că cei mai mulţi bani au fost colectaţi de la oameni de afaceri şi nu de la cetăţenii simpli”.

… Chiar așa, domnule Țâbuleac? Până aici am ajuns? Dar cum rămâne cu discursul dumneavoastră, rostit pe data de  e 28 august 2011, la inaugurarea Crucii când ați declarat, citez „…astăzi, pe această frumoasă colină a Nisporenilor, se săvârșește una dintre cele mai semnificative zidiri creștine ale Domnului nostru Iisus Hristos din ultimele șapte decenii în Basarabia – Crucea Mântuirii Neamului Românesc”? Să nu aibă nimic în comun românismul cu …Neamul Românesc? La fel de șocantă mi s-a părut și recomandarea dlui Țâbuleac  „să nu încurcăm naționalismul cu creștinismul”…

Și, totuși, nu mă grăbesc cu concluziile. Aștept de la dl Țâbuleac o explicație mai clară Am acest drept, fiindcă la înălțarea acestei Cruci a contribuit și familia mea, și publicația TIMPUL. Am contribuit nu pentru înălțarea unei Cruci a Mântuirii pentru mântuirea …unui neam abstract și fără nume, ci a NEAMULUI ROMÂNESC. Răsfoiesc lista donatorilor din excepționalul album „Crucea mântuirii Neamului Românesc” (cu subtitlul „Monument al unității și demnității noastre naționale”) și dau acolo de nume de persoane care au donat 1 leu, 2 lei, 3 lei ș.a.m.d. și știu cu certitudine că aceștia, scoțând ultimul leu din buzunar, l-au dat anume pentru mântuirea Neamului Românesc.

Cum să ne uităm acum în ochii acestor oameni? Ce s-a întâmplat, totuși, domnule Țâbuleac?

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vulpe Grigore

Iii rusine omenirii a le zice lor Oameni,
oameni de nimic…pui de naparci…ce mai???
Vai de Tara,care n-are oameni s-o apere.O plebe de nemernici,î politica,la guvern,în parlament la guvern si mai ales la Primarie…

Mai 18, 2013 at 11:12 Răspunde
 
Vulpe Grigore

rectific;de doua ori la guvern,cu la presedintie

Mai 18, 2013 at 11:14 Răspunde
 
Deceneu

A uitat dl Tabuleac ca Neamul Romanesc a fost crestinat de apostolii lui Hristos-Andrei si Filip, ca Romania e Gradina Maicii Domnului(dupa miracolul crestin din apropiere de Piatra-Neamt),fapt recunoscut si de Papa de la Roma,de gardienii crestini daco-romani(valahi) de la Manastirea Sfanta Catrina din Muntele Sinai ,de strabunii crestini romani de la Ioan de la Cetatea Alba omorat de tatari,ostenii lui Stefan cel Mare masacrati de paganii turci sau tatari la Vaslui, Valea Alba,Chilia sau Lipnic si multe batalii, la Mihai Viteazu,Ioan Voda,Constantin Brancoveanu la Nicolae Iorga si sutele de mii de preoti,tarani bastinasi romani crestini morti in „Siberii de gheata” fara cruce pe morminte!
Frica fata de ocupantii/colonistii rusi,ucrainieni si urmasii acestora de a le spune in fata ADEVARUL:NE -ATI MASACRAT SI CONTINUATI SA NE MASACRATI DE 3 SECOLE DE LA 1711 CU TRADATORUL CANTEMIR(IUDA MARTIRILOR BRANCOVENI) LA FANTANA ALBA IN APRILIE 1941 SAU TIGHINA -IUNIE 1992! Atunci ce fel de crestini pretindeti ca sunteti daca va e frica de Adevarul Istoric( Hristos spunea:”Eu sunt Calea,Adevarul si Viata!”), cu expresii „neamul nostru”,”limba nostra”,”poporul nostru” ,evitand intentionat de frica Neamul Romanesc,Limba Romana sau Istoria Romanilor!
A uitat dl Tabuleac de fraza istorica a Papei Ioan Paul al Doilea pentru crestini infruntand comunistii atei:”Nu va fie frica!”
Cei de la Mitropolia Moscovei din Moldova lui Stefan in frunte cu kgb-istul Vladimir sunt pentru minciuna ruseasca coloniala/imperiala ,iar cine slujeste Minciuna nu-l slujeste pe Hristos!
Diavolul- agentii KGB-lui comunist care au imbracat straie popesti cu Mitropolia „Intregii Moldove” -promoveaza Minciuna comunista a lui Stalin cu dezbinarea dintre moldoveni si romani pentru NIMICIREA BASTINASILOR ROMANI MOLDOVENI! Aparatorii Adevarului Istoric sunt Aparatorii lui Hristos!
Astfel fraza biblica ramane valabila:”Nu te teme turma mica!”

Mai 19, 2013 at 14:50 Răspunde
 
Bob

Aşa e, ca la moldoveni. Nimic nu se schimbă.

Mai 20, 2013 at 09:53 Răspunde
 
grig leo

barbosii pravoslavi,KGBoisti,nu se lasa de lupta ompotriva maldavenilor!Blestema tot ce este romanesc-maldavenesc!Iat maldavenii tac si inghit borala rusofonilor!Tifu,cacaia gadosti ata vasa riba!Prostiea moldovenilor n-are margini!Tot au furat rusofonii,inclusiv si pe Dumnezeu,si l-au dat pe diavolul Scaraotki!

Mai 20, 2013 at 10:31 Răspunde
 
Nicolai

Sa nu raminem numai cu comentarii, sa trecem la normalitate.TOT ASA SI BISERICA DIN ORASUL VADU LUI VODA. A FAST CONSTRUITA DE OAMENI DE BUNA CREDINTA , DAR A FOST LUATA DE CGB-isti

Mai 20, 2013 at 11:18 Răspunde
 
URSAN

Tibuleac cu Filat (ca fara acest ins nu s-a putut face atacul raider), dar si Mitropolitul au ratat ocazia de a avea un centru al INTREGULUI NEAM ROMANESWC!

Fie ca Basarabia nu mai face parte din Neamul Romanesc, dupa cum spun ei, fie ca au donat bani numai „persoane juridice” s.a.m.d. – Tibuleac si Filat si-au taiat creanga de sub picioare…
Ar fi venit la aceasta cruce pelerini din Iasi si Alba-Iulia, din Oradea si Constanta, Brasov si Bucuresti…

Dupa cum stiti – si Ierusalimul este situat intr-o tara ce nu mai este crestina, dar prin pastrarea acestui loc sfant Israelul arata atitudine civilizata fata de valorile altor neamuri.
Si neamurile, adica crestinii din Europa si din alta lume, merg incolo sa-si cinsteasca credinta.

Acum, daca Crucea nu mai este a Neamului Romanesc – cine va mai veni la ea?
Doar moldavanetii de la Naslavcea la Giurgiulesti si rusii de la Tiraspol la Ungheni..?

Cred ca aceasta cruce a „neamului” va fi ignorata pana si de cei din „neamul” lui Tibuleac si Filat…

Mai 21, 2013 at 21:54 Răspunde
 
Vlad

Precizare.
Mitropolia Moldovei NEINTREGI sau NETOATA…
chiar daca face parte din structura bisericeasca a TOATA sau a INTREGii Rusii (Всея Руси)

Mai 24, 2013 at 12:15 Răspunde
 
Mihai

BASARABENII NU SUNT ROMANI DEOARECE SUNT CREATII SOVIETICE CU CACAT RUSESC IN GURA
BASARABENII AU NUME RUSIFICATE RELIGIE RUSA ARMATA DE OCUPATIE RUSA SUNT CORCITURI RUSESTI CARE VORBESC LIMBA OCUPANTULUI RUS PE BORATE
LA CHISINAU ERA UN EPISCOP RUS PAVEL LEBEDEV CARE ARDEA CARTI ORTODOCSE ROMANESSTI – IAR FRAIERII DE BASARABENI SE INCHINA APROAPE TOTI LA MITROPOLIA KGB A RUSIEI
ARDELENII AU FOST 1000 DE ANI SUB STRAINI DAR SI-AU MENTINUT IDENTITATEA ROMANEASCA
BASARABENII NU STIU CUM II CHIAMA CU BULETINUL IN MANA – RAD RUSII DE EI – DEOARECE BASARABENII SUNT SLUGILE RUSILOR
AM STUDIAT FENOMENUL FOARTE BINE – EI SUNT SINGURUL POPOR DE PA GLOB CU NATIUNEA IN ALTA TARA
NU EXISTA NATIUNE MOLDOVENEASCA
DE CE BASARABENII NU SUNT ROMABNI – FIINDCA SUNT PROSTI

Mai 31, 2013 at 10:54 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
www.timpul.md14.06.2013

Stăm liniștiți pe scaune, absenți ca niște idioți, alături de călăi

 

Comuniștilor nu le place să fie comparați cu naziștii; Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (8 Stăm liniștiți pe scaune, absenți ca niște idioți, alături de călăi )

www.timpul.md04.06.2013

Constantin Tănase: De ce moldovenii nu se pot despărți de seceră și ciocan?

 

Curtea Constituțională (CC) a declarat ca fiind neconstituțională Legea privind interzicerea simbolurilor regimului comunist totalitar şi a ideologiilor totalitare. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (7 Constantin Tănase: De ce moldovenii nu se pot despărți de seceră și ciocan? )

www.timpul.md06.05.2013

Un fel de răspuns adresat dnei „Vitalia Pavlicenco, cea care nu a greșit niciodată”

 

Vitalia Pavlicenco, președinta PNL preia de pe blogul meu articolul „Puci anticonstituțional la Chișinău: Iuda-Filat și-a făcut treaba!”, însoțindu-l de unele „ sugestii și obiecții” față de modesta mea persoană. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (45 Un fel de răspuns adresat dnei „Vitalia Pavlicenco, cea care nu a greșit niciodată” )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog