BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro16.05.2013

Moldova nu are nevoie de ambasade și ambasadori!

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

placa
Imagine:deschide.md
 

În Moldova se vinde cam orice. Vindem femei tinere pentru pofte trupești. Vindem femei mai în vârstă pentru menaj. Vindem bărbați în putere pentru munci fizice. Ne vindem fabricile și uzinele pe doi lei, vezi exemplul fabricii Victoria. Ne vindem bucată cu bucată toată țara, și am ajuns să ne vindem și sufletele. Astăzi am aflat că moldovenii își vând și numerele de înmatriculare. E vorba de anumite plăcuțe speciale, care îți oferă un statut râvnit de mulți oameni cu bani: statutul de diplomat. Citesc, dragi prieteni, investigația băieților de la dieschide.md și mă crucesc. Oare câți diplomați are amărâtul de stat Republica Moldova în Rusia. Dacă este să numeri mașinile de super lux, îs vreo 60. Incredibil.

Genială afacere. Genială. Să vinzi niște plăcuțe și să te alegi cu o căruță de bani. Culmea, nimeni să nu te urmărească, nimeni să nu te întrebe de sănătate. Cu adevărat jenantă este însă reacția ministerului de externe: “Noi nu știm câte mașini avem.” Oare cine este ministrul de externe al Moldovei? Căci așteptăm de urgență demisia sa. Este de râsul curcilor ca ministerul să nu știe câte mașini are în gestiune. În secolul informației, totul trebuie să fie la o distanță de un click. Ups. Leancă e ministru de externe. Scuze, am uitat. În loc să-l demitem noi îl facem prim-ministru. Dă-o, mă, în pana corbului. Cum reușește să ajungă mediocritatea, prostia, jegoșenia, nesimțirea în capul mesei în Moldova? Cum reușește să ajungă un om ca Leancă premier? Nu înțeleg. În unele momente chiar îmi spun, bine că am plecat.

Apropo de acest minister al externelor. Prieteni, este vorba de o instituție care nu produce nimic, care nu face nimic pentru țară și cetățenii moldoveni. Practic nu există decât pentru sine și o gașcă de oameni. Doar aleșii, doar cei cu stea în frunte ajung acolo. Și știți de ce se zbat mulți să-și bage plozii, nepoții, amantele în ministerul de externe? Pentru că proștii de moldoveni le plătesc salariile, cazarea, iar ei, angajații ambasadelor, consulatelor se vor ocupa de foarte multe lucruri ce țin de propriile lor buzunare și nu de nevoile cetățenilor simpli. Memoria îmi evocă două exemple. Unu, eram într-o deplasare cu niște jurnalişti moldoveni prin Kiev. Ambasada sau Consulatul Moldovei, nu ţin minte exact, se află chiar lângă ambasada Letoniei. Așa că am decisă să batem la uşa reprezentanţilor noştri. Ni s-a spus că nu putem intra la domnul ambasador/consul şi că, în general, dânsul este foarte ocupat. A ieşit ulterior alene cu maşina sa superbă din curtea ambasadei/consulatului fără să ne arunce barem o privire. Ştiţi cine ne-a primit? Ambasadorul Letoniei. Ne-a povestit despre ţara sa, ne-a servit cu cafea. Asta da diplomaţie! Al doilea exemplu. Am aşteptat în faţa Consulatului Moldovei în România începutul programului de după pauza de masă. Aşteptarea mea s-a întins vreun sfert de oră după timpul legal de pauză. În acest timp domnul Consul se plimba liniştit cu o ţigaretă prin curte. S-ar fi plimbat mult și bine cu ea între dinți, dacă nu-l strigam de după gard să vină ca Ghiță la portiță și să-și facă, naibii, meseria.

Eu zic că Moldova are suficienți diplomați, ambasadori în toată lumea. Iar acești ambasadori sunt oamenii simpli, cei care muncesc cinstit, care sunt harnici, care sunt un exemplu pentru băștinași. Așa că, hai să renunțăm la Ambasade. Nu avem nevoie decât de un consul onorific și atât. Ce atâta tura-vura. Investim într-un sistem online super-securizat, în care moldovenii își pot rezolva problemele de la distanță, prin internet, nu-i mai ținem în cârcă pe toți mâncăii de prin ambasade și rămânem cu bani la buget, pentru a repara drumurile din Moldova. Când a fost să vreau să-i fac acte de moldoveancă fiicei mele, omul de la ambasada m-a trimis la Chișinău, că vă costă mai puțin și e mai repede. Dar eu de-ți plătesc salariul din impozitele mele, gândac de ambasadă ce ești? De altfel, acești ambasadori nu dau doi bani pe problemele oamenilor simpli. Mă uitam pe cv-urile multor indivizi care au trecut prin ministerul de externe. După ce s-au făcut că muncesc pentru țară, și-au pus palma în fund, au plecat din minister și s-au angajat la tot felul de companii petroliere cu sau fără acționariat moldovenesc. Ulterior s-au reciclat în pisdnesmeni sau puliticieni. Mi-e greață! Într-o țară normală, scandalul plăcuțelor ar fi dus la un cutremur mediatic și la demisia ministrului de externe. Moldova este o țară paradoxală: noi nu-l demitem pe ministrul de externe, îl facem premier! Mi-e scârbă!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
aguga

jujucă, ce căţel cuminte: latră numai la comandă, se mulţumeşte cu ce primeşte

Mai 16, 2013 at 09:37 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog