BlogPost.Timpul.md

CC, cu mătura şi coşul în urma lui Filat şi Voronin

Curtea-Constitutionala-R-Moldova-Vlad-Filat-decret
Imagine:ziuaveche.ro
 

Azi Curtea Constituţională examinează sesizarea liberalilor Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu, cu privire la controlul constituţionalităţii legii votate în Vinerea Neagră de PLDM şi PCRM, care oferă prim-ministrului interimar împuterniciri egale cu cele ale unui premier votat de Parlament. Liderii UE şi ale altor foruri europene s-au pronunţat în unison că această lege experimentală promovată de comunişti şi liberal-democraţi este un act antieuropean, antidemocratic şi anticonstituţional. Să vedem ce va zice CC, care a rămas ultimul bastion al democraţiei în calea autoritarismului lui Filat şi Voronin.

Nu trebuie să fii mare cunoscător de drept consituţional ca să-ţi dai seama că actul legislativ contestat de liberali este cu adevărat unul contrar principiilor democratice, ca să nu mai vorbim de careva standarde europene. Legea elaborată, târguită şi votată în mare grabă de PLDM şi PCRM conferă premierului interimar dreptul de a demite membrii Guvernului, care sunt respectiv şi ei aflaţi deja în demisie, numind alţi miniştri interimari. În felul ăsta premierul interimar poate uşor forma un nou Guvern de capul lui, fără a fi nevoie de o majoritate parlamentară, fiind în acest sens suficient doar acceptul Preşedintelui. Astfel, Parlamentul din organ reprezentativ suprem al poporului se transformă în simplu spectator al proceselor de guvernare în stat, fiind respectiv răsturnată toată esenţa statului parlamentar Republica Moldova.

Un alt aspect deloc de neglijat este riscul nepermis de mare al unor abuzuri din partea premierului interimar, care-şi poate asuma guvernarea fără a mai avea nevoie de careva sprijin din partea cetăţenilor. Astfel, verticala puterii executive din stat ajunge în mâinile a doi oameni: premierul interimar şi Preşedintele. Cred că la un asemenea sistem au putut doar visa politicienii moldoveni cu apucături de dictator: între 1997 şi 2001 – Lucinschi, iar între 2001 şi 2009 – Voronin. Iată că ce nu s-a reuşit atâta timp datorită eforturilor structurilor europene poate obţine în chiar anul Summitului de la Vilnus dictatorul de format nou Filat (care este păpuşarul lui Leancă) împreună cu vulpoiul bătrân Voronin. Timofti, care a desemnat un candidat la funcţia de premier cu încălcarea Constituţiei şi a promulgat aproape întreg pachetul de legi antidemocratice şi antieuropene votat de PLDM şi PCRM nu va fi decât o anexă a acestui duet monstruos de dictatori.

Fiţi de acord, viitorul care se prefigurează pentru acest colţ de ţară nu sună deloc bine. Astfel, este pe deplin justificată îngrijorarea societăţii civile din Moldova şi a structurilor europene care s-au expus fără precedent de tranşant şi insistent pe marginea caracterului antieuropean şi antidemocratic al legilor Filat-Voronin. Să vedem dacă în faţa celor doi dictatori va rezista Curtea Constituţională, care este acum ultima instituţie în acest stat care mai poate mătura şi arunca la coş gunoiul lăsat de aceştia nu doar prin Vămi şi Bănci, dar şi în… Monitorul Oficial.

P.S. Moldova, acum e acum! Democraţie sau dictatură? Uniunea Europeană sau… Rusia, Belarus, Kazahstan?

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog