BlogPost.Timpul.md

În ce transformăm Sfintele Sărbători de Paşti

Deoarece nu am fost la slujba Învierii, am decis să merg astăzi (ieri) la biserică, la cea care obişnuiesc să merg mai des, Sf. Dumitru de la Botanica. Ştiu că nu sunt un credincios adevărat, însă când am dorinţa şi ocazia merg neapărat să ascult şi să cânt o rugăciune, mai ales că sunt în toi sărbătorile de Paşti.

Aici mă simt destul de bine, de fapt în orice biserică mă simt bine, relaxat, din simplul motiv că acolo sunt liber şi îmi refac moralul. Am ascultat, dar am şi admirat curăţenia din jurul bisericii, care ma făcut să cred că Părintele Pavel Borşevschii, este nu doar un preot exemplar, dar şi un bun gospodar.

După cum am spus mai sus, nu sunt un credincios adevărat, însă de câte ori am dorinţă trec pe aici pentru a asculta o rugăciune şi de câte ori am trecut, tot timpul a fost prezent ambasadorul României în R.Moldova, Marius Lazurcă, cu familia sa. Personal, mă bucură acest fapt şi mă inspiră, cam rar pot vedea funcţionari publici la o biserică, poate vor urma şi ai noştri acest exemplu …

Predica ţinută de Părintele Pavel a fost una cât se poate de inspirată, dar şi realistă. A vorbit pilde din Evanghelie, dar a făcut şi paralele a vieţii noastre de zi cu zi, cum ar fi indiferenţa noastră faţă de natură, indiferenţa faţă de cei mai trişti ca noi, a vorbit şi despre iresponsabilitatea faţă de tot ce ne înconjoară şi faţă de D-zeu. Mai mult ca atât, a vorbit şi despre Paştele Blajinilor, adica a explicat că credincioşii serbează acest Paşte în altă zi decât cea de duminică, nu poate fi într-o zi fi şi slujba de Înviere şi slujba pentru cei răposaţi, deci, duminica este o zi în care se ţin slujbe de Înviere, de exemplu, în ţara vecină Ucraina, Paştele Blajinilor se serbează marţi, în România nu există asemenea Paşti, fraţii noştri serbează Sâmbăta Morţilor.

Interesant este acest popor, căci datorită acestei sărbători, moldovenii mai au grijă de cei defuncţi, căci doar în R.Moldova  poţi vedea cum oamenii mănâncă frigărui şi beau până se îmbată ! la mormintele celor apropiaţi. Cât de ipocriţi suntem noi, acest popor bleg, când dintr-o sărbătore atât de Blajină, o transformăm, cu atâta cinism ! în Paştele Fuduliei şi a Beţiei ?! 

Acest popor bleg nu mai are nici un pic de jenă, vieţuieşte fără principii şi fără valori, singur ne distrugem ceea ce avem mai bun, tradiţiiile noastre, deja nu mai pot vorbi de omenia cu care ne puteam lăuda odată, gata am trecut de orişice limite … Degeaba ne tot plângem că politicienii ne tot freacă cum vor ei, degeaba tindem spre Europa, pe când şi Sfintele Sărbători le transformăm în guliaiurii şi beţii … Avem ceea ce merităm : ciobeni în frunte … şi oi multe

Dovadă la ceea ce spun este link-ul de mai jos, aşa cum a spus şi Preotul Pavel, pomana constă în micul ajutor celor care sunt nevoiaşi, celor care nu pot să ne restituie înapoi ceea ce dăm, de mâncare sau altceva, din numele celor decedaţi, bani putem da de pomană în cazuri concrete şi atât cât este necesar şi asta înafara cimitirilor, deoarece noi avem talentul de a lăsa din urma noastră tone de gunoi, cine va strânge după noi, dacă facem curăţeniei la morminte, doar o dată pe an ?! ca mai apoi să serbăm cu fuste scurte, cu pomene pompoase date celor care şi aşa au de toate şi cu frigărui lângă cruci …

http://www.protv.md/stiri/social/moda-s-a-mutat-la-cimitir-o-multime-de-fete-au-defilat-in-fuste.html

http://www.protv.md/stiri/social/sub-umbrele-cu-pizza-si-fructe-cum-si-au-pomenit-mortii-oamenii.html

Merităm noi, acest popor bleg, un trai decent în sânul Europei?

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
none

Bravo!!! O riposta excelenta la derbedeniile postate anterior!

Si… ai perfecta dreptate – Avem ceea ce meritam,

Educatia si cultura unei societati incepe cu cei 7 ani de-acasa, dar ce fel de 7 ani de-acasa vrem daca parintii care ar trebui sa se ocupe de educatia copiilor dormi beti pe sub garduri… Asa s-o tinem, ca vom ajunge departe…

Mai 13, 2013 at 16:17 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog